Το τσιφτετέλι της γρίπης – Kids’ version

Τάξεις: Α-ΣΤ

Ακρόαση

Τραγούδι

Ρυθμική Συνοδεία

Quiz ρυθμικών σχημάτων

 

Γεια σας παιδιά!!!

Έχουμε καιρό να τα πούμε, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. Για όσο καιρό δεν θα βρισκόμαστε σε εβδομαδιαία βάση, θα μπορείτε να βρείτε στο blog του σχολείου κάποιες προτεινόμενες ακροάσεις, μουσικά κουίζ, κάποιες δραστηριότητες που μπορείτε στο σπίτι να κάνετε.

Λίγο πριν κλείσουμε είχα ξεκινήσει με κάποια τμήματα “Το τσιφτετέλι της Γρίπης”.

Το τσιφτετέλι της γρίπης ανήκει στα τραγούδια της εμβληματικής εκπομπής “Εδώ Λιλιπούπολη”. Η μουσική είναι της Λένας Πλάτωνος, οι στίχοι της Μαριαννίνας Κριεζή και τραγουδάει η Σαββίνα Γιαννάτου. Το τραγούδι αυτό γράφτηκε το 1980. Μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ μπροστά από την εποχή του, αναλογιζόμενοι το τι συμβαίνει το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο με τον Co-vid19, τον ιό που ξεκίνησε από την Ανατολή.

Το «Εδώ Λιλιπούπολη» ήταν μια παιδική ραδιοφωνική σειρά που ξεκίνησε το 1976 και διήρκεσε μέχρι το 1980. Η σειρά ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το οποίο ήταν την περίοδο εκείνη υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι. Η εκπομπή θεωρείται στις μέρες μας «θρυλική» τόσο για την πρωτοτυπία και την ποιότητά της, όσο και για την επίδραση της στη γενικότερη περίοδο.[1]

Για αρχή, ακούστε το τραγούδι στο YouTube:

https://youtu.be/CGldmWL7CBs

 

Είμαι μία Ασιατική γρίπη

έρχομαι απ’ την ανατολή,

ταξιδεύοντας μέρα και νύχτα

πάνω σ’ ένα μαγικό χαλί.

 

Μια πενικιλίνη προτιμάω (έλα έλα)

δυο κινίνα δίκταμο ζεστό

κι αν σας βρίσκεται καμιά ασπιρίνη,

θα την πάρω σας ευχαριστώ.

 

Είμαι μία Ασιατική γρίπη

πάω πίσω στην ανατολή,

με αξέχαστες εντυπώσεις

από την πανέμορφή σας Λιλιπούπολη.

 

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, πέρα από το να μάθετε τους στίχους και τη μελωδία του και να το τραγουδάτε, είναι να το συνοδέψετε ρυθμικά.

Το ρυθμικό σχήμα που ταιριάζει είναι το

ΤΑ ΤΙ-ΤΙ ΤΑ ΤΑ.

Θυμίζω ότι ΤΑ είναι το τέταρτο, ενώ ΤΙ-ΤΙ τα όγδοα. Προσπαθήστε να έχετε μία σταθερή ταχύτητα, η οποία να συμβαδίζει με την ταχύτητα του τραγουδιού. Παίξτε αρχικά το ρυθμικό σχήμα με παλαμάκια, μετά διαλέξτε 2 διαφορετικούς ήχους, π.χ. χτύπημα στα γόνατα για το 1ο και 3ο ΤΑ και στράκες (χτύπημα με τα δάχτυλα) στο ΤΙ-ΤΙ και το τελευταίο ΤΑ. Μετά διαλέξτε δύο διαφορετικές ηχογόνες πηγές που θα βρείτε μέσα στο σπίτι σας. Στην κουζίνα μπορείτε να ανακαλύψετε πολλούς ήχους, κατσαρόλες, ξύλινες κουτάλες, με προσοχή τα γυάλινα ποτήρια κ.ο.κ.

Στον επόμενο σύνδεσμο θα δείτε ένα γκρουπ μουσικών, που παίζουν μουσική στο κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Δείτε και πάρετε ιδέες. Πριν τις υλοποιήσετε όμως, ρωτήστε τους γονείς σας, αν αυτό που θέλετε να κάνετε είναι εφικτό και αποδεκτό.

https://youtu.be/yQddk3zN3zQ

 

Το παραπάνω ρυθμικό σχήμα είναι σε μέτρο 2/4. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε μέτρο πρέπει να έχω άθροισμα αξιών ίσων με 2 τέταρτα.

Μπορείτε να το γράψετε;

Θυμίζω ότι ο τρόπος γραφής του μοιάζει με κλάσμα, όμως χωρίς την διαχωριστική γραμμή. Μετά το ΤΙ-ΤΙ, ακολουθεί μία κάθετη γραμμή, που ονομάζεται διαστολή, και μετά τα άλλα 2 ΤΑ. Στο τέλος του κομματιού βάζουμε διπλή διαστολή.

Στο κουίζ που θα βρείτε στην επισυναπτόμενη εικόνα, το ρυθμικό σχήμα που χρειάζεστε υπάρχει. Μπορείτε να το βρείτε; Παίξτε όλα τα ρυθμικά σχήματα και φτιάξτε και δύο δικά σας.

Όταν επιστρέψουμε στη σχολική τάξη περιμένω να ακούσω αυτά που φτιάξατε.

Τέλος, μπορείτε να ακούσετε και κάποιες από τις εκπομπές της Λιλιπούπολης. Κάποιες από τις αγαπημένες μου είναι Ο Παπαγάλος μαθαίνει καλούς τρόπους, Τα γενέθλια της Χιονάτης, Το Χρυσαλιφουρφουρο. Δυστυχώς, δεν έχω βρει σε ποια εκπομπή ακουγόταν Το τσιφτετέλι της Γρίπης, καθώς από τις εκπομπές 3 χρόνων έχουν σωθεί μόνο 74.

Τις εκπομπές μπορείτε να τις βρείτε είτε σε CD είτε εδώ!

https://youtu.be/t1OPBz3nXd8

 

Καλή ακρόαση!

[1] Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκπομπή ” Εδώ Λιλιπούπολη”, στον παρακάτω σύνδεσμο από την Wikipedia. https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B4%CF%8E_%CE%9B%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7

Quiz Ρυθμικών Σχημάτων:

Quiz Ρυθμικών σχημάτων