Στον δεύτερο θεματικό κύκλο των εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχοληθήκαμε με την φροντίδα του περιβάλλοντος και με ποιους τρόπους μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον από τα απορρίμματα. Αφορμή για να ξεκινήσει το εργαστήριο ήταν οι κούτες με υλικά που προμήθευσε ο Σύλλογος Γονέων το νηπιαγωγείο.
Οι μικροί μαθητές εξέφρασαν την απορία τους σχετικά με το γιατί έχουμε τόσες κούτες και τι θα τις κάνουμε. Έτσι ξεκίνησε η συζήτηση με τα παιδιά και στις δικές μας ερωτήσεις σχετικά με τι νομίζουν ότι πρέπει να τις κάνουμε, οι απαντήσεις ήταν αρκετές:
-Να τις πάμε στα σκουπίδια , να τις πάμε στην ανακύλωση, να βάλουμε μέσα τα παιχνίδια, να τις κάψουμε κ..π.
Μιλήσαμε για την φροντίδα του περιβάλλοντος και εξερευνήσαμε τις πρώτες μας απόψεις
Έπειτα, συζητήσαμε και μάθαμε ποια υλικά ανακυκλώνονται και ποια όχι, ποια μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε είτε αυτούσια , είτε να φτιάξουμε κάτι άλλο από αυτά τα υλικά. Καταγράψαμε τις ιδέες μας και καταλήξαμε στα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.
Από τις χαρτόκουτες φτιάξαμε χριστουγεννιάτικα στολίδια, μπάλες και μπισκοτούληδες. Επίσης φτιάξαμε τον δικό μας κάδο ανακύκλωσης.
Ανακυκλώσαμε όσα υλικά δεν χρειαζόμαστε.
Φτιάξαμε επίσης τα δικά μας παιχνίδια από κουτιά παπουτσιών και το δικό μας κάστρο του κουκλόσπιτου και με τα κουτιά παπουτσιών που περίσσεψαν οργανώσαμε την ντουλάπα της τάξης και αποθηκεύσαμε τα υλικά μας.
Στην συνέχεια συλλέξαμε από το σπίτι μας υλικά με την βοήθεια των γονέων, όπως πλαστικά μπουκάλια μικρά νερού, μπουκάλια αναψυκτικών, καπάκια πλαστικά γιαουρτιού και κεσεδάκια, μεγάλα καπάκια πλαστικά και ιδού οι δημιουργίες μας.
Γλαστράκια αυτοποτιζόμενα από μπουκαλάκια νερού, φυτέψαμε φασόλια. Κεσεδάκια γιαουρτιού έγιναν γλαστράκια για μαιντανό, σέλινο,σπανάκι.
Τα μπουκάλια τα μικρά των αναψυκτικών έγιναν κουμπαράδες, ενώ τα μεγάλα μπουκάλια και τα πλαστικά καπάκια μετατράπηκαν σε παιχνίδι”Κώνοι και κρίκοι”.
Χρησιμοποιήσαμε χάρτινα ρολά και αφήσαμε ελεύθερη την φαντασία μας. Τι φτιάξαμε;
Τέλος, τα μεγάλα πλαστικά καπάκια μαζί με καπάκια από μπουκάλια μαλακτικού ρούχων, έγιναν παλέτες ζωγραφικής.
Μέσα από αυτή την δράση τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, μπορεί να αναδημιουργηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, να ανακυκλωθεί και τέλος με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον, μειώνουμε τα απορρίματα και την σπατάλη φυσικών πόρων και υλικών.