Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Γ1΄ και Γ2΄ του 4ου Δ.Σ Διδυμοτείχου πραγματοποίησαν στις 7/2/2025, δύο διδακτικές επισκέψεις στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θέμα: Τα Επαγγέλματα. Τι; Πώς; Γιατί;
Σκοπός των διδακτικών επισκέψεων ήταν να γνωρίσουν από κοντά ένα επάγγελμα και έναν επαγγελματία-παραγωγό, που σχετίζεται με την δημιουργία και παραγωγή προϊόντων, τις πρώτες ύλες των προϊόντων, τη διαδικασία επεξεργασίας, παραγωγής, τυποποίησης και διάθεσης των προϊόντων στην ελληνική αγορά.
Η πρώτη επίσκεψη έγινε στο Κηροπλαστείο της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου. Εκεί οι μαθητές είδαν από κοντά τον χώρο μαζικής παραγωγής των πασχαλινών κεριών, γνώρισαν τις πρώτες ύλες την παραφίνη και το μελισοκέρι, έμαθαν για την σύσταση αυτών και γνώρισαν τα στάδια παρασκευής των κεριών, κατανόησαν τις ιδιότητες του κεριού στην υγρή και φυσική του κατάσταση κάτω από ορισμένες συνθήκες, γνώρισαν τα είδη κεριών είδαν τις μηχανές, είδαν την εφαρμογή της ανακύκλωσης στην πράξη άκουσαν όλες τις πληροφορίες με την ενημέρωση που είχαν από τον Πατέρα Θεόδωρο Χριστογιάννη υπεύθυνο λειτουργίας του Κηροπλαστείου της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου.
Τα εργαλείαγια την παραγωγή του κεριού, η μάλλινη κλωστή από πρόβατο ,το τελάρο όπου δένεται η κλωστή, η παραφίνη, η δεξαμενή με την υψηλή θερμοκρασία, και το τελικό στάδιο των διαδοχικών επαναλήψεων των 45΄ στη δεξαμενή της παραφίνης ,η υπομονή και η αφαίρεση των κεριών από το τελάρο συνθέτουν το τέλειο αναστάσιμο κερί από παραφίνη ή από μελισοκέρι. Επίσης τα παιδιά ενημερώθηκαν για το μελισοκέρι και τις ιδιότητες αυτού, αλλά και τη χρήση των κεριών από τους πιστούς της εκκλησίας. Είδαν από κοντά μεγάλες λαμπάδες που δίνονται ως τάματα και μικρά καφετιά κεριά. Τέλος οι μαθητές/τριες έλαβαν δώρο από μία λευκή αναστάσιμη λαμπάδα και μια λαμπάδα από μελισοκέρι για να τις ανάψουν στην εκκλησία, ευγενική χορηγία της ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου,καθώς και από ένα κέρασμα (χυμό και κρουασάν) από τον Πατέρα Θεόδωρο Χριστογιάννη. Φεύγοντας από το Κηροπλαστείο πήραμε ως γνώση όλη την πληροφορία που μας μετέδωσε με το δικό του τρόπο, ο Πατέρας Θεόδωρος Χριστογιάννης και τις όμορφες εικόνες των λευκών αναστάσιμων λαμπάδων και τωνλαμπάδων με το μελισοκέρι μαζί μας.
Ευχαριστούμε τον Πατέρα Χριστογιάννη Θεόδωρο για την εξαιρετική ενημέρωση και του ευχόμαστε να έχει πάντα την ίδια διάθεση για ενημέρωση.
![Κηροπλαστειο 2 1](https://blogs.sch.gr/4dimdid/files/2025/02/Κηροπλαστειο-2-1-200x300.png)
Η δεύτερη δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο παραγωγής Ταχινιού στο Ελληνοχώρι της Κυρίας Δέσποινας και του κυρίου Σταμάτη Τσίρνα.Τα παιδιά αφού γνώρισαν την πρώτη ύλη το σουσάμι και τις ποικιλίες του σουσαμιού, τα στάδια επεξεργασίας αυτής, τους εχθρούς στο χωράφι, ενημερώθηκαν πως παράγεται το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο καθώς και τις ποικιλίες που παράγονται στο Εργαστήριο, τον τρόπο συσκευασίας, την ετικέτα και τη διοχέτευση του προϊόντος στους καταναλωτές. Γεύτηκαν και έμαθαν για τη θρεπτική του αξία του ταχινιού και του φυστικοβούτυρου, άκουσαν για τις χρήσεις του στη ζαχαροπλαστική και την παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων. Επίσης έμαθαν το πιο σπουδαίο πως για να παραχθεί ένα προϊόν πρέπει η πρώτη ύλη να είναι άριστης ποιότητας, ποτισμένη με αγάπη ,υπομονή και πολύ πολύ μεράκι ,πολύ σχολαστικότητα τόσο στην παραγωγή της πρώτης ύλης του σουσαμιού στο χωράφι όσο και στην παραγωγή της κάθε ποικιλίας φυστικοβούτηρου.Τέλος οι μαθητές/τριες πήραν μαζί τους ένα δωράκι με γεύση από ταχίνι, τις όμορφες εικόνες του χώρου, μα και τις νέες γνώσεις για ένα βιώσιμο επάγγελμα του μέλλοντος που έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν.
Οι μετακίνηση των παιδιών έγινε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Τους μαθητές/τριες συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί των τάξεων: Βαρελά Μερόπη Γ1 και Παπαμιχαήλ Δήμητρα Γ2.
Οι εκπαιδευτικές δράσεις υλοποιήθηκαν από τις 8.30πμ έως 11.30πμ.
Ευχαριστούμε την κυρία Δέσποινα Τσίρνα για την εξαιρετική ξενάγηση και της ευχόμαστε να έχει πάντα δύναμη και καλή και δημιουργική διάθεση για την Παρασκευή νέων προϊόντων.
![Ελληνοχώρι 2 1](https://blogs.sch.gr/4dimdid/files/2025/02/Ελληνοχώρι-2-1-200x300.png)