Επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης “Χρίστος Τσολάκης”

Το νηπιαγωγείο μας επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης στις Βαρβάρες Ημαθίας τον Ιούνιο 2013. Στην επίσκεψη συμμετείχαν και τα 3 τμήματα του νηπιαγωγείου. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο του μουσείου και είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν, μέσα από τα πλούσια εκθέματά του, την σχολική ζωή από τον 19ο αι έως τις μέρες μας.  Στην πλούσια συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται παλιά αναγνωστικά βιβλία από την εποχή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, όπως Το αλφαβητάρι με τον ήλιο, Τα ψηλά βουνά, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, συλλογές φυτολογίων, εντόμων, οστράκων, ορυκτών, βαλσαμωμένων πουλιών, γεωγραφικών και ιστορικών χαρτών κ.ά.

Οι μαθητές μας συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο με θέμα τα μέσα γραφής, “έκαναν μάθημα” στην παλιά αίθουσα διδασκαλίας που έχει αναπαρασταθεί με μεγάλη επιτυχία από τους συντελεστές του μουσείου. Τέλος, δώρισαν στο μουσείο παλαιό εποπιτικό υλικό διδασκαλίας που βρέθηκε στις αποθήκες του νηπιαγωγείου, ώστε αυτό να βρει τη θέση που του αρμόζει και να αναδειχθεί. Πριν φύγουν απόλαυσαν παιχνίδι στον αύλειο χώρο του μουσείου μαζί με τις νηπιαγωγούς και τους γονείς που τους συνόδευσαν.

Μουσείο Εκπαίδευσης

Μάθημα όπως παλιά στην μουσειακή αίθουσα διδασκαλίας.

 Μουσείο

Περιήγηση στους διαδρόμους του μουσείου

Μουσείο

Εργαστήριο “Παλιά μέσα γραφής”

Μουσείο     Μουσείο

Παίζανε οι μικρότεροι…πάντα

Τη σχολική χρονιά 2014-15 στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων πραγματοποιήσαμε στο νηπιαγωγείο μας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Παίζανε οι μικρότεροι? πάντα». Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην ανάδειξη της σπουδαιότητας του  παιχνιδιού ως μία βασική προτεραιότητα της παιδικής ηλικίας. Έγινε  μία ιστορική αναδρομή του παιχνιδιού, προσεγγίσαμε το παιχνίδι ως αντικείμενο, αλλά και ως διαδικασία, φανταστήκαμε, δημιουργήσαμε και κατασκευάσαμε παιχνίδια μαζί με τα παιδιά. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος να γνωρίσουν παραδοσιακά παιχνίδια που δεν παίζονται πια πολύ, αλλά και να ανακαλύψουν την διαχρονικότητα ορισμένων παιχνιδιών.  Το πρόγραμμα εκπονήθηκε συνεργατικά από το ολοήμερο και το α? κλασικό τμήμα του νηπιαγωγείου μας και τις νηπιαγωγούς Σιδηροπούλου Χριστίνα και Φωτίου Δήμητρα.

 

Ο Αναξίμανδρος, ένα παιδί από τους αρχαίους χρόνους, μας έδειξε τα παιχνίδια της εποχής του κατά την επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

 

Τα παιδιά ντύθηκαν όπως ο Αναξίμανδρος και έπαιξαν παρόμοια παιχνίδια μ' αυτόν

Τα παιδιά ντύθηκαν όπως ο Αναξίμανδρος και έπαιξαν παρόμοια παιχνίδια μ’ αυτόν

 

 

τουρνουά σκάκι

Τουρνουά σκάκι… στην γωνιά της γιαγιάς

 

 

σκάκι

Μαθαίνουμε σκάκι

σκάκι, βιωματικά

Τα πιόνια ζωντανεύουν… Μαθαίνουμε σκάκι βιωματικά.

       

Τα παιδιά αφού έπαιξαν το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού βιωματικά, σκαρφίστηκαν και κατασκεύασαν το αντίστοιχο επιτραπέζιο παιχνίδι.

 

 

 

                  

Κατασκευάζουμε επιτραπέζιο παιχνίδι με τίτλο Ο Πειρατής τρεχάλας. Οταν ο πειρατής βρίσκει στο δρόμο του μία πυξίδα ή ένα μονοκυάλι πηγαίνει μπροστά, όταν συναντά έναν καρχαρία ή ένα μπουκάλι ρούμι καθυστερεί.