Ο σχολικός εκφοβισμός (ή bullying) είναι η επαναλαμβανόμενη, σκόπιμη και επιθετική συμπεριφορά που ασκείται από ένα ή περισσότερα άτομα προς ένα άλλο άτομο σε σχολικό περιβάλλον. Περιλαμβάνει τη χρήση σωματικής, λεκτικής ή ψυχολογικής βίας, με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση φόβου ή δυσφορίας στο θύμα. Επειδή το φαινόμενο αυτό παίρνει όλο και περισσότερες ανησυχητικές διαστάσεις, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε τον σχολικό εκφοβισμό για να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για όλα τα παιδιά.
Με τα παιδιά τη συγκεκριμένη μέρα είδαμε κάποιες εικόνες και βίντεο, προβληματιστήκαμε και συζητήσαμε. Στη συνέχεια, διαβάσαμε το εξαιρετικό βιβλίο “Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε” και προσπαθήσαμε να βρούμε όλα εκείνα τα όμορφα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα χεράκια μας. Τελικά, ήταν τόσα πολλά που είπαμε να ζωγραφίσουμε μερικά, για να μην τα ξεχάσουμε!
Τέλος, φτιάξαμε και μια ατομική κατασκευή σε σχήμα λουλουδιού, με σύνθημα “Όχι στη βία, Ναι στη φιλία”. Το κάθε πέταλο μας δίνει και μία
συμβουλή για το τί μπορούμε να κάνουμε, εάν πέσουμε θύμα ενδοσχολικής βίας.