Ζω καλύτερα-ευ ζην
Υγεία, διατροφή, αυτομέριμνα

Το παρόν πρόγραμμα, μέρος του προγράμματος του WWF “Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης», εντάσσεται στον κύκλο «Ζω καλύτερα-ευ ζην». Βασικός σκοπός του θεματικού κύκλου ήταν η γνωριμία με τις πιο σημαντικές ομάδες τροφίμων, με την έννοια της ισορροπημένης διατροφής και της σημασίας της για τη ζωή μας, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε στη λεγόμενη Μεσογειακή Πυραμίδα και στην εννοιολογική αποσαφήνιση της κατανομής των τροφών σε αυτή. Ένας επιπλέον στόχος του εργαστηρίου ήταν η κατανόηση της άμεσης σχέσης της ποιότητας της διατροφής με την ποιότητα ζωής μας και τη συνολική σωματική και ψυχική μας ευεξία και πληρότητα.

1η δραστηριότητα- Μια σούπερ νόστιμη μέρα!

«Τα καύσιμά μας»

Τα παιδιά κινήθηκαν στον χώρο με συνοδεία κρουστού, με αργό και γρήγορο ρυθμό με παραγγέλματα που παραπέμπουν στην ενέργεια που μας δίνει το φαγητό. Π.χ. «περπατάμε αργά, είμαστε νηστικοί», «περπατάμε γρήγορα, έχουμε φάει καλό πρωινό». Στον κύκλο συζητήσαμε : από πού παίρνουν ενέργεια ο άνθρωπος, τα ζώα και τα φυτά; Είναι απαραίτητο να τρώμε σωστά για να έχουμε «καύσιμα», για να λειτουργήσουμε.

Το αγαπημένο μου φαγητό

Οι μαθητές/μαθήτριες ζωγράφισαν σε ένα χαρτί το αγαπημένο τους φαγητό και το παρουσίασαν στον κύκλο. Καταγράψαμε σε πίνακα διπλής εισόδου  και σχολιάσαμε τα «στατιστικά». Ποια φαγητά απαντούν συχνότερα στις προτιμήσεις των παιδιών; Σχολιάσαμε όλοι μαζί τις διατροφικές προτιμήσεις της τάξης.  Συζητήσαμε πώς μας αρέσει να τρώμε. Μπροστά στην τηλεόραση; Στον υπολογιστή; Με την οικογένεια; Με φίλους; Στο πικνίκ; Είναι ωραίο να μοιράζεσαι το γεύμα ή να το τρως μόνος σου; Εστι ξεκίνησε το ταξίδι μας στη Χώρα της Διατροφής.

Το αγαπημένο μου φαγητο

2η δραστηριότητα – Μια πολύ πεινασμένη κάμπια! 

«Υγιεινές τροφές»

Διαβάσαμε το βιβλίο «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη» του Eric Carl. Συζητήσαμε ποιες από τις τροφές που έφαγε η κάμπια είναι υγιεινές, ποιες όχι και γιατί. Είναι υγιεινό το έτοιμο, συσκευασμένο φαγητό ή μήπως όχι και τόσο; Τα παιδιά ζωγράφισαν τις υγιεινές τροφές που έφαγε η κάμπια και την τάισαν με  κάρτες που απεικονίζουν υγιεινές τροφές (παιχνίδι).

Τι εφαγε η κάμπια 2

3η δραστηριότητα- Ομάδες τροφίμων

Είδαμε βίντεο για τις ομάδες τροφίμων και συζητήσαμε για τα πλεονεκτήματα /μειονεκτήματα των τροφίμων. Τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδι στον διαδραστικό πίνακα, κατατάσσοντας τις τροφές στην αντίστοιχη ομάδα. Επειτα, τα παιδιά χωρισμένα σε δύο ομάδες, επέλεξαν και έκοψαν εικόνες τροφίμων από περιοδικά και τις κόλλησαν στην αντίστοιχη στήλη-ομάδα τροφίμων, δημιουργώντας δύο πίνακες αναφοράς.

Ομάδες τροφίμων

4η δραστηριότητα- Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής: 

Είδαμε βίντεο για τη θέση των ομάδων των τροφίμων στην πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής. Τα παιδιά έκοψαν εικόνες και τις κόλλησαν στις κατάλληλες θέσεις δημιουργώντας τη δικής τους διατροφική πυραμίδα.

Πυραμίδα μεσογειακής διατροφής

5η δραστηριότητα- Κάθε πράγμα στον καιρό του! 

 Είδαμε βίντεο του WWF για τη σημασία και την εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών, αλλά και ένα βίντεο της Greenpeace για τα φρούτα και λαχανικά του Μαίου ειδικότερα, και συζητήσαμε γιατί πρέπει να τα προτιμάμε, για την υγεία μας αλλά και για τον πλανήτη. Τα παιδιά έκοψαν και κόλλησαν τα λαχανικά της Άνοιξης στο καλάθι.

Με βάση όλα όσα είχαμε ήδη πει, δημιουργήσαμε πίνακα διπλής εισόδου όπου τα παιδιά αξιολόγησαν τα ίδια και κατέγραψαν με αντίστοιχα σκίτσα για πέντε ημέρες, αν το δεκατιανό τους ήταν πολύ υγιεινό, όχι και τόσο υγιεινό ή ανθυγιεινό (αν ήταν σπιτικό, της εποχής, χωρίς ζάχαρη κλπ).

Κάθε πράγμα στον καιρό του δεκατιανό

 

6η δραστηριότητα – Αξιολόγηση: 

«Τότε νόμιζα – Τώρα ξέρω»: οι μαθητές/μαθήτριες αποτίμησαν το πρόγραμμα και την ολοκλήρωση του, ξεκινώντας με αυτά που γνώριζαν στην αρχή σε αντιπαραβολή με όσα κατέκτησαν με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Εφτιαξαν το πιο υγιεινό πιάτο, με τις αναλογίες και τις ομάδες τροφίμων που απαραίτητα πρέπει να καταναλώνουμε σε κάθε γεύμα ώστε να είμαστε υγιείς. Δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό και να ασκούμαστε!

Διαβάσαμε πολλά βιβλία κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και κλείνουμε με το βιβλίο «Καλή όρεξη!» του Eric Carl.

Το πιο υγιεινό πιάτο