Μάι 17 2016

Άρθρα του/της 41ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Η Παπλωματού

“Η Παπλωματού”  στο θέατρο…

Στις 22 Απριλίου 2016 όλο το σχολείο μας παρακολούθησε την μουσικοχορευτική παράσταση “Η Παπλωματού”. Μια παράσταση, με περίεργα κοστούμια, ζωντανή μουσική και πολλές χορογραφίες.

Και λίγα λόγια για την υπόθεση…

Η “Παπλωματού” είναι ένα έργο επηρεασμένο από τα γεγονότα που αντιμετωπίζουμε αυτόν τον καιρό. Φτώχεια, ανεργία, προσφυγικό ζήτημα.
Οι σοφοί και οι πλούσιοι μιας πόλης -καλή ώρα σαν τη δική μας- δεν κοιτάνε κατάματα το πρόβλημα της φτώχειας και της πείνας, γι” αυτό λένε στα μικρά παιδιά πως δεν πρέπει να πάνε από την άλλη μεριά του φράχτη, αφού τάχα εκεί ζούν κακοί δράκοι και τέρατα. Η πραγματικότητα είναι άλλη: Από τη μια μεριά του φράχτη είναι οι πλούσιες γειτονιές και τα αρχοντόσπιτα, ενώ από την άλλη, μια παραγκούπολη, όπου κατοικούν οι φτωχοί. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που βλέπουμε σήμερα σε πολλές πόλεις του κόσμου. Οι φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία, οι παραγκουπόλεις στη Σάντα Φε στο Μεξικό είναι μόνο μερικά από τα αληθινά παραδείγματα της πόλης του παραμυθιού μας.

paplomatou02

paplomatou01

Στην παραγκούπολη του παραμυθιού μας οι άνθρωποι ζούν αγαπημένοι και βοηθούν ο ένας τον άλλον ακόμα και με τα λιγοστά υπάρχοντά τους. Η Παπλωματού λοιπόν αποφασίζει να γνωρίσει την άλλη πλευρά του φράχτη, κι όταν το κάνει, αφιερώνει όλη τη ζωή της στην κατασκευή παπλωμάτων, που τα χαρίζει σε όσους είχαν ανάγκη, τους φτωχούς και τους άστεγους. Ένας άπληστος βασιλιάς της ζητάει να αγοράσει ένα πάπλωμα. Εκείνη όμως του λέει πως θα του δώσει ένα, αφού πρώτα εκείνος χαρίσει όλη του την περιουσία στους φτωχούς. Αφού την εκβιάζει και τη φυλακίζει, μετά από πολλές περιπέτειες, ο βασιλιάς ανακαλύπτει τη χαρά της προσφοράς σε όσους έχουν ανάγκη και κερδίζει έτσι το δικό του πάπλωμα…

b89

Αφού χαρήκαμε αυτό το musical με πολύ τραγούδι, γέλιο και συγκίνηση, προβληματιστήκαμε και στη συνέχεια σκεφτἠκαμε να πάρουμε συνέντευξη από τους συντελεστές της παράστασης…

  • Πώς σας ήρθε η ιδέα γι” αυτό το έργο;
  • Πρόκειται για το βραβευμένο παραμύθι των Τζεφ Μπραμπώ και Γκέηλ Μάρκεν, διασκευασμένο για το θέατρο.
  • Πώς αισθανθήκατε στην audition για τον ρόλο;
  • Δεν πέρασα από audition, καθώς συνεργάζομαι χρόνια με τη σκηνοθέτιδα της παράστασης. Ο ρόλος μου ανατέθηκε. Όμως στην πρώτη μου audition σκέφτηκα ότι τώρα πρέπει να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου! Ο ηθοποιός πρέπει να ξεπερνά το άγχος του και να παρουσιάζει τον εαυτό του όσο καλύτερα γίνεται.Σας έχει τύχει να μην μπορείτε να συνεργαστείτε καλά με την ομάδα σας;
  • Δουλεύω στο θέατρο 22 χρόνια. Αυτή η φορά είναι η μία από τις τρεις στην καριέρα μου που έχει υπάρξει μια τόσο μαγική χημεία με όλους τους συντελεστές.
  • Ποια είναι η διαφορά ενός ηθοποιού και ενός musical performer;
  • Ο ηθοποιός έχει να μάθει τα λόγια και να αποδώσει σωστά τον ρόλο. Ο musical performer πρέπει να εκφραστεί μέσα και από τον χορό και από το τραγούδι. Μιλάει με το σώμα, την κίνηση, το τραγούδι, την πρόζα…
  • Εσάς τι σας δυσκόλεψε περισσότερο;
  • Για μένα ο χορός ήταν παιχνιδάκι, Δεν είμαι όμως τραγουδιστής και το τραγούδι ήταν δυσκολότερο. Για άλλους ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ο καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικές δυσκολίες.
  • Πόσος καιρός χρειάστηκε για να ανέβει η παράσταση;
  • Οι πρόβες άρχισαν πέρσι τον Ιανουάριο, σταματήσαμε για καλοκαίρι και αρχίσαμε ξανά τον Σεπτέμβρη. Η πρεμιέρα έγινε στις 19 Οκτωβρίου, 2015.
  • Τα τραγούδια της παράστασης παρατηρήσαμε πως ήταν διασκευές από πολύ γνωστά ξένα τραγούδια ( I Want It All – Queen, Forget you – Cee Lo Green, Sail – Awolnation, κ. ά.). Πώς έγινε αυτό το πάντρεμα;
  • Πραγματικά δεν ξέρω πώς γίνεται. Μάλλον βοηθάει ο Θεός κι εκεί που γράφω το κείμενο και χρειάζομαι ένα τραγούδι, ακούω αγαπημένα μου κομμάτια και διαλέγω το κατάλληλο. Γράφω τους ελληνικούς στίχους έτσι ώστε να ταιριάζουν με το κείμενο και όλο το έργο.

 

Μετἀ από όλα αυτά που είδαμε και ακούσαμε καταλήξαμε να πούμε πως μάλλον η ικανοποίηση του να προσφέρεις είναι πολύ μεγάλη … 

Οι μαθητές της έκτης τάξης

 

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Παπλωματού




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.