Ενδοσχολικό σκακιστικό τουρνουά

0

Συγγραφέας: 40ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ | Κατηγορία Σκάκι | , στις 16-02-2020

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, σε αίθουσα του σχολείου μας, διοργανώθηκε σκακιστικό τουρνουά 5 γύρων με χρόνο σκέψης 10′ για κάθε παίκτη και 3» για κάθε κίνηση. Στο τουρνουά συμμετείχαν 31 μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου μας. Υπεύθυνοι της διοργάνωσης ήταν ο εκπαιδευτικός του σχολείου Νίκος Μακροδήμος, ο οποίος έκανε και τις κληρώσεις των παρτίδων και ο προπονητής  Άρης Σπηλιόπουλος, οποίος έκανε και τη διαιτησία του τουρνουά. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα αναμνηστικό δίπλωμα ενώ οι 3 πρώτοι και οι 3 πρώτες κέρδισαν από ένα μετάλλιο.

ΑΓΟΡΙΑ

Χρυσό μετάλλιο: Βασίλης Νικολακόπουλος
Αργυρό μετάλλιο: Ανδρέας Παπακωνσταντινόπουλος
Χάλκινο μετάλλιο: Λεωνίδας Νικολακόπουλος

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Χρυσό μετάλλιο: Δέσποινα Μπουμπούλη
Αργυρό μετάλλιο: Δήμητρα Δούλια
Χάλκινο μετάλλιο: Ανέττα Χατζηαντωνίου

Ασφαλείς κωδικοί στο Διαδίκτυο

0

Συγγραφέας: 40ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ | Κατηγορία Εκδηλώσεις | , στις 15-02-2020

Στις 11 Φεβρουαρίου 2020, Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε σχετική εκδήλωση. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτικός Νίκος Μακροδήμος, μέλος του Μητρώου Ειδικών για το Ασφαλές  Διαδίκτυο, του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, οργάνωσε παρουσίαση και συζήτηση με θέμα «Ασφαλείς κωδικοί». Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων αφού παρακολούθησαν την εισήγηση του εκπαιδευτικού, συζήτησαν τις απορίες τους και μελέτησαν περιπτώσεις ασφαλών και μη κωδικών. Στο τέλος, αφού οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι οι κωδικοί είναι τα κλειδιά της ψηφιακής τους ζωής, έλαβαν και έντυπο με πληροφορίες για το θέμα, δημιουργία του ίδιου εκπαιδευτικού

.

Δεύτερο τεύχος μαθητικού ψηφιακού περιοδικού

0

Συγγραφέας: 40ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ | Κατηγορία Πολιτιστικά | , στις 14-02-2020

Το δεύτερο τεύχος του ψηφιακού περιοδικού «Τα μολύβια του 40 γράφουν» ανέβηκε στον φιλόξενο χώρο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και σας περιμένει να το διαβάσετε. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης έγραψαν τις σκέψεις τους, βιβλιοπαρουσιάσεις από βιβλία που διάβασαν και μια συνέντευξη με συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Τα άρθρα εμπλουτίζονται συνεχώς.

Ομιλία για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

0

Συγγραφέας: 40ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ | Κατηγορία Εκδηλώσεις | , στις 13-02-2020

Στις 4 Φεβρουαρίου 2020, ανήμερα της ημέρας θανάτου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον εκπαιδευτικό Κάκκα Ευάγγελο, προς όλους τους μαθητές του σχολείου μας γύρω από τη ζωή και την προσφορά του εθνικού μας ήρωα. Οι μαθητές παρακολούθησαν την ομιλία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη προσοχή ενώ μετά την ολοκλήρωσή της διεξήχθη γόνιμη συζήτηση.

Ο μικρός πρίγκηπας

0

Συγγραφέας: 40ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ | Κατηγορία Εκδρομές | , στις 12-02-2020

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, όλες οι τάξεις του σχολείου μαζί με τους εκπαιδευτικούς, επισκέφθηκαν τον πολυχώρο πολιτισμού Μηχανουργείο. Εκεί παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκηπας» του συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γεράσιμου Ντάβαρη. Μικροί και μεγάλοι μαθητές έφυγαν εντυπωσιασμένοι από το έργο και την καλλιτεχνική του προσέγγιση.

 

Ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων καρτών

0

Συγγραφέας: 40ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ | Κατηγορία Πολιτιστικά | , στις 11-02-2020

Είναι ωραίο να ταξιδεύεις και να κάνεις νέους φίλους. «Ταξιδέψαμε» κι εμείς μέχρι την Ισπανία, Βαρκελώνη ανταλλάσσοντας χριστουγεννιάτικες κάρτες!

Με μεγάλη χαρά λάβαμε τις κάρτες που τόσο περιμέναμε από τους μαθητές του σχολείου της περιοχής Mortaro.

Τρεις Ιεράρχες – Κοπή βασιλόπιτας

0

Συγγραφέας: 40ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ | Κατηγορία Εκδηλώσεις | , στις 30-01-2020

Σήμερα το πρωί, 30 Ιανουαρίου 2020, γιορτή των Τριών Ιεραρχών, όλες οι τάξεις του σχολείου μας εκκλησιάστηκαν στον γειτονικό ναό του Αγ. Δημητρίου. Όταν επέστρεψαν στο σχολείο, παρακολούθησαν μια ομιλία για τους Τρεις Ιεράρχες από τον εκπαιδευτικό του σχολείου μας, Κάκκα Ευάγγελο. Στη συνέχεια, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων οργάνωσε την κοπή της Βασιλόπιτας. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, παρουσία των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου, έκοψαν μια βασιλόπιτα για το σχολείο και από μία για κάθε τάξη. Οι τυχεροί μαθητές που βρήκαν στο κομμάτι τους το φλουρί, έλαβαν από ένα δώρο, προσφορά, όπως και οι βασιλόπιτες, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Βιντεάκι της Ε΄ τάξης

0

Συγγραφέας: 40ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ | Κατηγορία Πολιτιστικά | , στις 23-01-2020

Με αφορμή μια συζήτηση για τις τεχνικές της κινούμενης εικόνας που χρησιμοποιεί ο κινηματογράφος, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης μαζί με τον δάσκαλό τους αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τεχνική stop motion και να δημιουργήσουν ένα βιντεάκι μέσα στην τάξη. Έπειτα από συζήτηση προέκυψε το σενάριο, επιλέχθηκε το μήνυμα και άρχισαν οι πρόβες. Σε λίγες μέρες και με ελάχιστες πρόβες αλλά με ενθουσιώδη συμμετοχή και συντονισμένη δουλειά, τραβήχτηκαν 224 φωτογραφίες οι οποίες ενώθηκαν στο πρόγραμμα Stop Motion Studio και απέκτησαν κίνηση και ζωή. Το αποτέλεσμα φαίνεται παρακάτω. Μάλιστα, αποφασίσαμε με το συγκεκριμένο βίντεο να λάβουμε μέρος στον 100 Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους που οργανώνουν τα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Νίκη Προαστίου

0

Συγγραφέας: 40ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ | Κατηγορία Αθλητισμός | , στις 23-01-2020

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, όλα τα τμήματα του σχολείου μας  μαζί με τους εκπαιδευτικούς επισκέφθηκαν τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Νίκης Προαστίου. Εκεί οι μαθητές μας ασχολήθηκαν με τα αθλήματα του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του χόκεϊ επί χόρτου και της τοξοβολίας, πάντα με την επίβλεψη και καθοδήγηση προπονητών. Για τους μικρότερους υπήρχαν και παιχνίδια – δοκιμασίες, ενώ όλοι μαζί στο τέλος χόρεψαν ζούμπα.

 

Χριστουγεννιάτικα «λαλάγγια».

0

Συγγραφέας: 40ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ | Κατηγορία Εκδηλώσεις | , στις 20-12-2019

   Η λέξη Χριστούγεννα φέρνει στο μυαλό μας και τη λεξη Καλικάντζαροι. Είναι εκείνα τα πλασματάκια τα άσχημα με μεγάλες μύτες και μυτερά αυτιά που όλον τον χρόνο είναι στα έγκατα της γης και προσπαθούν να κόψουν το μεγάλο δέντρο που τη στηρίζει. Τα Χριστούγεννα όμως, βλέπουν τα φώτα στους δρόμους, ακούν μουσικές, μυρίζουν γλυκά και γιορτές και ανεβαίνουν στη γη για να κάνουν σκανταλιές πειράζοντας τον κόσμο. Στη Λακωνία οι νοικοκυρές έχουν βρει έναν ιδιαίτερο τρόπο για να τους διώχνουν. Φτιάχνουν τα λαλάγγια. Είναι ζυμάρι φτιαγμένο από νερό, αλεύρι, κανέλα, γαρύφαλλο, χυμό πορτοκαλιού και σταφίδες. Τα παιδιά της οικογένειας τα πλάθουν σε λεπτά μπαστουνάκια και οι μητέρες τα τηγανίζουν σε καυτό ελαιόλαδο. Η μυρωδιά του τηγανισμένου λαδιού απωθεί τους καλικάντζαρους και τους διώχνει μακριά. Το έθιμο αυτό γίνεται την παραμονή των Χριστουγέννων ή των Φώτων. Το πρώτο λαλάγγι που θα πέσει στο τηγάνι έχει το σχήμα του σταυρού και συνοδεύεται με την ευχή «έξω σκύλοι και οχθροί, μέσα φίλοι και δικοί.»
Στο σχολείο μας, χρόνια τώρα, αναβιώνει από τα παιδιά και τους δασκάλους αυτό το έθιμο, το οποίο αρέσει πολύ στα παιδιά και το περιμένουν με λαχτάρα. Τα παιδιά συγκεντρώνουν τα υλικά, διαφορετικά η κάθε τάξη. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν στην πράξη την έννοια της προσφοράς. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της έκτης τάξης αναλαμβάνουν την οργάνωση του εθίμου. Βγάζουν και καθαρίζουν τα θρανία, βοηθούν τα μικρότερα παιδιά να πλάσουν τα λαλάγγια, μαζεύουν τα λαλάγγια για τηγάνισμα και μοιράζουν αυτά που είναι έτοιμα. Φέτος, το έθιμο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019. Δάσκαλοι, μαθητές και γονείς, όλοι μαζί, βοήθησαν κάνοντας τη μέρα αυτή μια μεγάλη γιορτή. Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, μαζί με τη Νηπιαγωγό τους, αφού κεράστηκαν από τα νόστιμα και ζεστά λαλάγγια, έκλεισαν τη γιορτή αυτή τραγουδώντας μας τα κάλαντα.