Μουσική, 21 Μαΐου

Γεια σας παιδιά!

Ελπίζω να είστε όλοι σας καλά!

Λοιπόν το σημερινό μάθημα είναι η συνέχεια του προηγούμενου, και όπως και στο 1ο μάθημα, έτσι και σήμερα απευθύνεται σε μαθητές από την Α εώς και την ΣΤ δημοτικού. Όμως οι δραστηριότητες και το τι σας ζητώ να κάνετε είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας, ανάλογα με την τάξη σας. Σας προτείνω να δείτε τις δραστηριότητες όλων των τάξεων, καθώς μπορεί να σας αρέσει και κάτι ακόμα.

Θα βρείτε παρακάτω έναν σύνδεσμο, που οδηγεί σε ένα online βιβλιαράκι. Το βιβλίο είναι μεγαλούτσικο, αλλά είναι χωρισμένο σε 2 μέρη. Αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθείτε με το Β’ μέρος. Στο Β’ μέρος θα βρείτε την υπόθεση της όπερας,τι συμβαίνει δηλαδή σε κάθε πράξη, μία διασκευή της όπερας  από το BBC σε animation και μια σειρά από δραστηριότητες διαβαθμισμένης κλίμακας συνοδευόμενες και από 3 μικρά αποσπάσματα κάποιας παράστασης της όπερας. Σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά σε όλες τις δραστηριότητες και σε όλα τα βιντεάκια, ασχέτως ποιας τάξης είστε. Σε περίπτωση που δεν είδατε το βιβλιαράκι καθόλου την προηγούμενη εβδομάδα, δείτε και το Α’ μέρος.  Το Α μέρος μιλάει για το τί είναι η όπερα, τις κατηγορίες των φωνών (σοπράνο, τενόρος κτλ) και τον Leos Janacek, τον συνθέτη της όπερας Η πονηρή Αλεπουδίτσα. 

´

Οδηγίες- Διευκρινήσεις

  •  Τα παιδιά της Α, Β και Γ δημοτικού σε περίπτωση που δεν είδατε το Α μέρος θα προσπεράσετε τις πρώτες σελίδες και θα πάτε κατευθείαν στις σελίδες 5 και 6. Θα δείτε τα 3 μικρά βιντεάκια για την ζωή του Janacek και θα παίξετε τα 3 παιχνίδια ακουστικής μνήμης που θα βρείτε εκεί. Συνεχίζετε με το Β μέρος.
  • Τα παιδιά της Δ, Ε και ΣΤ δημοτικού διαβάζετε το βιβλιαράκι ως έχει μέχρι τέλους. Φυσικά αν είδατε το Α μέρος την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίζετε με το Β.

Η Διασκευή της όπερας κρατάει σχεδόν 1 ώρα. Οπότε δείτε την όποτε έχετε αρκετό χρόνο μπροστά σας. Ενδεχομένως μία μέρα θυσιάστε τα κινούμενα σχέδια που θα βλέπατε ούτως ή άλλως ή τον χρόνο που σας επιτρέπουν οι γονείς σας για να παίξετε κάποιο παιχνίδι στον υπολογιστή. Ελπίζω να σας αρέσει.

Το βιβλιαράκι θα το βρείτε στο e-class, όπου και περιμένω τα μηνύματά σας και εδώ:

https://read.bookcreator.com/zoVAOVSKarN9ZPkQaB7vvIss4eC3/Tbw4X5OwQPm2Ef0RjwKSjQ

 

 

Υ.Γ. προς τους γονείς: Το book creator, όπου θα βρείτε αυτό το διαδικτυακό βιβλιαράκι δυστυχώς δεν λειτουργεί με όλους περιηγητές, παρά μόνο με τον Chrome, Edge ή Safari. Σε περίπτωση που δεν έχετε κάποιον από αυτούς, η διαδικασία να “κατέβει” ο περιηγητής της επιλογής σας είναι αρκετά απλή. Ακολουθήστε τα βήματα που θα σας εμφανίσει ως μηνύματα ο υπολογιστής ή το laptop. Στην περίπτωση κινητού θα το “κατεβάσετε” από το app store.

Οι εικόνες είναι αφίσες από δύο διαφορετικές παραγωγές της όπερας. Η πρώτη είναι μια παραγωγή του 2017 από το Μουσικό Σχολείο της Νέας Ζηλανδίας, ενώ η δεύτερη από την παραγωγή της Βασιλικής Όπερας το 1993 (Αγγλία),

Καλές Ακροάσεις

Ελένη Μουσικός