
Λίγα λόγια για το σχολείο μας…
ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Στόχος πρωταρχικός του Ειδικού Νηπιαγωγείου είναι η αλληλοαποδοχή, η αρμονική συμβίωση των μαθητών με το κοινωνικό σύνολο και η ισότιμη κοινωνική τους ένταξη μέσα σε κλίμα ισοτιμίας, ελευθερίας και σεβασμού της προσωπικότητάς τους, σε συνδυασμό με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση και καλλιέργεια των δυνατοτήτων και των μαθησιακών δεξιοτήτων των μαθητών.
Το 3ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Πατρών λειτουργεί ως 2/θέσιο, και φοιτούν σε αυτό νήπια, από το 4ο μέχρι και το 7ο έτος της ηλικίας τους. Συστεγάζεται μαζί με το 3ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, στο κτίριο Μαραγκόπουλου, πρώην ΠΙΚΠΑ.
Στελεχώνεται από Νηπιαγωγούς Ειδικής Αγωγής, Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο, Λογοθεραπεύτρια, Φυσιοθεραπεύτρια, Σχολική Νοσηλεύτρια και από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.
Φοιτούν σε αυτό μαθητές που η φοίτηση τους καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη στα σχολεία του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος ή στα τμήματα ένταξης, λόγω των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους.
Συνεργάζεται σε δράσεις και προγράμματα με το 3ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πατρών, που στόχος τους είναι να γίνει το σχολείο χώρος υποδοχής και αποδοχής μαθητών με διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρίες κάνοντας τους μικρούς μαθητές να το νιώθουν ως δεύτερο σπίτι τους.
Εφαρμόζονται από το εξειδικευμένο Εκπαιδευτικό Προσωπικό και το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, αναλυτικά και διδακτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της αυτονομίας, στην αυτοεξυπηρέτηση, στην κοινωνική ενσωμάτωση, στην κατανόηση του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας και στην ενίσχυση του αυτοσυναισθήματος. Καθημερινά οικοδομείται η επικοινωνία, η ενίσχυση της επιθυμητής συμπεριφοράς, η ανάπτυξη των δυνατοτήτων και των βασικών μαθησιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, πάντα με βασικό γνώμονα του όλου προγράμματος τα λόγια της μεγάλης παιδαγωγού Maria Montessori η οποία υποστήριζε ότι:
«Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε,
τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει»
Η αναπηρία δεν είναι νόσος. Είναι κατάσταση που αφορά διαφορετικούς όρους και διαφορετικές συνθήκες ζωής ενός ανθρώπου. Είμαστε διαφορετικοί, αλλά ίσοι. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Είμαστε ομάδα!