Άρθρα ανά μήνα: Οκτώβριος 2024
ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΆΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ
Τον Οκτώβριο ασχοληθήκαμε με την έννοια του σεισμού και κάναμε την πρώτη άσκηση σεισμού στο νηπιαγωγείο.
Εργαστήκαμε μαζί και τα δύο τμήματα. ¨Ηταν μια καλή ευκαιρία να γνωριστούμε ακόμη καλύτερα τα δύο τμήματα . Ξεκινήσαμε με τον μύθο του Εγκέλαδου (ο φυλακισμένος γίγαντας)
Τον ζωγραφίσαμε αφού είδαμε το γλυπτό του στη Γαλλία
Και έπειτα παρακολουθήσαμε ποιους άλλους μύθους έφτιαξαν άλλοι λαοί από άλλες χώρες εκτός Ελλάδας για να ερμηνεύσουν το φαινόμενο του σεισμού; Από εδώ : https://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2017/04/4.html
Έπειτα ψηφίσαμε ποιος μύθος μάς άρεσε περισσότερο. Η πλειοψηφία των παιδιών επέλεξε τον Γενναίο Κασίμα και το γατόψαρο.
Την επόμενη μέρα μιλήσαμε για τους σεισμούς και την ερμηνεία της επιστήμης. Αντλήσαμε υλικό από το ιστολόγιο της Τάνιας Μάνεση
https://sway.cloud.microsoft/ulZXFS6Y3T2WfmGV
Μάθαμε πάρα πολλά πράγματα και κυρίως ότι δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τον σεισμό, αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτόν κατάλληλα. Και στο σχολείο και στο σπίτι. Τραγουδήσαμε, μάθαμε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, τι χρειάζεται να έχουμε μέσα στο σακίδιο του σεισμού, τι κάνουμε πριν τον σεισμό και φυσικά τι πρέπει να κάνουμε όταν γίνει σεισμός. Πώς να προστατευτούμε σε οποιοδήποτε σημείο του σχολείου και αν βρισκόμαστε. Και βεβαίως τι κάνουμε μετά τον σεισμό.
Στη συνέχεια κάναμε άσκηση σεισμού και τα καταφέραμε πάρα πολύ καλά.
Τέλος, κάναμε κάποια φύλλα εργασίας , είδαμε φωτογραφικό υλικό, παίξαμε σε ψηφιακά κουίζ ερωτήσεων και ετοιμάσαμε το βραβείο για τη συμμετοχή μας στην άσκηση σεισμού.
Μέσα στη χρονιά στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων, θα ασχοληθούμε πολύ πιο αναλυτικά με τους σειμούς και τα ηφαίστεια.
ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΟΥ
Τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο, ασχοληθήκαμε με το αρχικό γράμμα του ονόματός μας, ως πρώτο στάδιο αναγνώρισης της γραφής του ονόματός μας, αλλά και για να διευκολυνθούμε στο να βρίσκουμε το όνομά μας για να το βάλουμε στο παρουσιολόγιο το πρωί που ερχόμαστε αλλά και σε άλλα θέματα από τις καθημερινές μας ρουτίνες.
Φτιάξαμε το αρχικό μας γράμμα με διάφορους τρόπους.
Με όσπρια
Με τέμπερες και ζωγραφική
Αλλά και με τον φίλο μας τον Τσέστερ, το ρακούν.
Επίσης, το γράψαμε σε μανταλάκι που κάθε πρωί βάζουμε στον τροχό με τα γράμματα και κάθε μεσημέρι τα βγάζουμε.
ΆΟΥΤΣ!
Μιλώντας για το φθινόπωρο και τις αλλαγές στη φύση, βγήκαμε στην αυλή του σχολείου και παρατηρήσαμε ότι ήταν γεμάτη από πεσμένα φύλλα. Φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα (για τις έννοιες φυλλοβόλα- αειθαλή δέντρα θα μιλήσουμε λίγο αργότερα) και από πράσινα γίνονται καφέ, κίτρινα, κόκκινα, πορτοκαλί. Μαζέψαμε αρκετά από τα φύλλα και επιστρέφοντας στην τάξη, είδαμε σε βίντεο τις περιπέτειες ενός σκαντζόχοιρου.
Το παραμύθι είναι αυτό
και το είδαμε σε αυτό το βίντεο
Έπειτα, φτιάξαμε το δικό μας σκαντζοχοιράκι και για αγκάθια χρησιμοποιήσαμε τα φύλλα που είχαμε μαζέψει από την αυλή.
ΤΟ ΒΑΖΟ ΜΕ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΛΟΓΑΚΙΑ
Προσπαθώντας να μάθουμε την έννοια της ευγένειας, ώστε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μεταξύ των νηπίων, διαβάσαμε το βιβλίο
Έπειτα, ‘ ‘Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε”.
Συζητήσαμε για το πώς νιώθουν οι άλλοι, ανάλογα με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε και το πώς μπορούμε γενικά να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή και τις λέξεις.
Ακολούθησε μια ομαδική εργασία, όπου κάθε παιδί είπε μία ή περισσότερες γλυκές/ ευγενικές λέξεις ή φράσεις, τις οποίες κολλήσαμε σε ένα μεγάλο βάζο.
Και τέλος, ετοιμάσαμε και ατομικά μικρά βαζάκια, στο οποίο κάθε παιδί έβαλε τις δικές του γλυκές λεξούλες.
Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΣ
Όταν πρωτοήρθαμε στο σχολείο, όπως ήταν φυσιολογικό, μάς έλειπε η μαμά μας. Εργαστήκαμε με διάφορους τρόπους για να διαχειριστούμε αυτό το θέμα. Ένας από αυτούς, ήταν το παραμύθι της Γιολάντας Τσορώνη, με τίτλο, ” Ο δικός μου θησαυρός”
Μάς άρεσε πολύ το πώς η μικρή βίδρα κατάφερε να αφήσει το χέρι της μαμάς της και να κολυμπήσει χωρίς να φοβάται, με τη βοήθεια ενός μαργαριταριού που βρήκε μέσα σε ένα στρείδι και κατάφερε να καθρεφτιστεί.
Φτιάξαμε βραχιολάκια με μαργαριτάρια και τα φορέσαμε
Κι έπειτα ζωγραφίσαμε ό,τι μάς άρεσε από το παραμύθι ή και το δικό μας βραχιολάκι.
Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ
Ο Εγωιστής Γίγαντας είναι ένα βραβευμένο παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ, που διαβάσαμε και αξιοποιήσαμε διδακτικά, για να διδαχτούν τα παιδιά έννοιες όπως εγωισμός, αγάπη, αποδοχή, ενσυναίσθηση, μοίρασμα και άλλα σπουδαία. Κυρίως, τη δύναμη της Αγάπης, που μπορεί να μαλακώσει και την πιο σκληρή καρδιά, αλλά και μπορεί να ενώσει όλες τις διαφορές.
Το παραμύθι το διαβάσαμε από εδώ
Υλικό για την αξιοποίησή του αντλήσαμε από εδώ
https://taniamanesi-kourou.blogspot.com/2018/01/oscar-wilde-8.html
Περπατήσαμε σαν γίγαντες και σαν νάνοι. Μιλήσαμε σαν γίγαντες και σαν νάνοι.
Φτιάξαμε το παζλ με τη λέξη γίγαντας
Ζωγραφίσαμε τον εγωιστή γίγαντα
Και στη συνέχεια, ακούσαμε την αφήγηση ενός παραμυθιού για έναν άλλον γίγαντα. Τον γίγαντα που δεν είχε καρδιά. Μπορείτε κι εσείς να τον ακούσετε, εδώ από το Παραμυθόφωνο
«Ο γίγαντας που δεν είχε μέσα του καρδιά» – Παραμύθι από τη Νορβηγία (4+) [✩audio-book]
Στη συνέχεια, φτιάξαμε καρδιές σε διάφορα χρώματα, τις οποίες κόψαμε στη μέση και κάθε παιδί πήρε μισή καρδιά. Τα παιδιά θα έπρεπε να χορεύουν με μια μουσική και όταν η μουσική σταματούσε, να ψάξουν να βρουν, ποιος έχει την άλλη μισή καρδιά με το ίδιο χρώμα και να τις ενώσουν.
Έπειτα, φτιάξαμε μία καρδιά, τη διακοσμήσαμε και κάθε παιδί διάλεξε έναν φίλο που θα ήθελε να τη χαρίσει.
Ήταν μια πολύ εποικοδομητική διαδικασία!
28η Οκτωβρίου, οι δραστηριότητές μας!
Αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου του ¨ΟΧΙ, αντλήσαμε πληροφοριακό υλικό από το διαδίκτυο για τον πόλεμο του 1940 https://sway.cloud.microsoft/BTROr7Q2eHMrWwNF?ref=Link
Διαβάσαμε σχετικά παραμύθια, ζωγραφίσαμε, κάναμε φύλλα εργασίας, ατομικές και ομαδικές εργασίες, μάθαμε τις λεξούλες ΌΧΙ και ΑΕΡΑ, μάθαμε το μπλε και το γαλάζιο της σημαίας, κατασκευάσαμε σημαιούλες, αλεξίπτωτα, μιλήσαμε για τις έννοιες Ειρήνη και Πόλεμος. Επίσης παρακολουθήσαμε στο σχολείο μας την παράσταση ” Ο Καραγκιόζης στο έπος του ’40”. Τέλος, πραγματοποιήσαμε στην τάξη τη γιορτούλα μας με ποιήματα και τραγούδια.
Ακολουθεί υλικό και από τις δύο τάξεις του σχολείου μας.