Ενδοσχολική Επιμόρφωση – Σχολικό Έτος 2024-2025

Ενδοσχολικές Δράσεις 2024-2025: Γνώση, Δημιουργία, Εμπειρίες

Κάθε σχολική χρονιά είναι ένα ταξίδι γεμάτο νέες γνώσεις, εμπειρίες και δημιουργικές δράσεις που εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Μέσα από οργανωμένες επισκέψεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικές δραστηριότητες, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αναπτύξουν δεξιότητες και να αλληλεπιδράσουν με τον κόσμο γύρω τους.

Για το τρέχον σχολικό έτος, έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από ενδιαφέρουσες ενδοσχολικές δράσεις, που αγγίζουν ποικίλα γνωστικά αντικείμενα και ενισχύουν τη σύνδεση της μάθησης με την πραγματική ζωή. Μέσα από αυτές, οι μαθητές μας θα έρθουν σε επαφή με θέματα που αφορούν την τέχνη, την επιστήμη, την κοινωνία και την προσωπική ανάπτυξη, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων εισηγητών και εκπαιδευτικών φορέων.

Παρακάτω, παρουσιάζουμε τις προγραμματισμένες δράσεις μας, με στόχο να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα πλούσιο εκπαιδευτικό περιβάλλον γεμάτο ευκαιρίες για ανακάλυψη και εξέλιξη.

  1. Πρόγραμμα για την πρόληψη της παραμέλησης και κακοποίησης του παιδιού «Αναγνωρίζω – Προστατεύω» – Φορέας Υλοποίησης Ελίζα

  2. Τη Μουσική εγώ Γνωρίζω, τα Οφέλη της να Αξιοποιήσω! 🎶 – Φορέας Υλοποίησης: Δημοτικό Ωδείο Κερατέας Δήμου Λαυρεωτικής “Δημήτρης Νικολάου”

  3. Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ – www.eepek.gr)
  4. Σεισμός: Προετοιμασία και Αντιμετώπιση των Ψυχολογικών Επιπτώσεων στους Μαθητές

  5. Πρώτες Βοήθειες: Γνώση που Σώζει Ζωές!
 

ΕΕΠΕΚ

ΕΕΠΕΚ

Η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ – www.eepek.gr), είναι μια Επιστημονική Ένωση εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, με περισσότερα από 34.500 ενεργά μέλη, έχοντας ως βασική της αποστολή την προώθηση καινοτόμων δράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα, τη διάχυση της γνώσης και τη δημιουργία μιας Κοινότητας Μάθησης όλων των εκπαιδευτικών, η οποία έχει υλοποιήσει τα τελευταία 10 χρόνια περισσότερες από 20.000.000 ανθρωποώρες επιμορφωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς.

Επίσης, έχει υλοποιήσει με επιτυχία 10 Διεθνή Εκπαιδευτικά Συνέδρια, εκδίδει Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό και συμμετέχει σε πολλές άλλες δράσεις όπως Φεστιβάλ, διαγωνισμούς, Καινοτόμα Σχολεία, Ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά.

Όλες οι δράσεις της ΕΕΠΕΚ έχουν πιστοποίηση ISO 9001.

Τα προτεινόμενα σεμινάρια, τα οποία αφορούν (κατ’ επιλογήν) σε όλες τις εκπαιδευτικές ειδικότητες και όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Γενικής και Ειδικής αγωγής), είναι:

1. «Αξιολόγηση Μαθητή»,

2. «Διδάσκοντας Βιωματικά: Τεχνικές Διδασκαλίας και Βιωματική Μέθοδος»,

3. «Προσαρμοστικότητα και διαχείριση αλλαγών στις εκπαιδευτικές μονάδες»,

4. «Εκπαιδεύοντας Ενήλικες στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα: Δυνατότητες & Προοπτικές»,

5. «Επικοινωνία και Διαχείριση Συγκρούσεων στο Σχολικό Περιβάλλον»,

6. «Ονειροπλάστες – Ονειροθραύστες: DreamΜakers – DreamBreakers» (με εκπαιδευτικό υλικό εγκεκριμένο από το ΙΕΠ)

📌 Για τη φετινή σχολική χρονιά, το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στην ενδοσχολική επιμόρφωση «Διδάσκοντας Βιωματικά: Τεχνικές Διδασκαλίας και Βιωματική Μέθοδος», αξιοποιώντας τις προτάσεις της ΕΕΠΕΚ και ενισχύοντας το παιδαγωγικό του έργο μέσα από σύγχρονες και συμμετοχικές διδακτικές πρακτικές.

 

Α’ Βοήθειες – Γνώση που Σώζει Ζωές!

Πρώτες Βοήθειες: Γνώση που Σώζει Ζωές

Οι πρώτες βοήθειες είναι μια ανεκτίμητη δεξιότητα που μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο σε κρίσιμες στιγμές. Είτε πρόκειται για ένα μικρό ατύχημα είτε για μια σοβαρή επείγουσα κατάσταση, η σωστή αντίδραση μπορεί να σώσει ζωές και να προσφέρει ανακούφιση μέχρι την άφιξη των επαγγελματιών υγείας.

Στη σημερινή μας συνάντηση, έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Δρ. Άκη Αλεξανδρίδη, ειδικό σε θέματα Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών και Καταστροφών (Ph.D. Emergency Crisis and Disaster Management, Sp.Mil. AG FEMA, NATO, United Nations). Με την εκτενή εμπειρία και τις γνώσεις του, θα μας καθοδηγήσει στις βασικές αρχές των πρώτων βοηθειών, δίνοντάς μας πολύτιμα εργαλεία για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε κάθε επείγουσα κατάσταση.

Ετοιμαστείτε να μάθετε πρακτικές τεχνικές που μπορούν να σώσουν ζωές!

Δημοτικό Ωδείο Κερατέας Δήμου Λαυρεωτικής “Δημήτρης Νικολάου”

The Power of Music 2

Τη Μουσική εγώ Γνωρίζω, τα Οφέλη της να Αξιοποιήσω! 🎶

Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα που αγγίζει την ψυχή, ενισχύει τη δημιουργικότητα και συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από τη μουσική αγωγή, τα παιδιά εξερευνούν ρυθμούς, ήχους και μελωδίες, καλλιεργώντας δεξιότητες που ενισχύουν τη συγκέντρωση, την κοινωνικότητα και την έκφραση των συναισθημάτων τους.

Στο πλαίσιο αυτής της ξεχωριστής επίσκεψης στο Δημοτικό Ωδείο Κερατέας Δήμου Λαυρεωτικής “Δημήτρης Νικολάου”, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον μαγευτικό κόσμο της μουσικής και να ανακαλύψουμε τα πολλαπλά οφέλη της.

Εισηγήτριά μας είναι η καθηγήτρια Μουσικοκινητικής Αγωγής από το ΕΚΠΑ, Γεωργία Φωτοπούλου, η οποία θα μας καθοδηγήσει σε μια διαδραστική και εμπνευσμένη παρουσίαση, γεμάτη ρυθμό, κίνηση και δημιουργικότητα.

Ετοιμαστείτε για ένα μουσικό ταξίδι που θα μας δώσει εφόδια για να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της μουσικής στην καθημερινότητά μας! 🎵✨

Συλλογικός Προγραμματισμός Σχολικής Μονάδας 2024-2025

Συλλογικός Προγραμματισμός Σχολικής Μονάδας 2024-2025

Σχέδιο Δράσης:
“Επαγγελματική Ανάπτυξη των Εκπαιδευτικών προς όφελος της μαθητικής κοινότητας.”
Άξονας:
Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα
Στόχος Βελτίωσης:
  1. Επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών της μονάδας, προώθηση της κουλτούρας της ανοιχτής και εποικοδομητικής ανατροφοδότησης ανάμεσα τους και εμβάθυνση των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ τους μέσα από την ετεροπαρατήρηση με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και τη βελτίωση των πρακτικών διδασκαλίας.
  2. Ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω της καινοτομίας, της συνεργασίας και της ανταλλαγής καινοτόμων δράσεων και μεθοδολογιών σε νέα ερευνητικά περιβάλλοντα σύμφωνα με το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών.
  3. Καλλιέργεια συνείδησης του Ευρωπαίου πολίτη στους μαθητές του σχολείου μέσα από δράσεις και προγράμματα ευρωπαϊκής διάστασης, μέσα από την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής κατανόησης, μέσα από την ενεργητική συμμετοχή στις διαδικασίες της κοινωνίας και την ενθάρρυνση για κριτική σκέψη και υπεύθυνη και ενεργητική συμμετοχή στα κοινά.
Αναγκαιότητα – Στόχοι:

Φέτος οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη για ενίσχυση της γνώσης και του ανοίγματος στην κοινότητα, διαμόρφωση στρατηγικού και παιδαγωγικού κλίματος, προαγωγή της συνεργασίας με φορείς και γονείς, καλλιέργεια επαγγελματικών δεξιοτήτων και προώθηση καλών πρακτικών και διαπολιτισμικών αξίων αποφάσισαν την υλοποίηση του παρόντος λόγω της επαφής μέλους του συλλόγου διδασκόντων με το πρόγραμμα “Το Σχολείο Οργανισμός και Κοινότητα Μάθησης και λόγω συμμετοχής μελών του συλλόγου διδασκόντων σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα με θεματικές που άπτονται της σχολικής πραγματικότητας.

Στόχος του παρόντος σχεδίου δράσης είναι, οι εκπαιδευτικοί, να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να ενδυναμώσουν τις δυνατότητές τους ως άτομα και ως μέλη της σχολικής κοινότητας ώστε να δημιουργηθεί σχολικό περιβάλλον δυναμικό και ελκυστικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές μέσα από το οποίο θα καλλιεργηθούν δεξιότητες για την εξασφάλιση συνεργατικών μορφών μάθησης και διδασκαλίας και που θα επικαιροποιείται και θα αναπτύσσεται και από τις προκλήσεις και την υλοποίηση πρωτοποριακών εκπαιδευτικών πρακτικών της Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής κοινότητας.

Μέσα από τη δράση ο κάθε εκπαιδευτικός θα εμπλουτίσει τις γνώσεις του, θα ενισχύσει την ποιότητα των δράσεων που θα εφαρμόσει στη διδακτική πράξη και θα προτείνει καλές πρακτικές μέσα από αλληλεπίδραση του με τους άλλους ομότεχνούς του, αποκομώντας πολύτιμα οφέλη από την ένταξή όλων σε μια πολυπολιτισμική κοινότητα.

Σημαντική και ουσιώδης η συνεργασία με την εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης καθώς ενδυναμώνονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, δημιουργείται κλίμα εμπιστοσύνης/υποστήριξης/ασφάλειας/φροντίδας μέσα από συμπεριληπτικές/ενταξιακές δράσεις για τα νήπια που αντιμετωπίζουν μαθησιακές και όχι μόνο δυσκολίες αλλά και για το σύνολο των νηπίων του σχολείου.