3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Ακροπόλεως 53,185451 Νίκαια τηλ 2104918241
3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Με την Άλκη Ζέη 2017-2018

Στις 04-12-2017 η ομάδα μαθητών της βιβλιοθήκης του σχολείου μας, στα πλαίσια των προγραμμάτων «Φιλαναγνωσία» αι «Ταξιδεύοντας με ένα κείμενο» συναντήθηκε με την κ. Άλκη Ζέη στον πολυχώρο των εκδόσεων «Μεταίχμιο». Η κ. Ζέη, ακούραστη συζήτησε με τα παιδία για τα βιβλία και τη ζωή της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Άλκη Ζέη (15 Δεκεμβρίου 1923) είναι γνωστή συγγραφέας και πεζογράφος. Έχει βραβευθεί για το έργο της από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες.
Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Έζησε ως παιδί στη Σάμο, μαζί με τη μεγαλύτερή της αδελφή.

Ο θείος της, παντρεύτηκε τη γνωστή συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου, η οποία βοήθησε την Άλκη Ζέη να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Ξεκίνησε να γράφει έργα για κουκλοθέατρο και ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε ήταν ο Κλούβιος.
Κατά την περίοδο της κατοχής έχει δηλώσει πως είχε ενταχθεί στην ΕΠΟΝ. Παράλληλα σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου στην Φιλοσοφική του πανεπιστημίου των Αθηνών και υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Σύζυγός ήταν ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Σεβαστίκογλου.  Ύστερα από την ήττα του ΔΣΕ στον εμφύλιο ο σύζυγος της διέφυγε στην Τασκένδη.
Η Ζέη εξορίστηκε στη Χίο λόγω των πολιτικών της πεποιθήσεων. Ύστερα από προσπάθειες έξι ετών, το 1954 επανασυνδέθηκε με τον σύζυγο της στην Τασκένδη. Απέκτησαν δυο παιδιά. Το 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ξαναφύγει πάλι το 1967, με τον ερχομό της Χούντας — αυτή τη φορά για το Παρίσι — και να επιστρέψει οριστικά όταν πέσει η απριλιανή δικτατορία.
Ενδεικτικά βιβλία της συγγραφέως είναι: Το καπλάνι της βιτρίνας (1963) – Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου(1971) – Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα (για ενηλίκους)  (1987) – Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της(2002) – Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο (2013) – Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά; (2017)

 

Αφήστε μια απάντηση


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων