Δραστηριότητες εμπέδωσης πάνω στη θεματική ενότητα ¨Ελιά¨

Tο παρακάτω  βίντεο με κεντρικό ήρωα έναν παππού από την Κρήτη,  μας δίνει τη δυνατότητα για συζήτηση και προβληματισμό σχετικά με τον ρόλο της ελιάς και της παρασκευής του ελαιόλαδου στη ζωή των κατοίκων.

οι αναμνήσεις του παππού

Σε ποιο νησί ζει ο παππούς της ιστορίας;

Τι ήθελε να αγοράσει το παιδάκι;

Πως αισθάνθηκε όταν δεν βρήκε τα κλαδιά με τις ελιές;

Τι έκανε ο αδερφός του;

Τι συμβολίζει η ελιά;

Δείτε κι αυτά τα αινίγματα που σχετίζονται με πίνακες ζωγραφικής και μαντέψτε σε ποιόν πίνακα αναφέρονται. Στη δεύτερη διαφάνεια παρατηρείστε τον πίνακα ζωγραφικής και μετρήστε αυτά που σας ζητάει.

Πίνακες ζωγραφικής

Κατεβάστε 2 φύλλα εργασίας σχετικά με το θέμα

Ασκήσεις μαθηματικών

Ώρα για παζλ με θέμα την ελιά

Για να παίξετε το παζλ online πατήστε πρώτα το φαντασματάκι που θα βρείτε στο κάτω μέρος του παζλ. Έτσι θα εμφανιστεί  το σχέδιο που πρέπει να φτιάξετε. Με πατημένο συνεχώς με το αριστερό κλικ του ποντικιού μετακινείτε το κομμάτι που θέλετε εκεί που πιστεύετε ότι ταιριάζει και τότε αφήνετε το κλικ και το κομμάτι μένει στη νέα θέση του. Εάν το κομμάτι είναι στη σωστή θέση ακούγεται ένα χαρακτηριστικό κλακ και έτσι ξέρετε ότι είναι σωστό. Αν δεν ακουστεί ο ήχος κλακ το κομμάτι μένει εκεί που το αφήσατε αλλά δεν είναι η σωστή του θέση οπότε χρειάζεται να το πάρετε ξανά και να το μετακινήσετε σε άλλη θέση που θεωρείτε σωστή. Όταν συμπληρωθούν όλα τα κομμάτια στη σωστή θέση φαίνεται ο χρόνος που χρειαστήκατε για να το τελειώσετε. Μπορείτε να το ξαναπαίξετε πατώντας στις 3 κάθετες τελείες οπότε σας δίνει την επιλογή restart.

Προτείνουμε σε κάθε παζλ να φτιάχνετε πρώτα το γύρω-γύρω του, επιλέγοντας τα κομμάτια που έχουν 1 ή 2 ίσιες πλευρές και μετά τα εσωτερικά κομμάτια που έχουν σε όλες τις πλευρές τους εξογκώματα ή εσοχές.

ΕΛΙΑ (6 κομμάτια)

ΕΛΙΑ2 (16 κομμάτια)

ΕΛΙΑ3 (20 κομμάτια)

ΕΛΙΑ 4 (24 κομμάτια)