η ιστορία

Η  ιστορία του σχολείου μας 


       Από συνεντεύξεις με παλιούς μαθητές του σχολείου, την Κα Χρήστου Παρασκευή και την Κα Παπαϊωάννου Λαμπρινή και έρευνα στα αρχεία του σχολείου διαπιστώσαμε τα εξής׃

       Το Σχολείο μας, ως 41ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, ιδρύθηκε το1951. Στεγάστηκε σε ένα διώροφο πέτρινο κτίριο επί των οδών Μομφεράτου και Αναστασίου Γενναδίου. Η είσοδος ήταν επί της Μομφεράτου. Τρία πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούσαν σ’ ένα μικρό τσιμεντένιο προαύλιο. Δεξιά της εξώπορτας ήταν το κυλικείο και δίπλα οι βρύσες.

      Το διδακτήριο ήταν διώροφο. Στο ισόγειο είχε δύο μεγάλες αίθουσες. Μια βαριά ξύλινη σκάλα οδηγούσε στο δεύτερο όροφο, όπου υπήρχαν άλλες δύο αίθουσες και το γραφείο των δασκάλων. Εκείνο που χαρακτηριστικά θυμούνται οι παλιοί μαθητές είναι το έντονο τρίξιμο της σκάλας καθώς  την ανεβοκατέβαιναν. Στο προαύλιο αριστερά της εξώπορτας υπήρχε ένα μικρό κτίσμα το οποίο φιλοξενούσε δυο τάξεις του σχολείου. Οι αίθουσες ήταν πολύ μεγάλες και κάθε τάξη είχε περίπου πενήντα με εξήντα μαθητές.

       Ένας ψηλός πέτρινος μαντρότοιχος χώριζε το Σχολείο μας από το 42ο Δημ. Σχολείο.

        Σ’ αυτό το κτίριο στεγάστηκαν κατά καιρούς και άλλα σχολεία, όπως Μονοτάξιο Δημ. Σχολείο Άρεως, το 11ο Δημ. Σχολείο Β΄ Π Αθηνών, το 22ο Αρρένων Αβέρωφ Άρεως και το 14ο Δημ. Σχολείο Αθηνών.

       Το 1978 ένα δοκάρι έπεσε, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει κανείς, και το σχολείο σφραγίστηκε. Οι μαθητές για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς μεταφέρθηκαν στη «Δεξαμενή», στο χώρο που βρίσκεται σήμερα ο παιδικός Σταθμός του Δ. Αθηναίων, στην Πλατεία Γκύζη και στην ταβέρνα της Κυρα-Καλλιόπης. Την επόμενη χρονιά οι μαθητές πήγαιναν με λεωφορεία στο 36ο Δημ. Σχολείο.

       Το παλιά κτίρια των 41ου και 42ου Δημ. Σχολείων το 1978  γκρεμίστηκαν και στη θέση τους κτίστηκε το σημερινό σχολείο, το οποίο παραδόθηκε το 1982.

       Το σχολείο μας λειτούργησε με εναλλασσόμενο ωράριο ως και τη σχολική χρονιά 1995-1996. Το καλοκαίρι του 1996 οι αίθουσες διχοτομήθηκαν και από τότε το σχολείο λειτουργεί με πρωινό ωράριο.

.

Το σχολείο μας μέχρι το 1978

 1

Η παλιά εξώπορτα του σχολείου μας

2