Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Πρόγραμμα καλλιέργειας δεξιοτήτων, θεματική ενότητα: “Ζω καλύτερα- Ευ ζην”

Τίτλος προγράμματος: “Ας γνωριστούμε όλοι μαζί”

Στο εργαστήριο: “Ας γνωριστούμε, ποιοι είμαστε;”

συζητήσαμε για το θέμα μας, με τι θα ασχοληθούμε, παίξαμε πολλά παιχνίδια γνωριμίας και συντάξαμε τους κανόνες της τάξης μας.

Στο εργαστήριο: “Ο εαυτός μου”

τα παιδιά έπαιξαν με τον καθρέφτη,  ζωγράφισαν τον εαυτό τους κι έναν φίλο τους, είδαμε όλοι μαζί  φωτογραφίες από την γέννησή τους μέχρι σήμερα, παρουσίασαν τον εαυτό τους και καταγράψαμε τις αλλαγές.

Στο εργαστήριο: “Η οικογένειά μου”

παρατηρήσαμε έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων με θέμα την οικογένεια, τα παιδιά ζωγράφισαν οικογενειακές στιγμές και κάποιο κανόνα που έχουν στο σπίτι.

Ζωγράφισαν την Αγία Οικογένεια

DSCN7223

Στο εργαστήριο: “Το σχολείο- η τάξη μου”

παρατηρήσαμε φωτογραφίες νηπιαγωγείων, συζητήσαμε, συγκρίναμε και τα παιδιά ζωγράφισαν το σχολείο τους, την αυλή, και την αγαπημένη τους γωνιά στην τάξη.

Στο εργαστήριο: “Οι συμμαθητές μου ως συνεργάτες”

διαβάσαμε την ιστορία του Ξέρξη του ξιφία και την περιπέτειά του στο σχολείο, ζωγραφίσαμε κάτι από την ιστορία που διαβάσαμε και παίξαμε παιχνίδια εμπιστοσύνης και συνεργασίας  (“ο τυφλός”, “το αερόστατο”).

Στο τέλος μπήκαμε με τους φίλους μας σε ένα αερόστατο.

Σύναξη των Αρχαγγέλων- Γιορτή Πολεμικής Αεροπορίας

Στις 8 Νοεμβρίου γιορτάζουμε τη Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων.
Γιορτάζει και η Πολεμική Αεροπορία τον προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσιάζονται με σπαθί ή σκήπτρο στο ένα χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι κρατούν μια σφαίρα, η οποία συμβολίζει τον κόσμο.
images 1
Κάναμε εικονική περιήγηση  στη Μονή του Ταξιάρχη του Μανταμάδου στη Λέσβο.
Παρακολουθήσαμε  ένα βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας κι ετοιμάσαμε την κάρτα μας.
Αν ρωτήσουμε τα παιδιά τι είναι οι άγγελοι, θα μας πουν ότι έχουν φτερά, βρίσκονται στον ουρανό αλλά δεν τους βλέπουμε.
Και πραγματικά στην Αγία Γραφή εμφανίζονται ως ουράνιοι αγγελιοφόροι, με μορφή ανθρώπου, φορώντας αστραφτερά ενδύματα. Παίρνουν αυτή τη μορφή για να επικοινωνούν με τους ανθρώπους και να φέρνουν τα θεϊκά μηνύματα.

Εξηγήσαμε ότι ο άνθρωπος αποκτά το φύλακα άγγελό του με το Άγιο Βάπτισμα, αλλά ο Θεός μας στέλνει και άλλους αγγέλους για να μας βοηθήσουν με αόρατο τρόπο από τους πειρασμούς, να μας κατευθύνουν στη μετάνοια και την προσευχή, να μας παρηγορήσουν στις στενοχώριες της ζωής.

Ζωγραφίσαμε τον δικό μας άγγελο και γράψαμε τι θα θέλαμε να του πούμε.

DSCN7160

Με την Mrs Mary έπαιξαν με την πλαστελίνη.

DSCN7149