Αρχείο ημέρας 11 Μαρτίου 2019
Το δώρο της Παπλωματούς
Στις 19 Δεκεμβρίου του 2018, οι μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου Αλεξάνδρειας απόλαυσαν τη διασκευή του παραμυθιού με τίτλο:
“Το δώρο της παπλωματούς” από τη μουσικοπαιδαγωγό κ. Δήμητρα Μητρέντση.
Οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους συμμετείχαν βιωματικά στην αφήγηση του παραμυθιού και έπαιξαν μουσική χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια μουσικά όργανα που είχαν κατασκευάσει από πριν τα παιδιά.
project “Ο Μακεδονικός Αγώνας”
Το σχέδιο δράσης με θέμα: “Ο Μακεδονικός Αγώνας” εκπονείται τη σχ. χρονιά 2018-2019 από τους μαθητές όλων των τμημάτων του νηπιαγωγείου με τις υπεύθυνες νηπιαγωγούς (κ. Καπετανάκη Αντωνία, κ. Πάντα Αλεξία, κ. Φωτίου Δήμητρα και κ. Χρυσικοπούλου Παναγιώτα) και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης της Αυστραλίας.
Δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την υλοποίηση:
- Ανίχνευση των γνώσεων των παιδιών με ημιδομημένες συνεντεύξεις (τι είναι πόλεμος, με ποιους έχουν πολεμήσει οι Έλληνες, πότε ονομάζουμε κάποιον ήρωα, τι είναι ο Μακεδονικός Αγώνας).
- Καταγραφή των αποριών των παιδιών για τον Μακεδονικό Αγώνα.
- Αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και συγκέντρωση υλικού.
- Γνωριμία με τις σημαντικές προσωπικότητες του Μακεδονικού Αγώνα.
- Επεξεργασία γεωγραφικών χαρτών παλαιότερων εποχών.
- Δημιουργία Ιστοριογραμμής.
- Δημιουργία του χάρτη της Ελλάδας με εστίαση στα γεωγραφικά διαμερίσματα.
- Παραλαβή της Μουσειοσκευής από το μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης και υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων.
- Παρουσίαση από τον Διευθυντή του 7ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γιοβανόπουλο Γρηγόρη με θέμα τη δράση των Μακεδονομάχων στην περιοχή της λίμνης των Γιαννιτσών.
- Παρουσίαση τοπικών παραδοσιακών ενδυμασιών (γυναικείας και ανδρικής) από εκπροσώπους της Εστίας Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας.
- Παρακολούθηση Θεάτρου Σκιών
- Υλοποίηση SKYPE συνομιλιών με τους μαθητές του νηπιαγωγείου της Μελίκης και τους μαθητές των Πειραματικών Νηπιαγωγείων της Θεσσαλονίκης.
- Δημιουργία του σκηνικού του Θεάτρου Σκιών.
- Δημιουργία φιγούρων δύο τμημάτων.
- Εξοικείωση των παιδιών με το λογισμικό eshadow.
- Τελική αξιολόγηση του project, (τι έμαθαν οι μαθητές μας από το σχέδιο δράσης που υλοποιήθηκε).