Σχέδιο δράσης Ενεργού Πολίτη με τίτλο: «Εγώ και οι άλλοι»

SBA

 

 

 

 

 

 

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

Πρότυπο Ανάπτυξης Δράσης για την Ενίσχυση της Ενεργειακής Πολιτειότητας

Τίτλος δράσης: «Εγώ και οι άλλοι»

Επίπεδο

Νηπιαγωγείο

Θεματικό πεδίο

Τα παιδιά μιλούν για τα δικαιώματά τους.

  1. Ποιοτική εκπαίδευση, 5. Ισότητα των φύλων, 10. Λιγότερες ανισότητες, 16. Ειρήνη-δικαιοσύνη και ποιοτική ζωή, 17. Συνεργασία για τους στόχους.

Σύντομη περιγραφή δράσης

Η δράση στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σχετικά με την κατανόηση της διαφορετικότητας των άλλων, του σεβασμού στα συναισθήματα και τις ανάγκες του συνόλου, στη δημιουργία κοινών κανόνων, εστιάζοντας σε θέματα που συνδέονται με τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό και την έννοια του ενεργού πολίτη. Μέσα από βιωματικές και δημιουργικές δραστηριότητες, συζητήσεις και παιχνίδια, ενισχύεται η κριτική σκέψη των παιδιών, η ενσυναίσθηση και το ομαδικό πνεύμα.

Μάθημα/Τομέας στο εργαστήριο δεξιοτήτων που εντάσσεται

Η δράση εντάσσεται στο Β΄ θεματικό πεδίο: Παιδί, εαυτός και κοινωνία, του αναλυτικού προγράμματος της προσχολικής εκπαίδευσης,  δίνονται έμφαση στην κατανόηση του εαυτού και  στη σημασία θετικής αλληλεπίδρασης με τους άλλους,  στην αντιμετώπιση της διαφορετικότητας ως πλεονέκτημα για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη και στην απόκτηση αξιών όπως η ελευθερία, η υπευθυνότητα, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη.  Επίσης σχετίζεται με το Εργαστήριο Δεξιοτήτων στη θεματική ενότητα: Ενδιαφέρομαι και ενεργώ-κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη-νηπίων παιδεία το πρώτο βήμα στη δημοκρατία.

Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα

  • Ισότητα των φύλλων
  • Κατανόηση ατομικής και συλλογικής ταυτότητας
  • Ανάπτυξη συνεργασίας, ενσυναίσθησης και συλλογικότητας
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα

Πεδίο Υλοποίησης

Το σχέδιο δράσης πραγματοποιείται στη σχολική αίθουσα με  συζητήσεις, συνεργατικές μεθόδους, ομαδικές δημιουργίες και βιωματικές δραστηριότητες, αλλά και στον ψηφιακό χώρο του διαδικτύου, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες με την βοήθεια της εκπαιδευτικού παρακολουθούν  πληροφορίες σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα, την τήρηση κανόνων και τη φιλία.

 

Φάσεις Υλοποίησης Δράσης

Διερεύνηση (2 διδακτικές ώρες)

Με αφορμή την ημέρα δράσης για το ολοκαύτωμα, διαβάσαμε το παραμύθι «Τα κίτρινα καπέλα». Πρόκειται για μια ιστορία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο νηπιαγωγείο για να διδάξει έννοιες όπως η φιλία, η συνεργασία, η ομαδικότητα και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Ακολούθησε συζήτηση με τη μορφή ερωτήσεων ανοικτού τύπου, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων και να αποκτήσουν ενσυναίσθηση. Για παράδειγμα:

  • Υπήρχαν στιγμές που κάποιος ένιωσε μόνος ή λυπημένος; Τι μπορούμε να κάνουμε όταν κάποιος νιώθει έτσι;
  • Έχεις νιώσει ποτέ σαν κάποιον από τους χαρακτήρες της ιστορίας;
  • Τι θα ήθελες να κάνουν οι φίλοι σου για να σε βοηθήσουν;
  • Ήταν όλα τα καπέλα ίδια;
  • Πώς θα ήταν ο κόσμος αν ήμασταν όλοι ίδιοι;
  • Είναι ωραίο να είμαστε διαφορετικοί; Για ποιο λόγο;

Προετοιμασία/Σχεδιασμός (2 διδακτικές ώρες)

Στη φάση της προετοιμασίας και του σχεδιασμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες εργάζονται σε ομάδες συζητώντας μεταξύ τους τι τους έκανε εντύπωση από την ιστορία που άκουσαν. Με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού χωρίζονται σε  τρεις ομάδες και επιλέγουν τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν μια ομαδική αφίσα. Σε αυτή προσπαθούν να αποτυπώσουν τα διάφορα συναισθήματα που βίωσαν και τις δυσκολίες των ηρώων της ιστορίας.

Υλοποίηση(5 διδακτικές ώρες)

Κατά την υλοποίηση του σχεδίου δράσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες. Ο ρόλος της εκπαιδευτικού είναι βοηθητικός, υποστηρικτικός και καθοδηγητικός. Κατασκευάζουν ομαδικό παζλ των παιδιών της τάξης, φτιάχνουν τα λουλούδια των δικαιωμάτων, αποτυπώνουν σε χαρτί του μέτρου τον εαυτό τους κατανοώντας ότι ο καθένας είναι μοναδικός αλλά όλοι έχουν ίσα δικαιώματα και φτιάχνουν ατομικές ταυτότητες. Εν συνεχεία συζητούν για το δικαίωμά τους στη φιλία και τη συνεργασία. Για το σκοπό αυτό  με την παρότρυνση της εκπαιδευτικού συζητούν και αποφασίζουν να κατασκευάσουν την πίτα της φιλίας. Ανταλλάσσουν απόψεις για τι υλικά θα μπορούσε αυτή να περιλαμβάνει και μοιράζουν ρόλους και αρμοδιότητες για την κατασκευή της. Παρακολουθούν στο διαδίκτυο το βίντεο «τα μπαλόνια της φιλίας» και το κάθε παιδί ζωγραφίζει το δικό του μπαλόνι γράφοντας πάνω σε αυτό λέξεις όπως φιλία, αγάπη, χαρά, συνεργασία. Στα πλαίσια συνεργασίας με το συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο και με αφορμή τη γιορτή των Απόκριων απολαμβάνουμε τη χαρά του Γλεντζοφλέβαρου και πλέκουμε το γαϊτανάκι μας.  Στη συνέχεια φτιάχνουμε μαρτάκια και τα χαρίζουμε στους φίλους μας.

Επικοινωνία-Διάχυση(1 διδακτική ώρα)

Στη φάση της επικοινωνίας και διάχυσης δημιουργείται ψηφιακό βίντεο στην εφαρμογή canvas, όπου περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες της δράσης και παρουσιάζεται στο τέλος της σχολικής γιορτής στους γονείς/κηδεμόνες.

Στο παρόν ιστολόγιο του σχολείου αναρτιούνται οι φωτογραφίες του βίντεο, με καλυμμένα τα πρόσωπα των μαθητών, καθώς και η μουσική που τις συνοδεύει, για ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

010203040506

Αναστοχασμός (1 διδακτική ώρα)

Στο τελευταίο στάδιο της δράσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες  συζητούν για τις εμπειρίες και τα συναισθήματα που αποκόμισαν μέσα από την όλη  διαδικασία. Εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα για τη χρησιμότητα της δράσης και  καταγράψουν σκέψεις και προτάσεις σε ένα ελεύθερο φύλλο αξιολόγησης.