Όλοι γνωρίζουμε πως ο Leonardo Da Vinci ήταν ένας εκπληκτικός ζωγράφος, τα έργα του οποίου αφήνουν με κομμένη την ανάσα φιλότεχνους και ειδικούς. Γάλλοι επιστήμονες, πριν από λίγο καιρό, έλεγξαν εκ νέου με μια προηγμένη μέθοδο ακτίνων ρέντγκεν τον περίφημο πίνακά του, τη Μόνα Λίζα. Ο έλεγχος επιβεβαίωσε την ανυπέρβλητη ζωγραφική τεχνική του.
Ειδικοί του ερευνητικού κέντρου ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας Synchrotron στη Grenoble, προχώρησαν σε φασματομετρία φθορισμού ακτίνων Χ του έργου του Ιταλού καλλιτέχνη. Όπως κατέδειξε, ο Da Vinci χρησιμοποίησε 40 διαφορετικά, πολύ λεπτά στρώματα δαχτυλομπογιάς για να δημιουργήσει το περίφημο χαμόγελο της Τζοκόντα.
Κάθε στρώμα έχει πάχος 1-2 μικρομέτρων, δηλαδή είναι 50 φορές πιο λεπτό από μία ανθρώπινη τρίχα. Το συνολικό πάχος των στρωμάτων είναι μόλις 30-40 μικρόμετρα. Λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο των χρωστικών ουσιών, το λάδι και τη ρητίνη, κάθε στρώμα χρειάστηκε μέρες ή και μήνες για να στεγνώσει. Επομένως, το χαμόγελο της Τζοκόντα είναι το αποτέλεσμα της απεριόριστης υπομονής του καλλιτέχνη. Για την ολοκλήρωση του έργου δε, απαιτήθηκαν πάνω από τέσσερα χρόνια.
Εντυπωσιακό είναι το ότι χρειάστηκε τόση τεχνολογία για να ερμηνευτεί μόνο εν μέρει το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη. Είναι αξεπέραστος.