Δεκέμβριος-Ιανουάριος
Θεματικός κύκλος: Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη Θέμα: Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα Τίτλος: Νηπίων Παιδεία: το πρώτο βήμα στη δημοκρατία, Δεξιότητες μάθησης, ζωής, διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης.
1ο Εργαστήριο
Παιχνίδι ενεργοποίησης: Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο και κρατούν μια μπάλα. Μόλις σταματήσει η μουσική, το παιδί που έχει την μπάλα απαντά σε ερωτήσεις όπως το αγαπημένο μου χρώμα, το αγαπημένο μου φαγητό, παιχνίδι, ο καλύτερος μου φίλος…
Τα παιδιά φτιάχνουν ένα λουλούδι και γράφουν το όνομά τους στο κέντρο. Στα πέταλα του λουλουδιού ζωγραφίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, χρώμα, φαγητό, ζώο, τον καλύτερό τους φίλο και δημιουργούμε έναν όμορφο κήπο με λουλούδια.
2ο Εργαστήριο: Όλοι μπορούμε να θυμώσουμε
Ανάγνωση παραμυθιού (κοινωνική ιστορία) <<Με πειράζουν>>. Ο Χάρης, ο ήρωας του παραμυθιού προσπαθεί να διαχειριστεί το θυμό του όταν άλλα παιδιά της γειτονιάς τον ενοχλούν και τον κοροϊδεύουν. Ο χάρης ζητά από τα παιδιά να προτείνουν λύσεις.
Σε φύλλο χαρτιού τα παιδιά ζωγραφίζουν σε δυο στήλες. Στην 1η ζωγραφίζουν κάτι που τους προκαλεί θυμό και στη 2η έναν τρόπο που τα βοηθά να ηρεμήσουν.
Γνωρίζω τα συναισθήματα και τα φτιάχνω με πλαστελίνη
Γίνεται παρουσίαση κοινωνικής ιστορίας για τη διαχείριση των συναισθημάτων. Τι κάνω για να νιώσω καλά;
Δημιουργία πίνακα διπλής εισόδου. Τα παιδιά επιλέγουν τρόπους επίλυσης διάφορων καθημερινών καταστάσεων
3ο Εργαστήριο: “Εσύ και εγώ μαζί”
Διαβάζουμε το παραμύθι «Σοφία, η αγελαδίτσα τραγουδίστρια», το επεξεργαζόμαστε, χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες και δίνουν τη δική τους συνέχεια στο παραμύθι.
Στη συνέχεια δημιουργούμε πύργο με τα τουβλάκια του που υπάρχουν στο σχολείο, στα οποία έχουμε κολλήσεις τα αρχικά του ονόματός τους και ζητάμε από κάθε παιδί να αφαιρέσει ένα τουβλάκι χωρίς να ρίξει τα υπόλοιπα. Πηγή έμπνευσης: https://litsagaziotou.blogspot.com/2023/12/blog-post_30.html?m=1.
Τα παιδιά κατάλαβαν ότι ο καθένας από μας είναι ξεχωριστός και μοναδικός και πως όλοι μαζί αποτελούμε μια ομάδα όπως τα κομμάτια ενός παζλ που όταν ενώνονται ζωντανεύουν μια ωραία εικόνα. Φτιάξουμε την ομάδας μας και κάθε παιδί χρωματίζει το δικό του κομμάτι και γράφει το όνομά του. Το σύνθημά μας είναι «Όλοι μαζί, όλοι μαζί, είμαστε πάντα πιο δυνατοί».
Φτιάχνουμε τη δική μας αφίσα με τίτλο « Οι άλλοι είναι φίλοι μας», με χάρτινα κομμάτια σε σχήμα παζλ.
Παρακολούθηση παραμυθιού με τίτλο: «Η εχθρόπιτα» και σχετική συζήτηση. Τα παιδιά κάνουν τις δικές τους προτάσεις για το πως πρέπει να επιλύουν τις διαφορές τους και η εκπαιδευτικός τις καταγράφει.
Στη συνέχεια χωρίσουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες και τους ζητάμε να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τα υλικά που θα χρειαστούν για να φτιάξουν την “πίτα της φιλίας”
Εργαστήριο 6ο
“Η ταυτότητά μου”
Τα παιδιά παρακολουθούν την αφήγηση του παραμυθιού με τίτλο:«Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας» και συζητούν σχετικά. Χωρίζονται σε ζευγάρια και ζωγραφίζουν από ένα κομμάτι του παζλ ελέφαντα ο καθένας.
“Όλοι είμαστε διαφορετικοί”
Παρατηρούμε φωτογραφίες ανθρώπων διαφορετικής ηλικίας, φύλου, ενδυμασίας, εθνικότητας, εξωτερικής εμφάνισης και τις ομαδοποιούμε αναλόγως. Βρίσκουμε ομοιότητες και διαφορές…
“Ταυτότητες”
Με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο για τα στοιχεία που αναγράφονται στις ταυτότητες και έπειτα φτιάχνουν τις δικές τους ταυτότητες.
Εργαστήριο 7ο
“Όλοι διαφορετικοί – όλοι ίσοι”
“Ένα διαφορετικό ζώο που ψάχνει για φίλους, αλλά κανένα άλλο ζώο δεν το κάνει παρέα γιατί είναι απλά παράξενο. Έχει μύτη ποντικιού, χαίτη λιονταριού και σώμα καγκουρό. Εσείς πώς το φαντάζεστε; Μπορείτε να το ζωγραφίσετε;” Πηγή: https://litsagaziotou.blogspot.com/2023/12/blog-post_30.html?m=1
Αξιολόγηση: «Τότε νόμιζα – Τώρα ξέρω»