ΠΕΙΡΑΜΑ

Αφού χορτάσαμε βροχή αυτές τις ημέρες ας δοκιμάσουμς αυτό το πείραμα:

Η βροχή σε σακουλάκι

Υλικά:

  • Διαφανές σακουλάκι zip

  • Μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής

  • Νερό

  • Σελοτέιπ

Οδηγίες:
Γεμίζουμε το σακουλάκι με νερό και λίγες σταγόνες μπλε χρώματος. Το κολλάμε σε ένα παράθυρο που βλέπει ήλιο. Σε λίγο, θα σχηματιστούν σταγονίτσες σαν βροχή!

3ο εργαστήριο δεξιοτήτων με θέμα τα συναισθήματα

🎨 3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων – “Γνωρίζω και Εκφράζω τα Συναισθήματά μου” 🎈
3ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης

Στο πλαίσιο του 3ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, τα παιδιά μας ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο των συναισθημάτων!
Μέσα από δημιουργικά παιχνίδια, αφηγήσεις παραμυθιών, θεατρικό παιχνίδι και εικαστικές δραστηριότητες, μάθαμε να αναγνωρίζουμε και να εκφράζουμε συναισθήματα όπως τη χαρά, τη λύπη, το θυμό, τον φόβο και την αγάπη.

Παίξαμε με “φατσούλες συναισθημάτων”, ζωγραφίσαμε “την καρδιά μου σήμερα”, φτιάξαμε “το δέντρο των συναισθημάτων” και γίναμε μικροί ηθοποιοί μιμούμενοι καταστάσεις της καθημερινής μας ζωής.

💬 Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά:

  • Ενίσχυσαν την αυτογνωσία και την ενσυναίσθησή τους.

  • Έμαθαν ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και ότι μπορούν να τα διαχειρίζονται με θετικό τρόπο.

  • Ένιωσαν ότι η έκφραση των συναισθημάτων τους είναι όχι μόνο αποδεκτή, αλλά και πολύτιμη!

Συνεχίζουμε να δημιουργούμε ένα σχολείο γεμάτο χαμόγελα, κατανόηση και αγάπη!
Γιατί όταν καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, χτίζουμε έναν πιο όμορφο κόσμο! 🌍❤️

Με αγάπη,
Οι εκπαιδευτικοί του 3ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης

ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΒΓΑ-ΓΙΑΤΙ;

Το Έθιμο των Κόκκινων Αυγών

Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα πασχαλινά έθιμα είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού, ενώ το αυγό, ως σύμβολο ζωής και αναγέννησης, συνδέεται με την Ανάσταση. Η παράδοση θέλει τα αυγά να βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, και την Κυριακή του Πάσχα όλοι να τσουγκρίζουν τα αυγά τους, λέγοντας «Χριστός Ανέστη» και «Αληθώς Ανέστη».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το συγκεκριμένο έθιμο, τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό. Μοιράστηκαν δικές τους εμπειρίες από το βάψιμο αυγών στο σπίτι, έμαθαν νέες πληροφορίες και συμμετείχαν με χαρά και απορίες. Ήταν μια πολύ ευχάριστη και ζωντανή συζήτηση που κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών.

Υπάρχει μια όμορφη ιστορία που σχετίζεται με το έθιμο των κόκκινων αυγών. Σύμφωνα με μια παλιά χριστιανική παράδοση, η ιστορία λέει ότι η Αγία Μαρία Μαγδαληνή, μετά την Ανάσταση του Χριστού, πήγε στη Ρώμη για να διαδώσει το χαρμόσυνο μήνυμα. Όταν έφτασε μπροστά στον αυτοκράτορα Τιβέριο και του είπε για την Ανάσταση του Ιησού, εκείνος την αμφισβήτησε και είπε ότι, αν αληθεύει αυτό που λέει, τότε το αυγό που κρατούσε στο χέρι της, θα έπρεπε να γίνει κόκκινο.

Εκείνη τη στιγμή, το αυγό έγινε κόκκινο, και αυτό θεωρήθηκε θαύμα. Από τότε, το κόκκινο αυγό έγινε σύμβολο της Ανάστασης και της νίκης της ζωής απέναντι στο θάνατο. Το έθιμο του βάψιμου των αυγών σε κόκκινο χρώμα για το Πάσχα προέρχεται από αυτή την ιστορία και συμβολίζει το αίμα του Χριστού που χύθηκε για τη σωτηρία του κόσμου.

Αυτή η ιστορία είναι αγαπητή σε πολλές χώρες και αποτελεί την πηγή του εθίμου, το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών την Κυριακή του Πάσχα είναι μια από τις πιο ευχάριστες και οικογενειακές παραδόσεις.


Υπάρχει όμως και μια όμορφη ιστορία που συνδέει την παπαρούνα με το Πάσχα και τη συμβολική αξία της. Η ιστορία αυτή έχει τις ρίζες της στη λαϊκή παράδοση και συχνά αναφέρεται στο γεγονός ότι η παπαρούνα ανθίζει γύρω από την εποχή του Πάσχα.

Η ιστορία λέει ότι όταν ο Χριστός σταυρώθηκε και η γη βυθίστηκε στο πένθος, τα λουλούδια γύρω του θρήνησαν μαζί με τους ανθρώπους. Η παπαρούνα, όμως, που είναι ένα λουλούδι κόκκινου χρώματος, δεν άνθησε από τη λύπη, αλλά από την ελπίδα και τη χαρά της Ανάστασης. Οι άνθρωποι λένε ότι το κόκκινο χρώμα της παπαρούνας συμβολίζει το αίμα του Χριστού, ενώ η εμφάνισή της σηματοδοτεί την αναγέννηση και τη νέα ζωή που φέρνει η Ανάσταση.

Έτσι, η παπαρούνα συνδέθηκε με την Ανάσταση του Χριστού και το Πάσχα, και σε πολλές περιοχές, οι άνθρωποι την θεωρούν ως σύμβολο της ελπίδας και της ανανέωσης που φέρνει το Πάσχα στην καρδιά των πιστών. Κάποιες παραδόσεις θέλουν τα παιδιά να μαζεύουν παπαρούνες το Πάσχα και να τις προσφέρουν στους μεγάλους ως σημάδι ευλογίας και χαράς.

Αυτή η ιστορία με την παπαρούνα συνδέει την ελπίδα της Ανάστασης με την ομορφιά και τη ζωντάνια της φύσης, ενισχύοντας το μήνυμα του Πάσχα.

EYXEΣ

Η άνοιξη ήρθε και μαζί της έφερε το πιο όμορφο μήνυμα: την αγάπη, την ελπίδα και την Ανάσταση!

Μέσα από χρωματιστές ζωγραφιές, πασχαλινές κατασκευές και γλυκές παιδικές φωνές, γεμίσαμε το σχολείο μας με φως και χαρά. Οι μικροί μας μαθητές έμαθαν για τα πασχαλινά έθιμα, τραγούδησαν, δημιούργησαν και έβαλαν όλη τους την αγάπη σε κάθε αυγουλάκι, κάθε κάρτα, κάθε χαμόγελο.

Ας γεμίσουν οι καρδιές μας με ελπίδα κι ας είναι η φλόγα της Ανάστασης οδηγός μας για ένα καλύτερο αύριο!

Υγεία, Αγάπη και Φως σε κάθε σπιτικό!

Με πολλή αγάπη,
Οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά του 3ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης

ΑΒΓΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ

🟣🟡🔴🔵
🎨 Δημιουργήστε Μοναδικά Πασχαλινά Αβγά με Χαρτί Γκοφρέ! 🎨
🔵🔴🟡🟣

Θέλετε φανταχτερά, πολύχρωμα αβγά με έναν απλό και διασκεδαστικό τρόπο; Δοκιμάστε τη μέθοδο με χαρτί γκοφρέ – ιδανική για μικρούς και μεγάλους!


✅ Τι θα χρειαστείτε:

  • 🥚 Βρασμένα, κρύα αβγά (λευκά για καλύτερο αποτέλεσμα)

  • 🟪 Χαρτί γκοφρέ σε έντονα χρώματα

  • ✂️ Ψαλίδι

  • 🧤 Γάντια (προαιρετικά αλλά χρήσιμα!)

  • 💧 Νερό (σε μπουκάλι ψεκασμού ή μπολ με πινέλο)

  • ✨ Λάδι (για το τελικό γυάλισμα)


🖌️ Οδηγίες Βήμα-Βήμα:

  1. Κόψτε το χαρτί γκοφρέ σε μικρά τετραγωνάκια (5×5 εκ.).

  2. Βρέξτε το αβγό ελαφρώς ώστε να κολλήσει το χαρτί.

  3. Τοποθετήστε τα κομματάκια χαρτιού πάνω στο αβγό και πιέστε απαλά.

  4. Ψεκάστε ξανά με νερό για να “ζωντανέψουν” τα χρώματα.

  5. Αφήστε να στεγνώσει για περίπου 15 λεπτά.

  6. Αφαιρέστε το χαρτί και θα δείτε το μαγικό αποτέλεσμα!

  7. Περάστε με λίγο λάδι για extra γυαλάδα και ένταση χρωμάτων.


💡 Extra Tips:

  • Χρησιμοποιήστε σκούρα χρώματα γκοφρέ για πιο έντονα αποτελέσματα.

  • Συνδυάστε διαφορετικά χρώματα και σχέδια για μοναδικό κάθε αβγό!

  • Ιδανική δραστηριότητα για παιδιά – εύκολη και ακίνδυν

🌸🐣🌈

ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ

Οι Λαζαρίνες ήταν μικρά κορίτσια της ηλικίας των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου ή και μεγάλες γυναίκες, που το Σάββατο του Λαζάρου τραγουδούσαν και χόρευαν τα λαζαριανά τραγούδια, γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι. Ήταν όμως και το έθιμο της ίδιας ημέρας, το έθιμο του Λαζάρου, που διατηρήθηκε ζωντανό μέχρι λίγο μετά από τα μέσα του περασμένου αιώνα, για το οποίο γίνονται σύγχρονες προσπάθειες αναβίωσης. ( πηγή WIKIPEDIA)

Αναζητήστε στο διαδίκτυο την παράσταση της αείμνηστης Δόμνας Σαμίου με τίτλο: ” Περνά περνά η μέλισσα” και συγκεκριμένα την ενότητα 11. Εκεί θα βρείτε την εξαιρετική παρουσίαση του εθίμου από χορευτική ομάδα της περιοχής αποτελούμενη από μικρά κορίτσια.

Στο σχολείο μας κάθε χρόνο ψάλλουμε τα κάλαντα του Λαζάρου στους γονείς την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου.

Οι στίχοι έχουν ως εξής:

Ήρθ΄ου Λάζαρους

ήρθαν τα βάγια

ήρθ΄η Κυριακή που τρων τα ψάρια

Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι

Ήρθ΄η μάνα σου από την πόλη

σου φερε χαρτί και κομπολόι

ΒΑΓΙΑ ΒΑΓΙΑ ΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝ

ΤΡΩΜΑ ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΚΟΛΙΟ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΠΑΧΥ ΑΡΝΙ

Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ

Την Δευτέρα 2-4-2025 παρακολουθήσαμε στο χώρο του σχολείου μας μαζί με το 12ο Ν/γείο Κοζάνης την θεταρική παράσταση ” Ο εγωιστής γίγαντας” από την θεατρική ομάδα Ο Μικρός Βορράς.

Η εμπειρία μας ήταν μοναδική και αξέχαστη. Ο ερμηνείες των νεαρών ηθοποιών ήταν θαυμάσιες όπως και η μουσική και τα σκηνικά.

Τα διαχρονικά μηνύματα της αγάπης , της συγχώρεσης , της χαράς και της συνεργασίας που αναβλύζουν μέσα από το κλασσικό έργο του Όσκαρ Ουάιλντ,  μας εισήγαγαν πολύ όμορφα στην παρουσίαση της θεματικής ενότητας του Πάσχα.

Ευχαριστούμε το σύλλογο γονέων για τη στήριξη.EGOISTHS GIGANTAS 3 corrected EGOISTHS GIGANTAS 2 EGOISTHS GIGANTAS 1