Συλλογικός Προγραμματισμός Σχολικής Μονάδας 2024-2025

Συλλογικός Προγραμματισμός Σχολικής Μονάδας 2024-2025

Σχέδιο Δράσης:
“Επαγγελματική Ανάπτυξη των Εκπαιδευτικών προς όφελος της μαθητικής κοινότητας.”
Άξονας:
Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα
Στόχος Βελτίωσης:
  1. Επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών της μονάδας, προώθηση της κουλτούρας της ανοιχτής και εποικοδομητικής ανατροφοδότησης ανάμεσα τους και εμβάθυνση των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ τους μέσα από την ετεροπαρατήρηση με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και τη βελτίωση των πρακτικών διδασκαλίας.
  2. Ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω της καινοτομίας, της συνεργασίας και της ανταλλαγής καινοτόμων δράσεων και μεθοδολογιών σε νέα ερευνητικά περιβάλλοντα σύμφωνα με το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών.
  3. Καλλιέργεια συνείδησης του Ευρωπαίου πολίτη στους μαθητές του σχολείου μέσα από δράσεις και προγράμματα ευρωπαϊκής διάστασης, μέσα από την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής κατανόησης, μέσα από την ενεργητική συμμετοχή στις διαδικασίες της κοινωνίας και την ενθάρρυνση για κριτική σκέψη και υπεύθυνη και ενεργητική συμμετοχή στα κοινά.
Αναγκαιότητα – Στόχοι:

Φέτος οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη για ενίσχυση της γνώσης και του ανοίγματος στην κοινότητα, διαμόρφωση στρατηγικού και παιδαγωγικού κλίματος, προαγωγή της συνεργασίας με φορείς και γονείς, καλλιέργεια επαγγελματικών δεξιοτήτων και προώθηση καλών πρακτικών και διαπολιτισμικών αξίων αποφάσισαν την υλοποίηση του παρόντος λόγω της επαφής μέλους του συλλόγου διδασκόντων με το πρόγραμμα “Το Σχολείο Οργανισμός και Κοινότητα Μάθησης και λόγω συμμετοχής μελών του συλλόγου διδασκόντων σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα με θεματικές που άπτονται της σχολικής πραγματικότητας.

Στόχος του παρόντος σχεδίου δράσης είναι, οι εκπαιδευτικοί, να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να ενδυναμώσουν τις δυνατότητές τους ως άτομα και ως μέλη της σχολικής κοινότητας ώστε να δημιουργηθεί σχολικό περιβάλλον δυναμικό και ελκυστικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές μέσα από το οποίο θα καλλιεργηθούν δεξιότητες για την εξασφάλιση συνεργατικών μορφών μάθησης και διδασκαλίας και που θα επικαιροποιείται και θα αναπτύσσεται και από τις προκλήσεις και την υλοποίηση πρωτοποριακών εκπαιδευτικών πρακτικών της Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής κοινότητας.

Μέσα από τη δράση ο κάθε εκπαιδευτικός θα εμπλουτίσει τις γνώσεις του, θα ενισχύσει την ποιότητα των δράσεων που θα εφαρμόσει στη διδακτική πράξη και θα προτείνει καλές πρακτικές μέσα από αλληλεπίδραση του με τους άλλους ομότεχνούς του, αποκομώντας πολύτιμα οφέλη από την ένταξή όλων σε μια πολυπολιτισμική κοινότητα.

Σημαντική και ουσιώδης η συνεργασία με την εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης καθώς ενδυναμώνονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, δημιουργείται κλίμα εμπιστοσύνης/υποστήριξης/ασφάλειας/φροντίδας μέσα από συμπεριληπτικές/ενταξιακές δράσεις για τα νήπια που αντιμετωπίζουν μαθησιακές και όχι μόνο δυσκολίες αλλά και για το σύνολο των νηπίων του σχολείου.