ΠΑΣΧΑ – 3ο ΜΕΡΟΣ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΑΥΓΩΝ

 νέο  😆   ΕΘΙΜΟ– “ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ”

Το Πάσχα πλησιάζει και για όσους από εμάς έχουμε βαρεθεί τις κλασσικές κόκκινες ή πολύχρωμες βαφές αυγών των σούπερ μάρκετ έχουμε εναλλακτική λύση. Έψαξα και βρήκα έναν όμορφο τρόπο διακόσμησης των πασχαλινών μας αυγών ο όποιος μπορεί να γίνει και χρόνος διασκέδασης με τα παιδιά και την οικογένεια.

Ιδανικές οι Φυσικές βαφές αυγών

Αυτή τη εποχή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα μας και με αυτά να βάψουμε τα αυγά με φυσική βαφή που δεν είναι δύσκολη! Θα σας δείξουμε πώς  χρωματίζουμε τα αυγά με φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τις απλές συνταγές μας με πρωταγωνιστικά τα οικιακά συστατικά όπως τα μπαχαρικά, τα φρούτα και τα λαχανικά, αυγά βαμμένα με κρεμμύδια . Διασκεδαστικές ιδέες για τη δημιουργία ενός ουράνιου τόξου χρωματισμένων αυγών χρησιμοποιώντας φυσική βαφή αυγών του Πάσχα. Μόλις μάθετε πώς να βάψετε αυγά φυσικά, προσπαθήστε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε νέες αποχρώσεις.  Ακολουθήστε τις εύκολες οδηγίες μας και τα παιδιά θα ενθουσιαστούν.

  

Μπλε! Κόψτε ένα κεφάλι από κόκκινο λάχανο σε κομμάτια και προσθέστε σε 4 φλιτζάνια βραστό νερό. Ανακατέψτε σε 2 κουταλιές της σούπας ξύδι. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και αφαιρούμε το λάχανο με κουτάλι με σχισμές.

Jade Green: Ξεφλουδίστε το δέρμα από 6 κόκκινα κρεμμύδια και σιγοβράστε σε 2 φλιτζάνια νερό για 15 λεπτά. ένταση. Προσθέστε 3 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξύδι.

Πορτοκαλί: Όσο περισσότερο απορροφάτε αυτά τα βαμμένα με κρεμμύδι αυγά, τόσο πιο σκούρο θα είναι το χρώμα. Πάρτε το δέρμα από 6 κίτρινα κρεμμύδια και σιγοβράζετε σε 2 φλιτζάνια νερό για 15 λεπτά. ένταση. Προσθέστε 3 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξύδι.

Άσπρη κόκκινηπορτοκαλί: Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. προσθέστε 2 κουτ. λευκό ξύδι.

Κίτρινο: Πλούσιο κίτρινο: σιγοβράζετε 4 oz. ψιλοκομμένες κορυφές καρότου σε 1-1 / 2 φλιτζάνια νερό για 15 λεπτά ένταση. Προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξύδι. Μουσταρδί-κίτρινο: Ανακατέψτε 2 κουταλιές σούπας κουρκούμη σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξύδι. 

 Brown-Gold: Βάλτε 2 κουταλιές σούπας άνηθο σε 1 φλιτζάνι νερό για 15 λεπτά ένταση. Προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξύδι.

Καφέ: Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ξύδι σε 1 φλιτζάνι καφέ.

 πράσινο :1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσετε τα αυγά προσθέτοντας το 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι.

κόκκινο : ρίχνετε σε μια κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι, τα αυγά και αρκετό νερό ούτως ώστε να καλυφθούν πλήρως τα αυγά.

 πορτοκαλί:μια κούπα καρότο  σε ένα κατσαρολάκι με νερό και ξύδι.Αντικαταστήσετε το καρότο με πάπρικα.

Ανησυχείτε για τη γεύση των τελικών φυσικών αυγών του Πάσχα; Σύμφωνα με την δοκιμαστική κουζίνα μας, εκτός αν τα αυγά είναι ραγισμένα, δεν θα πρέπει να απορροφούν τις γεύσεις των φυσικών βαφών. Κρατήστε τα αυγά στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι.

Τα αυγά αντιπροσωπεύουν νέα ζωή και αποτελούν σύμβολο της αναγέννησης, οπότε έχει νόημα να συνδέονται με τις χριστιανικές παραδόσεις του Πάσχα .

 ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΑΦΗΣ ΑΥΓΩΝ

Επίσης σήμερα θα δούμε μερικούς παράξενους και πρωτότυπους τρόπους βαψίματος αυγών και θα πάρουμε αρκετές ιδέες για τη φετινή Πασχαλινή διακόσμηση Οι παρακάτω διασκεδαστικές τεχνικές βαφής αυγών του Πάσχα είναι ιδανικές για να δουλέψετε μαζί με το παιδί σας .

Τα παιδιά ενθουσιάζονται  πολύ με το βάψιμο των αυγών.

1.Βάψιμο πασχαλινών αυγών με πουά στυλ

   Μαγειρεύουμε τα αυγά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.  Βάζουμε τα αυτοκόλλητα στα μαγειρεμένα αυγά, Γεμίζουμε ένα ποτήρι νερό (3/4 της χωρητικότητάς του), προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ξύδι και το επιλεγμένο χρώμα (1 ή 2 κουταλιές της σούπας αν είναι υγρό, λίγες σταγόνες αν είναι τζελ).  Βάζουμε κάθε μαγειρεμένο αυγό στο ποτήρι και το αφήνουμε μέσα από μερικά δευτερόλεπτα .Αφαιρούμε το αυγό στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Βγάζουμε προσεκτικά τα αυτοκόλλητα ,τα τρίψουμε με λίγο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο και να τα στεγνώσουμε ξανά με χαρτί κουζίνας.

 

2.Βαφή αυγών του Πάσχα με ρύζι

Ρίχνουμε ρύζι σε ένα κύπελλο ή σακουλάκι μιας χρήσης  και μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Καλύπτουμε το κύπελλο με ένα άλλο άδειο κύπελλο ή κλείνουμε το σακουλάκι, βάζουμε το βρασμένο αυγό μέσα και κουνάμε απαλά. Όταν το ρύζι βάψει το αυγό το βάζουμε να στεγνώσει.

   

3. Πασχαλινά αυγά χωρίς βάψιμο αλλά διακοσμημένα με χαρτοπετσέτες

 Έχουμε δει διάφορες τεχνικές βαψίματος, όμως εμείς σήμερα θα δούμε κάτι τελείως φυσικό, χωρίς κόλλες και χρώματα. Θα δούμε πως να διακοσμήσουμε πανέμορφα τα πασχαλινά αυγά με χαρτοπετσέτες!

Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαλέξουμε χαρτοπετσέτες με όμορφα σχέδια που ταιριάζουν στην περίσταση !

Χρειαζόμαστε:Μερικές χαρτοπετσέτες με όμορφα σχέδια, Πινέλο, 3-4 απράδια ωμού αυγού ελαφρώς χτυπημένα.

Βράζουμε τα αυγά μέχρι να γίνουν σφιχτά.Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στεγνώσουν πάνω σε μια καθαρή πετσέτα.Σχίζουμε από τη χαρτοπετσέτα τα εσωτερικά άχρωμα τμήματα και κρατάμε μόνο τα εξωτερικά με τα σχέδια. Καλύπτουμε το αυγό με το μονόφυλλο κομμάτι της χαρτοπετσέτας. Στη συνέχεια βουτάμε το πινέλο στα ασπράδια και περνάμε το αυγό (πάνω από τη χαρτοπετσέτα) με αυτό για να κολλήσει.Κόβουμε τη χαρτοπετσέτα που περισσεύει και ξαναπερνάμε με το πινέλο για να κολλήσουν όλες οι γωνίες που “πετάνε”.Αφήνουμε να στεγνώσουν τα αυγά με φυσικό τρόπο.

   

4.Βάψιμο αυγών με λαστιχάκια

Μαγειρεύουμε τα αυγά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε τα λαστιχάκια (πλατιά ή στενά) στα μαγειρεμένα αυγά Βάζουμε κάθε μαγειρεμένο αυγό στο ποτήρι ή κατσαρόλα με το χλιαρό διαλυμένο χρώμα και το αφήνουμε μέσα από μερικά δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό, ανάλογα με τον επιθυμητό τόνο. Αφήνουμε  να στεγνώσουν και βγάζουμε τα λαστιχάκια. Παραλαγή :Τυλίγουν τα παιδιά κλωστές γύρω από το αυγό. Το αυγό όταν χρωματιστεί θα είναι διακοσμημένο με λεπτές γραμμές .

    

5.Βάψιμο με πιτσιλιές από οδοντόβουρτσα

Βρασμένα  και χρωματισμένα αυγά . Τα παιδιά με οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε χρώμα  και με ένα πιρούνι πιτσιλάνε το αυγό με τα χρώματα που θέλουν.

 

 

6.Άλλη παραλλαγή : Διασκεδαστική πασχαλινή δραστηριότητα για τα παιδιά είναι να ζωγραφίσουν μόνα τους τα πασχαλινά αυγά με κηρομπογιές, νερομπογιές , χρώματα ζαχαροπλαστικής ή διακοσμούν το αυγό με ανεξίτηλους μαρκαδόρους , χρυσόσκονη κ.ά.

  

 

  

7.Λίγα μυστικά ακόμα: Άλλα κολπάκια για να κάνετε τα αβγά σας διαφορετικά:
Μπορείτε πριν τα βάλετε μέσα στη βαφή, να κάνετε πάνω τους σχέδια ή γράμματα με κηρομπογιά. Όταν τα βουτήξετε μέσα στη βαφή, θα βαφτεί το υπόλοιπο αβγό, αλλά τα σημεία στα οποία υπάρχει κηρομπογιά θα μείνουν άβαφτα. Έτσι μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ όμορφα σχέδια.

   

 

8.Βάψιμο με καλσόν ή τούλι και φύλλα

Στο κάθε αυγό τοποθετούμε ένα φύλλο ή λουλούδι και τυλίγουμε με παλιό γυναικείο καλσόν ή ένα κομμάτι τούλι. Τοποθετούμε τα αυγά στην κατσαρόλα με το χλιαρό χρώμα. Όταν πάρουν το επιθυμητό χρώμα τα τοποθετούμε σε χαρτί και αφήνουμε να κρυώσουν. Βγάζουμε το καλσόν και το φύλλο .Τα αυγά είναι έτοιμα.

9.Παραλλαγή: Αντί να τοποθετήσετε φύλλα αφήστε τα παιδιά να σχεδιάσουν-δημιουργήσουν εικόνα σε χαρτί κουνελάκι, ήλιο, σύννεφα, λουλούδι,καρδιά , γράμματα κ.λ.π. Κόβουν τα παιδιά το περίγραμμα και το τοποθετούν στο βρασμένο αυγό. Τυλίγετε το αυγό με τούλι και το βάζετε μέσα στο χρώμα. Αφού αφαιρέσετε το αυγό από την μπογιά βγάζετε το τούλι και το στένσιλ. 

 

 

10.Αυγά πολύχρωμα “ουράνιο τόξο”

Αν έχετε βαρεθεί τα κόκκινα αβγά, δοκιμάστε να τα κάνετε πολύχρωμα. Είναι λίγο πιο χρονοβόρα διαδικασία και θα χρειαστεί να κάνετε μια μικρή κατασκευή, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και τα παιδιά θα ενθουσιαστούν. Αξίζει τον κόπο μόνο και μόνο για την χαρά που θα δείτε στο πρόσωπό τους…

 Φτιάξτε τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες της και βάλτε τη σε ένα ποτήρι.
Βάλτε το αβγό να κάτσει πάνω στο σύρμα που έχετε φτιάξει ή αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σουρωτήρι στο οποίο να χωράει το αυγό και να είναι σταθερό.

Βυθίστε το μισό αβγό στη βαφή και χρησιμοποιήστε το χερουλάκι του σύρματος ή το σουρωτήρι έτσι ώστε να στερεώνεται στο χείλος του ποτηριού. Αφήστε έτσι το αβγό για 3 λεπτά. Μετά γυρίστε το και βουτήξτε το άλλο μισό σε άλλο χρώμα.

 Με ανάλογο τρόπο μπορείτε να κάνετε και τρία χρώματα. Πρώτα ας πούμε βουτάμε το μισό αβγό στο κίτρινο και μετά βουτάμε τα 2/3 του αβγού στο κόκκινο. Έτσι έχουμε μια μεσαία λωρίδα πορτοκαλί. Ή κάνουμε όλο το αβγό κόκκινο και βουτάμε μετά τις δύο άκρες στο μπλε.

 Τέλος τα περνάμε με μια πετσετούλα στην οποία έχουμε βάλει λάδι, για να γυαλίσουν (ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γυαλιστικό που περιέχουν κάποιες βαφές).

    

  


Έτοιμα τα αβγά!!! 

Ελπίζουμε να διασκεδάσετε με το βάψιμο των αυγών που θα κάνετε μαζί με τα παιδιά σας.

Καλό Πάσχα σε όλους!!! 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων