Η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο Του Παιδιού», ενόψει της τρέχουσας κατάστασης και αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο της σχολικής κοινότητας στην Πρόληψη και στην Αγωγή της Υγείας, διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια εξ αποστάσεως και δια ζώσης Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς και γονείς.
Πρόγραμμα για γονείς και κηδεμόνες:
Το πρόγραμμα «Κοντά στους Γονείς» για γονείς και κηδεμόνες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Ομάδα ειδικών επιστημόνων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιούν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης στους γονείς και κηδεμόνες, μαθητών και μαθητριών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων:
- Ασφάλεια στο διαδίκτυο / Περιγραφή: Τα παιδιά, μπροστά από μία οθόνη, μπορούν να διαβάσουν λογοτεχνία, να παρακολουθήσουν εκπαιδευτική τηλεόραση, να δημιουργήσουν καταπληκτικά έργα τέχνης, να μάθουν μαθηματικά και φυσικές επιστήμες, να κάνουν βιντεο-κλήσεις με τους παππούδες τους. Αλλά μπορούν επίσης να παίξουν παιχνίδια που είναι ακατάλληλα για την ηλικία τους, να ξοδέψουν αμέτρητες ώρες παρακολουθώντας παθητικά διάφορα βίντεο με μη εκπαιδευτικό περιεχόμενο (Kaufman, 2013, σελ. 2). Το διαδίκτυο έχει πολλά οφέλη, παράλληλα όμως ελλοχεύουν και κίνδυνοι από τη χρήση του. Ας μάθουμε να διαχειριζόμαστε το διαδίκτυο με ασφάλεια. Μια ομιλία από επαγγελματίες του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
- Σχολική προσαρμογή/ Περιγραφή: Μεταξύ παιδιών και γονιών/φροντιστών δημιουργείται ένας εξαιρετικά σημαντικός, συναισθηματικός δεσμός, ο οποίος διέπεται από ποικίλα χαρακτηριστικά. Η εκδήλωση άγχους, όταν τα παιδιά αποχωρίζονται ή φοβούνται ότι θα πρέπει να αποχωριστούν τους γονείς/τα πρόσωπα φροντίδας, είναι μια φυσιολογική και αναμενόμενη αντίδραση, ιδίως στην παιδική ηλικία. Η προσαρμογή στη συνέχεια είναι η τάση του ανθρώπου να εξοικειώνεται και να εναρμονίζεται δυναμικά και δημιουργικά προς κάθε αλλαγή του κοινωνικού του περιβάλλοντος όπως για παράδειγμα με τη μετάβασή τους από τη μια σχολική βαθμίδα στην επόμενη. Υπάρχουν τρόποι να προσαρμοστούν τα παιδιά μας στις αλλαγές; Πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε και τι όρια μπορούμε να θέσουμε;
- Ψυχική ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση/ Περιγραφή: Οι άνθρωποι προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις εν μέρει χάρη στην ανθεκτικότητα και ζητούμενο πλέον είναι καλλιεργήσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα ενδυναμώνοντας τον εαυτό μας. Μέσω της συγκεκριμένης ομιλίας ψυχολόγοι του οργανισμού απευθύνονται σε γονείς δίνοντάς τους βασικές συμβουλές προκειμένου να φροντίσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες και να μπορέσουν να φροντίσουν τις ανάγκες των παιδιών τους
Τα σεμινάρια για τους γονείς και κηδεμόνες διαρκούν περίπου δυο (2) ώρες και η γενική δομή τους αφορά την θεωρητική παρουσίαση του φαινομένου από τον εισηγητή/την εισηγήτρια ψυχολόγο και στη συνέχεια συζήτηση με το κοινό.
Οι αιτήσεις για τα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σεμινάρια για γονείς και κηδεμόνες: https://forms.gle/yoeag8ZV7J92asi49