
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου εργασίας “Η Ελιά” επισκεφθήκαμε, σήμερα, το ελαιουργείο Παναγιωτάκη στο Αρκαλοχώρι. Εκεί μας υποδέχτηκαν με χαρά η κυρία Ράνια Μαυροθέρη και ο κύριος Μαρίνος Παναγιωτάκης τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την καταπληκτική ξενάγηση στο χώρο του ελαιουργείου.
Τι να σας πρωτοπούμε!!! Ξεκινήσαμε την ξενάγησή μας βλέποντας τα μεγάλα κουτιά και τα σακιά με τις ελιές όπως ακριβώς φτάνουν στο εργοστάσιο. Έπειτα ο κύριος Μαρίνος μας μίλησε για τα στάδια και την διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου.
Στη συνέχεια παρατηρήσαμε τα μηχανήματα με τα οποία γίνεται η αποφύλλωση και το πλύσιμο των ελιών.
Μάθαμε ότι αφού πλυθεί ο καρπός μπαίνει σε ένα άλλο μηχάνημα που μέσα του έχει πολλά “σφυριά” όπου εκεί γίνεται η άλεση! Η πάστα που δημιουργείται χρειάζεται μάλαξη και στο τέλος γίνεται ο διαχωρισμός με την βοήθεια του ζεστού νερού και της φυγόκεντρου δύναμης.
Κατανοήσαμε τι είναι φυγόκεντρος δύναμη μέσα από ένα παιχνίδι που μας έκανε ο κύριος Μαρίνος… και καταλάβαμε ότι το νερό έχει περισσότερο βάρος από το λάδι! Φυσικά, το λάδι πριν μπει στις μεγάλες δεξαμενές καθαρίζεται σχολαστικά, για να μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.
Ο κύριος Μαρίνος μας εμπιστεύθηκε… κι έτσι… γίναμε κι εμείς για λίγο διαχειριστές του εργοστασίου! Ένας μεγάλος πίνακας ελέγχου με πράσινα και κόκκινα κουμπιά ήταν στην διάθεσή μας!
Βγαίνοντας έξω από το εργοστάσιο, είδαμε τις μεγάλες δεξαμενές, τον χώρο όπου γίνεται η συλλογή του πυρήνα και τα μεγάλα καζάνια όπου ζεσταίνουν το νερό! Εντυπωσιαστήκαμε!!!
Μετά το τέλος της ξενάγησης απολαύσαμε το υγιεινό κέρασμα που μας πρόσφεραν οι οικοδεσπότες… φρέσκο ψωμάκι με ελαιόλαδο!
Επιστρέφοντας στο σχολείο μας κάναμε τον αναστοχασμό μας και αναδιατυπώσαμε τις αρχικές μας σκέψεις και ιδέες για το πώς παράγεται το ελαιόλαδο! Καταλάβαμε ότι τίποτα δεν πάει χαμένο από το ευλογημένο δέντρο της ελιάς!
Ήταν πραγματικά μία υπέροχη εμπειρία που θα την θυμόμαστε για πάντα!



















