Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ!

Καλώς ήρθατε στη Γωνιά των Γονιών! Εδώ θα βρίσκετε θέματα που σας ενδιαφέρουν σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών της προσχολικής ηλικίας  και τη φοίτησή τους στο νηπιαγωγείο.

 

 

Περί οριοθέτησης….

 

Το ζήτημα της οριοθέτησης απασχολεί ολοένα και περισσότερο τόσο τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς. Αλλά ποιος είναι ο σωστός τρόπος να θέσει κάποιος όρια; Να θεσπίσει ίσως κανόνες σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες στους οποίους το παιδί οφείλει να πειθαρχεί; Ή ίσως θα πρέπει να συνεργαστεί με το παιδί;

Οι ρυθμοί της σημερινής κοινωνίας με τους γονείς να δουλεύουν αρκετά και να λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι καθιστούν δύσκολο την τήρηση των ορίων, καθώς το μόνο που δεν θέλουν οι γονείς τις λίγες ώρες που περνούν με τα παιδιά τους είναι να είναι αυστηροί ή να προσπαθούν να πειθαρχήσουν το παιδί τους. Οι έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες χωρίς όρια, είναι περισσότερο αγχώδη, ανασφαλή και με χαμηλή αυτοπεποίθηση, καθώς μεγαλώνουν σε ένα πλαίσιο χωρίς συγκεκριμένη δομή όπου δεν μπορούν να αναπτύξουν το αίσθημα της υπευθυνότητας και της συνεργασίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να θεσπίσω όρια στο παιδί μου είναι να γνωρίζω ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος δεν είναι να το ελέγχω εγώ αλλά το ίδιο το παιδί να είναι σε θέση να ελέγξει τον εαυτό του. Μέσα από τα όρια το παιδί αναπτύσσει την εσωτερική του αυτορύθμιση, νιώθει ασφάλεια και παράλληλα γνωρίζει τα αληθινά του συναισθήματα.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι κανόνες και τα όρια δεν έχουν καμία σχέση με την τιμωρία, τις φωνές και την άσκηση βίας στο παιδί. Τα όρια πρέπει πάντα να τίθενται με διάλογο, δικαιοσύνη και διαπραγμάτευση και πάντα να λαμβάνεται υπόψιν η προσωπικότητα του παιδιού.

Ακολουθούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη θέσπιση ορίων :

  • Όλα τα όρια θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στο αναπτυξιακό στάδιο του κάθε παιδιού.
  • Πάντα τίθενται σε ένα ασφαλές περιβάλλον και όχι την ώρα που ξεπερνιούνται.
  • Είναι βασικό το παιδί να μην νιώθει ότι περιορίζεται.
  • Μιλήστε ανοιχτά με το παιδί και εξηγήστε του τι περιμένετε από κείνο, καθώς και τι θα συμβεί αν επιλέξει να μην συμπεριφερθεί με τον τρόπο που έχετε συμφωνήσει.
  • Αποφύγετε εκφράσεις του τύπου : ΄΄Γιατί έτσι λέω εγώ΄΄, ή ΄΄Είσαι μικρή /ός ακόμα για να καταλάβεις΄΄.
  • Δώστε περιθώριο βελτίωσης. Σε περίπτωση που το παιδί αρνείται να υπακούσει, αναρωτηθείτε εάν το συγκεκριμένο όριο είναι πολύ αυστηρό και αν ίσως πρέπει να αναθεωρηθεί.
  • Η φιλικότητα και η σταθερότητα είναι βασικά συστατικά της τήρησης των ορίων.
  • Προτιμήστε να χαρακτηρίζετε τις πράξεις του και όχι εκείνο π.χ ΄΄Αυτό που έκανες ήταν κακό΄΄ αντί του ΄΄Είσαι κακός΄΄
  • Γίνετε θετικά πρότυπα μίμησης και αποφύγετε τα διπλά μηνύματα. Για παράδειγμα, του ζητάτε να μην μιλάει φωνάζοντας δυνατά , ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να κάνετε το ίδιο.

 

Να θυμάστε ότι τα όρια είναι για να ξεπερνιούνται! Τέλειοι γονείς δεν υπάρχουν όπως ίσως και τέλεια παιδιά!

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ

3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ