Αρχικά, διερευνήθηκαν οι πρότερες γνώσεις των παιδιών, συζητάμε τι γνωρίζουν οι μαθητές για το διάστημα και τι θα ήθελαν να μάθουν και γράψαμε όλες τις ιδέες τους για να μην τις ξεχάσουμε.

διαστημα

Τα παιδιά κατασκεύασαν σκάφανδρα και έτοιμα για το ταξίδι!

diasthma1

Είδαμε το βίντεο από το YouTube «National Geographic | Επιστήμη 101 | To Ηλιακό Σύστημα» και μιλήσαμε για το διάστημα, τη Γη, τον Ήλιο, τους πλανήτες αλλά και τη βαρύτητα.Ψάχνοντας ποιος θα μπορούσε να μας βοηθησει σε αυτό το ταξίδι, μιλήσαμε για τη NASA και είδαμε τους πλανήτες από κοντά https://solarsystem.nasa.gov/planets/overview/. Επειτα τα παιδιά αναπαράστησαν την κυκλική τροχιά των πλανητών με βιωματικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τα ίδια τους τα σώματα και ζωγράφισαν το ηλιακό σύστημα ατομικά.
διαστημα2
Με τη βοήθεια της NASA ταξιδέψαμε στη Σελήνη, μάθαμε και είδαμε βίντεο για τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν εκεί.  Κάθε παιδί κατασκεύασε  έναν πύραυλο που πετούσε για το φεγγάρι!

diastima
Ταξιδέψαμε και στον Αρηκαι είδαμε σε τρισδιάστατη διαδραστική απεικόνιση οχήματα που έχουν σταλεί στον πλανήτη.

rover 1
Μάθαμε ότι ένα από τα οχήματα δεν λειτουργεί πια λόγω βλάβης και τα παιδιά αναρωτήθηκαν γιατί η NASA δεν στέλνει στον Αρη ένα άλλο μηχάνημα-μηχανικό να το φτιάξει. Αποφάσισαν έτσι να στείλουμε ένα email στη NASA για να ρωτήσουμε. Το οποίο και κάναμε και τώρα περιμένουμε την απάντηση!
Ζωγράφισαν  τον δικό τους εξωγήινο, όπως το έχουν φανταστεί, και του δώσαμε ζωή! (ένας από τους εξωγήινους εδώ: animation)

Διαβάσαμε όμως και πολλά βιβλία για να διασκεδάσουμε αλλά και για να μάθουμε για το διάστημα. Μιλήσαμε για τους γαλαξίες, τους δορυφόρους, τους μετεωρίτες, πόσο μεγάλο είναι το διάστημα, πως δημιουργήθηκε και τόσα άλλα! Τα παιδιά ασχολούνταν αυθόρμητα με το θέμα και στο ελεύθερο παιχνίδι τους, κατασκευάζοντας πυραύλους , διαβάζοντας σχετικά βιβλία, κατασκευάζοντας παζλ με το ίδιο θέμα.
20240415 085151elefthero

Οι μαθητές/μαθήτριες χωρισμένοι σε ομάδες, συζήτησαν, ψήφισαν και αποφάσισαν πως θα φτιάξουν το ηλιακό σύστημα με υλικά που τους δόθηκαν και τι θα αναλάβει ο καθένας/η καθεμία.  Τα έργα τους εκπληκτικά!

snergasia

iliako systima

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, ένα πλανητάριο στήθηκε στην αυλή του σχολείου μας. Οι μαθητές/μαθήτριες έγιναν αστροναύτες και απογειώθηκαν για ένα ακόμα ταξίδι στο διάστημα και έλαβαν δίπλωμα αστροναύτη!
διπλωμα

Είδαμε δύο AΙ βίντεο προσομοίωσης https://spaceplace.nasa.gov/moon-phases/en/ και συζητάμε με τα παιδιά για τις φάσεις της Σελήνης.
Διαβάσαμε στη συνέχεια τον «Φεγγαροσκεπαστή» του Eric Puybaret. Συζητάμε για τρόπους που θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο φεγγάρι. Τα παιδιά ζωγράφισαν τον τρόπο που σκέφτηκαν και τον παρουσίασαν στην ολομέλεια.
φεγγαροσκεπαστής  

paroysiasi

Τέλος, συζητήσαμε για το Εργαστήριο και τα παιδιά ανακάλεσαν τις γνώσεις που απέκτησαν και ζωγράφισαν ελεύθερα ότι έμαθαν για τους πλανήτες και το διάστημα.
τι έμαθα