3ο Εργαστήριο δεξιοτήτων: Σεισμός–και τώρα τι κάνω;

Φεβρουάριος-Μάρτιος: Θεματικός κύκλος: Φροντίζω το περιβάλλον Θέμα: Κλιματική αλλαγή-Φυσικές καταστροφές, Πολιτική προστασία Τίτλος: Σεισμός-τώρα τι κάνω; Δεξιότητες μάθησης, ζωής, νου.

 

1ο Εργαστήριο:  Πρώτη επαφή με το θέμα – Φυσικοί κίνδυνοι Διάρκεια 2 διδακτικές ώρες

Μαθαίνουμε ποιοι είναι οι φυσικοί κίνδυνοι παρακολουθώντας σχετικό βίντεο. Δημιουργούμε εννοιολογικό χάρτη

https://www.youtube.com/watch?v=UPC_VVjNIRk

unnamed file

 

2ο Εργαστήριο: Τι είναι ο σεισμός; Διάρκεια 2 διδακτικές ώρες

Παρατηρούμε το εσωτερικό της γης και συζητούμε  με τα παιδιά για δικές τους εμπειρίες σχετικά με το φαινόμενο του σεισμού.

https://www.youtube.com/watch?v=QJIyFkw0Kx4

Φωτόδεντρο – Προβολή αντικειμένου

Παίρνουμε  δύο “πλάκες” από κουτιά και τα παιδιά τις κουνάνε προκαλώντας σεισμό, προσομοιάζοντας έτσι τις κινήσεις των πλακών της γης. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε αντικείμενα πάνω στα κουτιά ώστε να γίνει η αναπαράσταση του σεισμού πιο κατανοητή. Στη συνέχεια δημιουργούμε το εσωτερικό της γης με πλαστελίνη για να κατανοήσουμε καλύτερα τα μέρη της.

unnamed file 1

3ο Εργαστήριο:  Ποιος ήταν ο εγκέλαδος; Μύθοι γύρω από τον σεισμό Διάρκεια 2 διδακτικές ώρες

Ποιος ήταν ο εγκέλαδος; Δείχνουμε στα παιδιά ένα εκπαιδευτικό βίντεο για τον ελληνικό μύθο του εγκέλαδου, τον οποίο στη συνέχεια τον ζωγραφίζουν όπως τον φαντάζονται.

unnamed file 2

Πώς μετρούν οι σεισμολόγοι το μέγεθος των σεισμών; Με κουτί παπουτσιών, ένα χάρτινο ποτήρι και ένα μαρκαδόρο κατασκευάζουμε ένα σεισμογράφο.

unnamed file 3

 

4ο Εργαστήριο: Τι προετοιμασίες πρέπει να κάνω πριν το σεισμό;  Διάρκεια 2 διδακτικές ώρες

Δημιουργούμε το δικό μας βαλιτσάκι για το σεισμό κολλώντας σε αυτό τα απαραίτητα αντικείμενα που μας είναι απαραίτητα την ώρα του σεισμού.

unnamed file 4

Τη δεύτερη ώρα  Θα δείξουμε ένα φυλλάδιο που θα έχουμε δημιουργήσει όπου τα παιδιά θα γνωρίσουν τους τρεις σημαντικούς αριθμούς που θα πρέπει να μάθουν σε περίπτωση σεισμού: της αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και της πυροσβεστικής.

unnamed file 5

5ο Εργαστήριο:  Τι κάνω κατά τη διάρκεια του σεισμού; Διάρκεια 2 διδακτικές ώρες

Θα ξεκινήσουμε με μία παρουσίαση από το Φωτόδεντρο με θέμα “Οι κίνδυνοι σε περίπτωση σεισμού”  https://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/10929

Κατά τη διάρκεια του σεισμού στον σχολικό χώρο είναι βασικό οι μαθητές να μάθουν τον κανόνα: ΣΚΥΒΩ – ΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ – ΚΡΑΤΙΕΜΑΙ. Για αυτό  γίνεται μία άσκηση σεισμού της τάξης,  η οποία επαναλαμβάνεται συχνά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

unnamed file 6

6ο  εργαστήριο : Τι πρέπει να κάνω μετά τον σεισμό; (2 διδακτικές ώρες)

Θα παρακολουθήσουμε μία ακόμα παρουσίαση από το Φωτόδεντρο με θέμα “Μέτρα προστασίας στο δρόμο” http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/10925

και στη συνέχεια θα γίνει βιωματική προσομοίωση συγκέντρωσης της τάξης στον αύλειο χώρο του σχολείου. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς πρέπει να βγαίνουν προσεκτικά από τα τραπέζια, τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν προκειμένου να βγουν με ασφάλεια εκτός του σχολικού κτιρίου, τι πρέπει να αποφεύγουν κατά τη διαδρομή αυτή, καθώς επίσης και το ακριβές σημείο συγκέντρωσης.

unnamed file 7

7ο  εργαστήριο : Αξιολόγηση – πόσο έτοιμος/η είμαι αν γίνει σεισμός ;

Στη φάση αυτή θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε το τραγούδι των Ημισκούμπρια “Σεισμός, φιλαράκο μη σε πιάνει πανικός”.

https://www.youtube.com/watch?v=zIS0GItfJS4

unnamed file 8

Για την αξιολόγηση θα γίνει συζήτηση με τα παιδιά, τα οποία μέσω ερωτήσεων προβληματισμού θα προσπαθήσουν να θυμηθούν όλα όσα έμαθαν στο συγκεκριμένο και θα δοθεί και σχετικό φύλλο εργασίας.

unnamed file 9

Αξιολόγηση: “Τότε νόμιζα – Τώρα ξέρω”