Τί γνωρίζουμε για το νερό; Ποια είναι η χρησιμότητά του;
Που συναντάμε το νερό;
Σε ποτάμια,λίμνες, καταρράκτες, πηγάδια,θάλασσες , συντριβάνια….
Με αυτή την αφορμή, επισκεφτήκαμε το ποτάμι της πόλης μας και κάναμε τις παρατηρήσεις μας: γιατί δεν έχει πολύ νερό αυτό το διάστημα; προς τα που κυλάει το νερό; πως περνάμε άνθρωποι, ζώα και αυτοκίνητα πάνω από το ποτάμι χωρίς να κινδυνεύουμε; Ρίξαμε πετρούλες, φύλλα και χάρτινες βαρκούλες….της φύσης οι ερευνητές παρατηρούν με θαυμασμό!!
Στο σχολείο αποτυπώνουμε σε ατομικό φύλλο τη γέφυρα του Τυρνάβου, υπέροχες δουλειές των μαθητών/τριών μας!!
Στη συνέχεια υπήρχε η πρόκληση να φτιάξουμε γέφυρες που να μπορούν να κρατήσουν ένα ζωάκι ή μια κούκλα playmobil.Τα νήπια χωρίστηκαν σε ομάδες και με διαφορετικά υλικά η κάθε μια έφτιαξε τη γέφυρά της.Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά καταπληκτικό!
Μαθαίνουμε για τον κύκλο του νερού, φτιάχνουμε μεγάλη ομαδική εργασία και κάνουμε δραματοποίηση!
Παρακολουθούμε στον Διαδραστικό πίνακα την αφήγηση του βιβλίου :Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΛΙΩΣΕΙ Ευκαιρία για απορίες και ερωτήσεις….είμαστε έτοιμοι για τον κύκλο του νερού.
Κάναμε ΠΑΖΛ τον Κύκλο του Νερού. Για να το φτιάξετε ,πατήστε εδώ:
https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=0e73019e71e2
Δραματοποιούμε τον κύκλο του νερού
Γνωρίσαμε τις τρεις καταστάσεις του νερού και κάναμε το πείραμα της βροχής .
Πειραματιστήκαμε ,βάζοντας δύο ποτήρια με παγάκια το ένα σε σκιερό μέρος και το άλλο στον ήλιο,και κάναμε τις προβλέψεις μας για το ποιο ποτήρι με παγάκια θα λιώσει πρώτο
Και ναι φυσικά ,ο ήλιος έλιωσε πιο γρήγορα τα παγάκια!!
ΒΥΘΙΣΗ-ΕΠΙΠΛΕΥΣΗ
Αφού παρακολουθήσαμε το μύθο του Αισώπου :Το μυρμήγκι και το περιστέρι, συζητήσαμε και αναρωτηθήκαμε με ποια άλλα αντικείμενα που επιπλέουν ,θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε το μυρμηγκάκι . Κάναμε τις υποθέσεις μας αλλά θεωρήσαμε έξυπνο και σοφό να γίνουμε μικροί επιστήμονες και να κάνουμε λοιπόν το ΠΕΙΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΠΛΕΥΣΗ.
¨ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΑΛΑΤΙ” Ένας μύθος -ένα υπέροχο έναυσμα για προβληματισμούς και βεβαίως για επαλήθευσή τους ή όχι μετά από πειραματισμό!!
ΠΕΙΡΑΜΑ : ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Ή ΟΧΙ;
Μετα από τον πειραματισμό ,σειρά έχει η καταγραφή των αποτελεσμάτων!
ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟ:Σε δυο σειρές με την ίδια διάταξη βάζουμε σε διάφανα πλαστικά ποτηράκια διάφορα χρώματα διαλυμένα σε νερό. Χρησιμοποιώντας δύο υλικά ,χαρτί κουζίνας και αλουμινόχαρτο, ενώνουμε με “γέφυρες” τα ποτηράκια μεταξύ τους . Τι θα γίνει άραγε; Σχεδόν όλα τα παιδιά είπαν πως το χαρτί θα γίνει μούσκεμα. Όμως όταν οι “γέφυρες ” από χαρτί πήραν χρώματα του ουράνιου τόξου ,εντυπωσίασαν τα παιδιά σε αντίθεση με τις ασημί γέφυρες από αλουμινόχαρτο που δεν άλλαξαν καθόλου το χρώμα τους. Κάποια υλικά απορροφούν το νερό ,ενώ κάποια άλλα όχι…
Και στο τέλος …..ενθουσιασμός με το ρομποτάκι BEE BOT .Αφού μάθαμε πως να το προγραμματίζουμε, του δώσαμε τις σωστές εντολές ώστε να να προχωρήσει σωστά στα κουτάκια ολοκληρώνοντας έτσι τον ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ!!