Συλλογικός Προγραμματισμός Σχολικής Μονάδας 2023-2024

Συλλογικός Προγραμματισμός Σχολικής Μονάδας 2023-2024

Σχέδιο Δράσης:
“Η Δυναμική των Σχέσεων μεταξύ Μαθητών και Εκπαιδευτικών στο Σχολικό Περιβάλλον”
Άξονας:
Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριών και εκπαιδευτικών
Στόχος Βελτίωσης:
1. Οικοδόμηση ειλικρινούς επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτικών – μαθητών, διαμόρφωση κλίματος συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και εμπιστοσύνης ώστε οι μαθητές να κατακτήσουν κανόνες υγιούς επικοινωνίας, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να βρίσκουν λύση στο πρόβλημά τους, να καλλιεργήσουν την επιχειρηματολογία τους, να μάθουν να ονοματίζουν τα συναισθήματά τους, να αποδέχονται και να διαχειρίζονται το διαφορετικό, να πορεύονται με βάση κανόνες και ρουτίνες.
2. Οικοδόμηση και ενίσχυση ενός κλίματος αποδοχής, εμπιστοσύνης και συμπερίληψης τόσο για τους μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες όσο και για εκείνους που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικοπολιτισμικά περιβάλλοντα.
3. Εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της παιδαγωγικής σχέσης εκπαιδευτικού-μαθητή με τον Σύλλογο Διδασκόντων να αναλαμβάνει συλλογική και ενεργή δράση για ισότιμη ανάπτυξη και διατήρηση του κλίματος συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και εμπιστοσύνης.
Αναγκαιότητα – Στόχοι:

Μετά τις δυσκολίες που προκάλεσε ο covid-19, οι εκπαιδευτικοί Γενικής και Ειδικής Αγωγής που τοποθετήθηκαν στην σχολική μας μονάδα, διαπίστωσαν από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας του σχολείου δυσκολίες τόσο στην προσαρμογή στην καθημερινότητα του σχολείου σχεδόν του συνόλου των νηπίων Α’ και Β’ ηλικίας και δυσκολίες στην διαχείριση του συναισθήματος τους όσο και ιδιαίτερες δυσκολίες που σχετίζονται με εκπαιδευτικά θέματα και κοινωνικές δεξιότητες (δυσκολία διαχείρισης διαπροσωπικών σχέσεων, συναισθηματική ανωριμότητα, έλλειψη ορίων/τήρησης κανόνων και επομένως μη αποφυγή συγκρούσεων, έλλειψη ομαδικού πνεύματος και συνεργασία/συντονισμός σε ομαδικές δραστηριότητες).

Η προαναφερθείσα συνθήκη επέβαλλε την δόμηση ουσιαστικής σχέσης αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικών – μαθητών μέσα από:

  1. Ουσιαστική Συνεργασία με τους γονείς,

  2. Δυναμική ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία προκειμένου να διευκολυνθεί αλλά και να γίνει πιο αποτελεσματική και πιο ελκυστική η κατάκτηση της γνώσης,

  3. Καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων για την εξασφάλιση συνεργατικών μορφών μάθησης και διδασκαλίας, ενίσχυση του κινήτρου για μάθηση, αύξηση της προσοχής των παιδιών, βελτίωση του ελέγχου της παρορμητικότητας, μείωση της υπερκινητικότητας,

  4. Προσαρμογή της παιδαγωγικής πρακτικής με βάση το Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για την καλλιέργεια της συνεργατικότητας, της συναισθηματικής ενδυνάμωσης και την επίτευξη μαθησιακών στόχων,

  5. Εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία με την εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ 60.ΕΑΕ καθώς παρέχεται πλέον η δυνατότητα εξωτερίκευσης και ενδυνάμωσης των διαπροσωπικών σχέσεων, δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, υποστήριξης, ασφάλειας και φροντίδας μέσα από συμπεριληπτικές/ενταξιακές δράσεις τόσο για παιδιά που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικοπολιτισμικά περιβάλλοντα όσο και για παιδιά μη τυπικής ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν μαθησιακές και όχι μόνο δυσκολίες,

  6. Ενεργό, ουσιαστικό, συνεργατικό και δυναμικό Σύλλογο Διδασκόντων.



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

 

Συλλογικός Προγραμματισμός Σχολικής Μονάδας 2022-2023

Συλλογικός Προγραμματισμός Σχολικής Μονάδας 2022-2023

Σχέδιο Δράσης:
Σχέση μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών: Μια δυναμική σχέση για την ενίσχυση του παιδαγωγικού πλαισίου με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών.
Άξονας:
Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριών και εκπαιδευτικών
Στόχος Βελτίωσης:
1. Οικοδόμηση ειλικρινούς επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτικών – μαθητών με κλίμα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και εμπιστοσύνης.
2. Εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της παιδαγωγικής σχέσης εκπαιδευτικού-μαθητή με τον Σύλλογο Διδασκόντων να αναλαμβάνει συλλογική και ενεργή δράση για την ανάπτυξη και διατήρηση του κλίματος συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και εμπιστοσύνης.
Αναγκαιότητα – Στόχοι:
Μετά τις δυσκολίες των προηγούμενων ετών λόγω της εσωστρέφειας που προκάλεσε ο covid-19 με το κλείσιμο των σχολείων και τα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του, αλλά και το γεγονός ότι στην σχολική μας μονάδα δεν υπήρξε συνέχεια λόγω μη μόνιμης κάλυψης θέσεων, οι εκπαιδευτικοί που ανέλαβαν φέτος, διαπίστωσαν από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας του σχολείου δυσκολίες τόσο στην προσαρμογή στην καθημερινότητα του σχολείου των νηπίων Α’/Β’ ηλικίας καθώς και την μη ύπαρξη διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των παιδιών (άσχετα αν κάποια νήπια ήταν και πέρυσι στο ίδιο σχολείο και ίσως και στο ίδιο τμήμα) όσο και ιδιαίτερες δυσκολίες στην προσαρμογή των γονέων στα νέα σχολικά δεδομένα της μετά covid εποχής.

Παρότι τα νήπια ξεκάθαρα έδειξαν την επιθυμία τους να γνωριστούν μεταξύ τους και να αλληλοδράσουν, εντούτοις παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες δυσκολίες που σχετίζονται με εκπαιδευτικά θέματα και κοινωνικές δεξιότητες όπως είναι: δυσκολία διαχείρισης διαπροσωπικών σχέσεων, συναισθηματική ανωριμότητα, έλλειψη ορίων/τήρησης κανόνων και επομένως μη αποφυγή συγκρούσεων, έλλειψη ομαδικού πνεύματος και συνεργασία/συντονισμός σε ομαδικές δραστηριότητες. Η προαναφερθείσα συνθήκη επιτάσσει την δόμηση ουσιαστικής σχέσης αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικών – μαθητών μέσα από:

  1. Καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων για την εξασφάλιση συνεργατικών μορφών μάθησης και διδασκαλίας
  2. Προσαρμογή της παιδαγωγικής πρακτικής με βάση πάντα ΔΕΠΠΣ/ΑΠΣ για την καλλιέργεια της συνεργατικότητας και της συναισθηματικής ενδυνάμωσης
  3. Εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία με την εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ23-Ψυχολόγων καθώς μας παρέχεται η δυνατότητα εξωτερίκευσης και ενδυνάμωσης των διαπροσωπικών σχέσεων (Εκπαιδευτικοί, μαθητές, οικογένεια) για την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, υποστήριξης, ασφάλειας, και φροντίδας
  4. Ενεργό, ουσιαστικό, συνεργατικό και δυναμικό Σύλλογο Διδασκόντων.



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Σχολικό Έτος 2023-2024

Κατά το σχολικό έτος 2023-2024 υπηρετούν στη σχολική μας μονάδα οι παρακάτω εκπαιδευτικοί:

Μαντζουράνη Κλεοπάτρα (ΠΕ 60) : Προϊσταμένη 
Πρωϊνό Υποχρεωτικό Τμήμα 1 
Λεπτοκαρίδη Θεοδούλα (ΠΕ60) : Πρωϊνό Υποχρεωτικό Τμήμα 2
Καρπαθάκη Αικατερίνη (ΠΕ60) : Ολοήμερο Τμήμα 1
Τσαλίκη Στυλιανή (ΠΕ60) : Ολοήμερο Τμήμα 2
Τύρλα Ουρανία (ΠΕ60,50) : Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Παλαιολόγου Μαρία (ΠΕ06) : Εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας

(περισσότερα…)

We are Stars – Οι δράσεις μας!

WE ARE STAS COVER

We are Stars’ Promotional Video!

We are Stars’ Certificates!

WE ARE STARS CERTIFICATES 2

Self Esteem Collaborative Puzzle!

 

Μετάβαση στο padlet.com

Dream Jar!

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2024!

Ενδοσχολική Επιμόρφωση_2023-2024

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ 2023 2024

Η ασφάλεια των μαθητών αποτελεί προτεραιότητα για κάθε σχολική μονάδα. Τα μικροατυχήματα, οι ξαφνικές αδιαθεσίες και οι επείγουσες καταστάσεις είναι περιστατικά που μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή στο σχολικό περιβάλλον. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η γνώση και η έγκαιρη παροχή Πρώτων Βοηθειών μπορούν να κάνουν τη διαφορά, διασφαλίζοντας την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.

Ωστόσο, πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί νιώθουν αβέβαιοι για το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό, η διοργάνωση ενδοσχολικών επιμορφώσεων στις Πρώτες Βοήθειες είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να παρέχεται στο προσωπικό η απαραίτητη εκπαίδευση και αυτοπεποίθηση για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Άμεση και σωστή αντιμετώπιση ατυχημάτων (τραυματισμοί, αιμορραγίες, λιποθυμίες, πνιγμονές).
Εξοικείωση με τη χρήση απινιδωτή (AED) σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής.
Γνώση βασικών πρωτοκόλλων για αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες επείγουσες καταστάσεις.
Καλλιέργεια ψυχραιμίας και αυτοπεποίθησης στους εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν να διαχειριστούν κρίσιμες στιγμές.
Δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης και αλληλοϋποστήριξης στο σχολείο.

_______________________________________________________________________________________

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ3 2

ΕΕΠΕΚ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ