Ιδέες για ένα αξέχαστο δημιουργικό καλοκαίρι …

Τα σχολεία κλείνουν και τα παιδάκια μας θα είναι όλη μέρα στο σπίτι. Ο ενθουσιασμός που έχουν, επειδή δε θα υπάρχει πια το πρωινό ξύπνημα και η κούραση του σχολείου, γρήγορα ξεφουσκώνει.  Αρχίζει η βαρεμάρα και η γκρίνια. Φυσικά η λύση δεν είναι η «ηλεκτρονική νταντά» αλλά η, όσο μπορούμε, δημιουργική απασχόλησή τους… Ας δούμε λοιπόν δημιουργικούς τρόπους απασχόλησής τους αυτό το καλοκαίρι, μέσα και έξω από το σπίτι…

Δραστηριότητες:

Τραβάμε φωτογραφίες κάθε μέρα και παντού.

Ό,τι και να κάνουμε μπορούμε να βγάζουμε  φωτογραφίες και στο τέλος του καλοκαιριού να δημιουργήσουμε ένα άλμπουμ με τις καλοκαιρινές μας φωτογραφίες. Καλό είναι να δίνουμε και στα παιδιά τη φωτογραφική μηχανή, να πειραματίζονται  και να βγάζουν τις δικές τους φωτογραφίες.

Οργανώνουμε  πικ-νικ.

Μπορούμε να κάνουμε πικ-νικ σε ένα κοντινό μας μέρος. Ετοιμάζουμε το καλάθι μας μαζί με τα παιδιά. Εκεί που θα πάμε μπορούμε να μαζέψουμε λουλούδια και αντικείμενα που μπορεί να αποτελέσουν την αρχή μιας συλλογής. Μπορούμε να έχουμε μαζί μας και 2-3 βιβλία, που θα τα διαβάσουμε κάτω από ένα δέντρο.

Κάνουμε ποδήλατο.

Πηγαίνουμε βόλτα με τα ποδήλατά μας. Με αυτή τη δραστηριότητα έχουμε διπλό όφελος και γυμναζόμαστε και περνάμε ώρα με το παιδί μας, αλλάζοντας παραστάσεις.

Διαφορετικές παιδικές χαρές.

Αντί να πηγαίνουμε κάθε φορά στην ίδια παιδική χαρά, μπορούμε να δοκιμάζουμε κάθε φορά και διαφορετική για να υπάρχει εναλλαγή.

Κάμπινγκ.

Μια οικονομική λύση διακοπών ακόμα και για ένα τριήμερο. Το βράδυ μπορούμε να θαυμάσουμε τον κόσμο των αστεριών. Τη μέρα μπορούμε να κάνουμε διάφορα παιχνίδια με το νερό (μπουγέλο), να κάνουμε περιπάτους στη φύση και να έρθουμε σε πιο άμεση επαφή μαζί της…

Η γιαγιά και ο παππούς.

Τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό να περνάνε χρόνο με τη γιαγιά και τον παππού. Το καλοκαίρι προσφέρετε γι’ αυτό. Είναι μια τελείως ξεχωριστή εμπειρία, που αφήνει στο παιδί πολύτιμες αναμνήσεις.

Μουσική.

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε ένα κονσέρτο, μια συναυλία με το παιδί μας. Μια άλλη ιδέα είναι να πάρουμε σε μια βόλτα μας ένα κασσετοφωνάκι και να ηχογραφήσουμε τους ήχους γύρω μας…

Επισκέψεις σε εκπαιδευτικούς χώρους.

Οργανώνουμε επισκέψεις σε μουσεία, στο ζωολογικό κήπο ή ακόμη και σε τουριστικά αξιοθέατα. Τα παιδιά αγαπούν πολύ αυτές τις εμπειρίες και τους μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη τους. Εμπειρίες και εικόνες που αργότερα θα καθορίσουν τον τρόπο που θα σκέφτονται και θα συμπεριφέρονται, χωρίς μονοδιάστατα ενδιαφέροντα.

Παιχνίδι και πάλι παιχνίδι.

Ας παίξουμε με τα παιδιά μας. Μπορούμε να οργανώσουμε  το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού ή να οργανώσουμε, με όλη την οικογένεια, βραδιές επιτραπέζιου στη βεράντα.

Ας παίξουμε σαπουνόφουσκες ή μπουγέλο.

Ας γίνουμε πάλι παιδιά! Φτιάχνουμε σαπουνόφουσκες και παίζουμε όλοι μαζί. Ας θυμηθούμε τα μαθητικά μας χρόνια και ας βγούμε στην αυλή να παίξουμε μπουγέλο με τα παιδιά μας. Φτηνές λύσεις που οδηγούν σε ατέλειωτες ώρες διασκέδασης.

Ώρα για φύτεμα.

Μια ωραία δραστηριότητα είναι να φυτέψουμε λουλούδια με τα παιδιά μας. Να πάμε μαζί στην αγορά και να διαλέξουμε μαζί τους σπόρους. Έπειτα φροντίζουμε μαζί με τα παιδιά μας τα φυτά και παρακολουθούμε την ανάπτυξή τους.

Ταΐζουμε τα πουλάκια.

Μπορούμε να φτιάξουμε μια ταΐστρα για τα πουλιά. Είναι όμορφο να φροντίζουμε τα πλάσματα της φύσης…

Θάλασσα.

Βρίσκουμε ευκαιρίες για συχνές εξορμήσεις στη θάλασσα. Παίζουμε με την άμμο και φυσικά δεν ξεχνάμε τις φωτογραφίες.

Μέρα χωρίς τηλεόραση.

Ορίζουμε μια μέρα χωρίς τηλεόραση. Εννοείτε ότι εκείνη την ημέρα δε θα ανοίξουμε ούτε και μεις την τηλεόραση. Εκείνη την ημέρα θα πάμε να γραφτούμε στη δημοτική βιβλιοθήκη  και θα πάρουμε να διαβάσουμε βιβλία για το σπίτι.

Ομαδικά παιχνίδια.

Δείχνουμε στα παιδιά μας τα ομαδικά παιχνίδια που παίζαμε όταν ήμασταν παιδιά. Πηδάμε σχοινάκι, φτιάχνουμε το παραδοσιακό λάστιχο, παίζουμε αμπάριζα, εφτάπετρα, τα μήλα, βόλους κ.ά. Τους κινεί την περιέργεια να δοκιμάσουν ένα παιχνίδι που έπαιζαν οι δικοί τους γονείς όταν ήταν κι αυτοί παιδιά.

Ας κάνουμε κάτι για τους άλλους.

Μαζεύουμε παιχνίδια , ρούχα και βιβλία που δεν τα χρησιμοποιούμε πια και τα δωρίζουμε σε κάποιον που τα έχει ανάγκη. Εξηγούμε στα παιδιά μας ότι υπάρχουν πολλά παιδιά γύρω μας που δεν έχουν όλα αυτά τα πράγματα που έχουν εκείνα.

Ξεκινάμε μια συλλογή.

Εξηγούμε στο παιδί μας πως μπορούμε να φτιάξουμε και μεις μια συλλογή. Συλλογή από πέτρες, κοχύλια, φυτά (φυτολόγιο) κ.ά.

Αλλάζουμε τη διακόσμηση του δωματίου του μαζί με το παιδί μας.

Δε χρειάζεται να ξοδέψουμε χρήματα. Μπορούμε να αλλάξουμε τη διάταξη των επίπλων ή να κολλήσουμε αυτοκόλλητα τοίχου. Να βάψουμε ένα τοίχο ή να φτιάξουμε δικές μας κατασκευές και να τις κρεμάσουμε.

Ψώνια στη λαϊκή αγορά.

Πάμε μαζί με το παιδί μας στη λαϊκή και διαλέγουμε φρούτα και λαχανικά. Μπορούμε όταν γυρίσουμε να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική μαρμελάδα.

Δεν ξεχνάμε τους φίλους του παιδιού.

Επειδή σταματάει το σχολείο δε σημαίνει ότι το παιδί μας πρέπει να μείνει μόνο του όλο το καλοκαίρι. Μπορούμε να κανονίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα να έρχονται οι φίλοι του παιδιού στο σπίτι για να παίζουν και να περνούν ευχάριστα.

Φτιάχνουμε καλτσόκουκλες.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παλιές κάλτσες και να φτιάξουμε κούκλες. Λίγο μαλλί πλεξίματος, μαρκαδόροι, κουμπιά  και πολλά ακόμα υλικά και οι κουκλίτσες μας είναι έτοιμες.

Φωτογραφικά άλμπουμ (μια βόλτα στο παρελθόν).

Στα παιδιά αρέσει το ξεφύλλισμα των παλιών φωτογραφιών. Μπορούμε να αφιερώσουμε ένα απόγευμα κοιτώντας παλιές φωτογραφίες και θυμίζοντας  ιστορίες , μέσα από αυτές.

Παίζουμε με πλαστελίνη.

Πάνω σε ένα σουπλά ή νάιλον, φτιάχνουμε διάφορα σχήματα…

Το δικό μας κάστρο.

Μια βροχερή μέρα που είναι δύσκολο να παίξουμε έξω, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας κάστρο.  Κάστρο με καρέκλες, κουβέρτες, καναπέδες, μαξιλάρια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Μέσα σε αυτό μπορούμε να περάσουμε αρκετή ώρα διαβάζοντας παραμύθια ή φτιάχνοντας τις δικές μας ιστορίες.

Φτιάχνουμε παζλ.

Βρίσκουμε εικόνες από το Διαδίκτυο και αφού τις τυπώσουμε τις κόβουμε σε διάφορα σχήματα και δημιουργούμε το δικό μας παζλ.

Φτιάχνουμε κολάζ.

Χρησιμοποιούμε εικόνες από περιοδικά και εφημερίδες και φτιάχνουμε με το παιδί μας διάφορα κολάζ. Κατόπιν, αν το ίδιο θέλει, μπορούμε να το κορνιζάρουμε στο δωμάτιό του.

Το δικό μας παραμύθι.

Φτιάχνουμε το δικό μας παραμύθι. Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια ιστορία και να την συνεχίσει το παιδί.  Ένας άλλος τρόπος είναι να βρούμε τυχαίες λέξεις, χωρίς καμία σχέση μεταξύ τους, και να τις κάνουμε παραμύθι. Αν το ίδιο θέλει κάνουμε και την εικονογράφησή του.

Μαγειρεύουμε μαζί.

Μπορούμε να φτιάξουμε κουλουράκια, σπιτικό παγωτό, κέικ κ.ά. Γενικότερα αφήνουμε το παιδί μας να βοηθήσει στην κουζίνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το διασκεδάσουμε και μεις και εκείνο.

Ας περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας . Ας κάνουμε πράγματα μαζί τους και ας γίνουμε και μεις παιδιά! Τα παιδιά μας δε θα ξαναβρεθούν ποτέ σ’ αυτήν την ηλικία, χαρείτε την και κάντε την αξέχαστη!

Σ.Τ.