Η Ελιά και το λάδι!
Η ελιά, απόλυτα συνδεδεμένη με το ελληνικό τοπίο και τη ζωή των Ελλήνων από την αρχαιότητα ως σήμερα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς ποιητές και ζωγράφους. Ωστόσο, και για την εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό θέμα για διαθεματική προσέγγιση.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα τέτοιο σχέδιο εργασίας με διαθεματικές προεκτάσεις και περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Τα ελαιοτριβεία, το μάζεμα της ελιάς, η παραγωγή του λαδιού, οι συμβολισμοί της ελιάς και του λαδιού αλλά και η διατροφική τους αξία είναι μερικά από τα πολλά θέματα που μπορούν να εξεταστούν σε μια τάξη.
Ξεκινήσαμε, όπως συνήθως με τη δημιουργία ενός ιστογράμματος στο οποίο καταγράφονται όσα θέλουν να μάθουν τα παιδιά σχετικά με το θέμα. Στη συνέχεια, συζητήσαμε, δείχνοντας ταυτόχρονα και σχετικές εικόνες για τον τρόπο που μαζεύονται οι ελιές, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και την πορεία τους μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας ή να γίνουν λάδι. Είδαμε και ένα σχετικό βίντεο για το λιομάζωμα.
Μετά από όλα αυτά, δείξαμε στα παιδιά όλα τα υλικά για τα οποία συζητήσαμε και ξεκινήσαμε να κάνουμε δραστηριότητες για άσκηση των αισθήσεων. Ξεκινώντας από τις ελιές, δώσαμε στα παιδιά να τις δουν, να τις αγγίξουν, να τις φάνε και να δουν τα κουκούτσια τους.
Κατόπιν, δώσαμε στα παιδιά να μυρίσουν και να γευτούν πάνω σε φρυγανιά πάστα ελιάς αλλά και λάδι πάνω σε ψωμί αναφέροντας ότι αυτό είναι ένα κολατσιό διαφορετικό από αυτό που συνηθίζουν αλλά που έτρωγαν τα παιδιά παλαιότερα. Δε μείναμε όμως μόνο εκεί αλλά είπαμε να φτιάξουμε και ένα ελιόψωμο. Ξεκινήσαμε λοιπόν γράφοντας τη συνταγή μας.. .