Κανονισμός Λειτουργίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ. ΑΤΤΙΚΗΣ
3o ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
Μετσόβου & Αρκαδίου Κρήτης
Τηλ-fax 210-2316400
Ε-mail: mail@3lyk-acharn.att.sch.gr
ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2021 -2022

download 2

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  1. Προσέλευση – παραμονή στο Σχολείο και αποχώρηση από αυτό.

Η έγκαιρη προσέλευση των μαθητών/μαθητριών στο Σχολείο καθώς και η τακτική και ανελλιπής φοίτηση αποτελούν βασικά στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Το κουδούνι χτυπά στις  08:15 π.μ. Η παρουσία των μαθητών  στην πρωινή συγκέντρωση είναι υποχρεωτική, όχι μόνο γιατί γίνονται ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, αλλά κυρίως διότι τονώνεται έτσι το αίσθημα της ομάδας.

Μετά την πρωινή προσέλευση και την έναρξη της πρώτης ώρας, η εξώπορτα του σχολείου κλείνει. Η είσοδος στην τάξη γίνεται έγκαιρα και πριν από τον καθηγητή, μετά την είσοδο του οποίου οι μαθητές δεν γίνονται δεκτοί. Όσοι προσέρχονται με καθυστέρηση, για να μην δημιουργείται αναστάτωση στη διδακτική/μαθησιακή διαδικασία, παρουσιάζονται πρώτα στο γραφείο της Διεύθυνσης ή της Υποδιεύθυνσης  και αφού αιτιολογήσουν την καθυστέρησή τους, θα κριθεί εάν  θα επιτραπεί η είσοδος του μαθητή στην τάξη . Εάν δεν τους επιτραπεί , παραμένουν σε κατάλληλο χώρο του Σχολείου  και εισέρχονται στην τάξη τους μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διδακτικής ώρας. Κατά περίπτωση, χορηγείται από τη Διεύθυνση του Σχολείου στο μαθητή ειδική άδεια εισόδου με ενημερωτικό σημείωμα  στην αίθουσα διδασκαλίας, όταν ο λόγος αργοπορίας μπορεί να δικαιολογηθεί, μετά από επικοινωνία με τον γονέα. Στην περίπτωση αυτή, δεν καταχωρίζεται απουσία. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο ενδείκνυται οι κηδεμόνες να ενημερώνουν τη Διεύθυνση για τους  λόγους της ενίοτε καθυστέρησης και εάν οι μαθητές χρησιμοποιούν αστική συγκοινωνία για την προσέλευση τους. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται  και για τους μαθητές που δεν προσέρχονται έγκαιρα και στις υπόλοιπες  διδακτικές ώρες ,αλλά καθυστερούν για οποιονδήποτε λόγο.

Οι θέσεις των μαθητών μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας καθορίζονται σε συνεργασία με τους  καθηγητές  του τμήματος και αποτυπώνονται στο πλάνο της αίθουσας διδασκαλίας που βρίσκεται πάντα στην έδρα και στο εσώφυλλο του βιβλίου ύλης. Δεν επιτρέπεται στους μαθητές να αλλάζουν θέσεις παρά μόνον με υπόδειξη των καθηγητών.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων κανένας μαθητής δεν επιτρέπεται να απουσιάζει αδικαιολόγητα από την αίθουσα διδασκαλίας. Μαθητής που εντοπίζεται στο προαύλιο ενώ έχει μάθημα, παραπέμπεται στη Διεύθυνση. Σε περίπτωση αδιαθεσίας, ο μαθητής ενημερώνει το διδάσκοντα καθηγητή και οδηγείται με συνοδεία συμμαθητή στο γραφείο ,όπου και παραμένει υπό την εποπτεία καθηγητή μέχρι να αισθανθεί καλύτερα.

 

  1. Αποχώρηση από το Σχολείο

Κατά την ώρα λειτουργίας του σχολείου, για λόγους ασφαλείας των ίδιων των μαθητών, οι  είσοδοι θα παραμένουν κλειδωμένες  και οι μαθητές/ριες σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται, ΑΥΣΤΗΡΑ,  να απομακρυνθούν από τον χώρο του σχολείου ή να αποχωρήσουν  πριν από τη λήξη των μαθημάτων, χωρίς άδεια από τη Διεύθυνση  και ταυτόχρονη ενημέρωση του γονέα του. Επίσης αυστηρά απαγορεύεται η είσοδος εξωσχολικών ατόμων. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης ή προγραμματισμένης αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. αδιαθεσία ,προγραμματισμένη υποχρέωση κ.λ.π ), μετά από σχετική επικοινωνία του γονέα/κηδεμόνα με τη Διεύθυνση, ο μαθητής αποχωρεί μόνος του ή παραλαμβάνεται από τον γονέα του. Επίσης οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας  με τους γονείς τους, μέσω του  τηλεφώνου του σχολείου, αφού ζητήσουν άδεια.

 

  1. Ωρολόγιο Πρόγραμμα του σχολείου

Κάθε Σχολικό Έτος άρχεται την 1η Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Τα μαθήματα στα Σχολεία όλης της χώρας αρχίζουν και λήγουν σύμφωνα προς τις οδηγίες που εκδίδει κάθε χρόνο το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το ωράριο λειτουργίας του σχολείου είναι 8:15 έως 14:10, όπως αυτό ορίζεται από τις εγκυκλίους. Αναλυτικά έχει ως εξής:

1η 08:15-09:00

2η 09:00-09:45

3η 09:55-10:40

4η 10:55-11:40

5η 11:50-12:35

6η 12:45-13:30

7η 13:30-14:10

Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται για  τις έκτακτες αλλαγές που προκύπτουν στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα με αυτοματοποιημένα e-mails  από το my-school . Το ωρολόγιο πρόγραμμα  αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Σχολείου.

 

  1. Διάλειμμα

Στα διαλείμματα οι μαθητές θα πρέπει να εξέρχονται στον προαύλιο χώρο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις αίθουσες διδασκαλίας και στους διαδρόμους και να μειώνεται η πιθανότητα ατυχημάτων. Με την ολοκλήρωση κάθε διδακτικής ώρας, ο/η εκπαιδευτικός εξέρχεται τελευταίος/α, αφού βεβαιωθεί για την ασφαλή έξοδο όλων των μαθητών πλην των επιμελητών. Στο σχολείο εφαρμόζεται  και η πολιτική κλειδώματος των αιθουσών για λόγους ασφάλειας, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού, ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών (φαγητό, νερό, τουαλέτα). Οι μαθητές/ριες αλληλοεπιδρούν, παίζουν αρμονικά και για οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία που αντιμετωπίζουν, απευθύνονται στον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό που οφείλει να βρίσκεται εκεί. Στον αύλειο χώρο του Σχολείου δεν επιτρέπονται κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων παιχνίδια με μπάλες προς αποφυγή τραυματισμών και ατυχημάτων, χωρίς την άδεια, την έγκριση και τις οδηγίες των αρμόδιων καθηγητών της Φυσικής Αγωγής.

Οι μαθητές του σχολείου γευματίζουν μόνο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων από το κυλικείο ,το οποίο λειτουργεί στο χώρο του σχολείου και  ελέγχεται από επιτροπή εκπαιδευτικών. Δεν επιτρέπεται αυστηρά ,για λόγους ασφάλειας των μαθητών αλλά και για το οικονομικό όφελος του κυλικείου ,καθώς αυτό λειτουργεί ανταποδοτικά για το σχολείο, το DELIVERY και η αγορά τροφίμων  εκτός σχολείου. Για να διατηρούνται οι αίθουσες διδασκαλίας καθαρές αλλά και για λόγους ευπρέπειας, είναι αυτονόητο ότι οι μαθητές δεν τρώνε μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή στα διαλείμματα. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού, καφέ και αναψυκτικού στην αίθουσα διδασκαλίας.

 

  1. Απουσιολόγος

Ο απουσιολόγος καταχωρίζει τις απουσίες στο απουσιολόγιο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ και κάθε διδακτική ώρα , διατηρώντας  το απουσιολόγιο και το βιβλίο ύλης σε καλή κατάσταση. Τονίζεται ότι τα παραπάνω είναι δημόσια έγγραφα και δεν παραποιούνται ούτε καταστρέφονται. Τέλος, ο απουσιολόγος βεβαιώνεται ότι ο διδάσκων καθηγητής έχει υπογράψει το απουσιολόγιο πριν φύγει από την αίθουσα και ενημερώνεται από τη Διεύθυνση για τυχόν απουσία καθηγητή ή για αλλαγή στο ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα. Με άλλα λόγια αποτελεί το σύνδεσμο της τάξης του με τη Διεύθυνση του σχολείου.

 

 

 

 

  1. Κανονισμός Εργαστηρίου Πληροφορικής και Χημείας

Οι Η/Υ, ο εξοπλισμός ,τα όργανα, οι συσκευές και τα υλικά του εργαστηρίου της Χημείας χρησιμοποιούνται  και αξιοποιούνται, μόνον για σχολική έρευνα και εργασία, υπό την επίβλεψη, καθοδήγηση κι έλεγχο του υπεύθυνου καθηγητή .

Η κακόβουλη χρήση τιμωρείται αυστηρά.

Απαγορεύεται αυστηρά η κατανάλωση φαγητού και αναψυκτικών στο χώρο.

 

  1. 7. Συμπεριφορά μαθητών/τριών – Παιδαγωγικός έλεγχος.

Η συμπεριφορά των μαθητών πρέπει να διέπεται από δημοκρατικό ήθος, σεβασμό στο εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, στους συμμαθητές τους, στη σχολική περιουσία, καθώς και στην δική τους προσωπικότητα. Απαγορεύεται κάθε είδος  χειροδικίας ή βίας, λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής ή άλλης μορφής. Οι μαθητές οφείλουν να επιδεικνύουν σεβασμό στην προσωπικότητα και στη διαφορετικότητα, στις ιδιαίτερες ανάγκες και στις κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές ή φυλετικές ιδιαιτερότητες των συμμαθητών τους.  Αποκλίσεις των μαθητών από τη δημοκρατική συμπεριφορά, τους κανόνες του σχολείου, τους όρους της ισότιμης συμμετοχής στη ζωή του Σχολείου, από τον οφειλόμενο σεβασμό στον/στην εκπαιδευτικό, στη σχολική περιουσία, στον συμμαθητή/τη συμμαθήτρια, πρέπει να θεωρούνται σχολικά παραπτώματα. Τα σχολικά παραπτώματα αντιμετωπίζονται από το σχολείο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και ελέγχονται πειθαρχικά με ποινές που μπορούν να οδηγήσουν στην απομάκρυνση του μαθητή από το σχολείο. Το αυτό ισχύει και για τη χρήση μη κόσμιας γλώσσας και επιθετικής ανάγωγης προσβλητικής και βίαιης συμπεριφοράς εντός του χώρου του Σχολείου ή και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχει το Σχολείο.

Όταν ο μαθητής παρεκκλίνει από την προσήκουσα διαγωγή,  η Διεύθυνση και ο σύλλογος Διδασκόντων προβαίνει στη λήψη μέτρων, τα οποία είναι:

α) η προφορική παρατήρηση,

β) η επίπληξη,

γ) η ωριαία αποβολή,

δ) η αποβολή από τα μαθήματα  μίας ή δύο  ημερών και

ε) η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Εκτός από την παρατήρηση, όλα τα υπόλοιπα  παιδαγωγικά μέτρα  καταχωρίζονται στο Βιβλίο Καταγραφής Ενεργειών Υποστήριξης Εύρυθμης Λειτουργίας. Οι μαθητές που αποβάλλονται παραμένουν τις ώρες ή τις  ημέρες της αποβολής στο σχολείο, οι απουσίες τους καταχωρίζονται και οι ίδιοι  απασχολούνται από τη Διεύθυνση. Μετά από τρεις απομακρύνσεις από τον ίδιο διδάσκοντα ή πέντε συνολικά, το  Συμβούλιο Τμήματος  εξετάζει τους ενδεδειγμένους  παιδαγωγικούς χειρισμούς.

 

  1. 8. Προστασία σχολικού κτηρίου και περιουσίας .

Η προστασία του σχολικού κτηρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων. Για την επιτυχία αυτού του σκοπού οι μαθητές οφείλουν:

α) να σέβονται την κινητή και ακίνητη περιουσία του σχολείου

β) να μη ρυπαίνουν το σχολικό χώρο, να μη γράφουν σε θρανία και τοίχους, να χρησιμοποιούν τα καλάθια απορριμμάτων

γ) να φροντίζουν για την καλαίσθητη εμφάνιση των αιθουσών διδασκαλίας

δ) να χρησιμοποιούν με προσοχή τις τουαλέτες του σχολείου που απευθύνονται στους μαθητές και όχι εκείνες, οι οποίες προορίζονται για τους εκπαιδευτικούς.

Ο μαθητής, που προκαλεί φθορά ή ζημία στην περιουσία του σχολείου, ελέγχεται πειθαρχικά και η δαπάνη αποκατάστασης επιβαρύνει τον ίδιο.

 

 

  1. Ενόχληση – Παρεμπόδιση Μαθήματος

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι μαθητές οφείλουν να τηρούν τους κανόνες της τάξης και ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Συγκεκριμένα συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή διδακτική διαδικασία και δεν παρακωλύουν το μάθημα, σεβόμενοι το δικαίωμα των συμμαθητών/ριών τους για μάθηση. Μέσα στην τάξη είναι αυτονόητη η επικράτηση ησυχίας και κλίματος συνεργασίας μεταξύ μαθητών και καθηγητή. Η συστηματική και σε κάποιες περιπτώσεις σκόπιμη παρεμπόδιση της διδασκαλίας, η δημιουργία σύγχυσης και  αρνητικού κλίματος που  υπομονεύουν τον  επιδιωκόμενο σκοπό ,δείχνουν έλλειψη αυτοσεβασμού και σεβασμού προς τον καθηγητή και τους συμμαθητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα. Οι μαθητές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει νωρίτερα ωριαία γραπτή δοκιμασία θα πρέπει να παραμένουν  ήσυχοι στην αίθουσα τους ,χωρίς να παρενοχλούν τους συμμαθητές τους.  Σε περίπτωση απουσίας καθηγητή οι μαθητές περιμένουν ήσυχοι και δεν παρεμποδίζουν το μάθημα των διπλανών τμημάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες των καθηγητών ή της  Διεύθυνσης.

Ανακοινώσεις από μαθητές στα τμήματα, σε ώρα διδασκαλίας, επιτρέπεται μόνο με γραπτή άδεια της διεύθυνσης ,η οποία επιδεικνύεται  στον εκάστοτε  καθηγητή.

 

  1. Κινητά τηλέφωνα

Σύμφωνα με την υπ’ άριθμ. Φ.25/103373/Δ1/22-6-2018 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας απαγορεύεται από τους μαθητές εντός του σχολικού χώρου (κτίριο και προαύλιο),  η κατοχή και η χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών ή  παιχνιδιών που διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου για βιντεοσκόπηση, φωτογράφιση ή ηχογράφηση. Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο το σχολείο δε φέρει καμιά ευθύνη σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας των κινητών των μαθητών. Κατά συνέπεια, οι μαθητές αν έχουν ανάλογες συσκευές οφείλουν να τις έχουν κλειστές τις ώρες λειτουργίας του σχολείου και σε έκτακτη ανάγκη επικοινωνίας χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα του σχολείου.

Σε  περίπτωση χρήσης του  κινητού και των  ανάλογων συσκευών εντός του σχολικού χώρου (αίθουσες, διάδρομοι, αυλή), το κινητό και οι συσκευές  παρακρατούνται από  τη Διεύθυνση  και παραδίδονται  αποκλειστικά και μόνο στους γονείς, όποτε  αυτό κριθεί εφικτό.  Επίσης, το γεγονός καταγράφεται  στο βιβλίο ποινών.

 

  1. Κάπνισμα – Αλκοόλ– Λήψη Ουσιών

Σύμφωνα με την υπ’ άριθμ. 76017/29-07-20029 (Φ.Ε.Κ. 1001) Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας το κάπνισμα αποτελεί προσωπική υπόθεση αλλά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε όλους τους χώρους του σχολείου εσωτερικούς και εξωτερικούς (κτίριο και προαύλιο) καθώς και στις οπουδήποτε εκδηλώσεις του, πρωτίστως για λόγους υγείας αλλά και καθαριότητας και ασφαλείας ως δημόσιου χώρου, από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το βοηθητικό προσωπικό. Η παραβίαση της παραπάνω απαγόρευσης συνιστά ποινικό αδίκημα.

Η κατανάλωση αλκοόλ, τα τυχερά παιγνίδια και η χρήση, η κατοχή ή η διακίνηση, εξαρτησιογόνων ουσιών στο σχολείο, στα λεωφορεία κατά τις διάφορες μετακινήσεις των μαθητών και σε όλες τις σχολικές εκδηλώσεις (αθλητικές, κοινωνικές, πολιτιστικές), οπουδήποτε αυτές πραγματοποιούνται, απαγορεύονται αυστηρά, καθώς οι ουσίες αυτές είναι καταστροφικές για την πνευματική και τη σωματική υγεία των μαθητών  και συνιστούν επίσης  ποινικό αδίκημα.

Η μη πλήρης συμμόρφωση προς τους κανόνες αυτούς συνεπάγεται ιδιαίτερα αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις και το σχολείο θα αναφέρει, όπως οφείλει, αμέσως το γεγονός στις κατά νόμον  αρμόδιες Αρχές.

 

 

 

  1. Εξωσχολικοί

Το σχολείο είναι ανοιχτό στους μαθητές, στους καθηγητές, στους γονείς των μαθητών και σε ανθρώπους που ενημερώνουν ή ενημερώνονται γύρω από εκπαιδευτικά θέματα ή θέματα που σχετίζονται με την εκπαιδευτική κοινότητα. Η παρουσία  όμως ή η πρόσκληση από τους μαθητές,  μαθητών από άλλα σχολεία ή ατόμων που δε σχετίζονται με την εκπ/ική κοινότητα του σχολείου, απαγορεύεται αυστηρά , κατά την ώρα λειτουργίας του σχολείου.

 

  1. Απώλεια χρημάτων ή αντικειμένων αξίας

Το σχολείο δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση απώλειας χρημάτων ,αντικειμένων αξίας ή  κινητών τηλεφώνων που οι μαθητές φέρουν τυχόν μαζί τους. Σε περίπτωση που οι μαθητές φέρουν μαζί τους τα παραπάνω, έχουν παράλληλα και την ευθύνη της διατήρησης και φύλαξής τους.

 

  1. Σχολικές Εκδηλώσεις – Δραστηριότητες

Οι πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις καθώς και οι εκδρομές και εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται με απόφαση του συλλόγου καθηγητών και εφόσον βρίσκονται υπεύθυνοι ή συνοδοί καθηγητές. Όταν είναι απαραίτητη η χρήση μεταφορικών μέσων απαιτείται η  συμμετοχή του 70% του συνόλου των μαθητών και  γραπτή έγκριση από τον κηδεμόνα (Υπεύθυνη Δήλωση ), την οποία ή καταθέτει ή ο ίδιος ο κηδεμών ή ο μαθητής έχοντας το γνήσιο της υπογραφής ή ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr  Όσοι μαθητές δε συμμετέχουν , έχοντας προσκομίσει αρνητική δήλωση του  κηδεμόνα , παραμένουν στο χώρο του σχολείου  και παρακολουθούν το ειδικά διαμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα. Εάν έχουν προσκομίσει θετική δήλωση ή στην περίπτωση περιπάτου  απουσιάσουν , τότε καταχωρίζονται τόσες απουσίες όσες και οι ώρες του ωρολογίου προγράμματος.

Το Σχολείο επίσης  οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων, που στόχο έχουν τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής, τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γνώσεων των μαθητών/μαθητριών, την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και την ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα. Οι μαθητές που συμμετέχουν σε περίπατο, εκδηλώσεις, εκδρομές , επισκέψεις  ή εκπαιδευτικά προγράμματα,  είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν το γενικό πρόγραμμα και να συμμορφώνονται προς τις οδηγίες κι υποδείξεις των συνοδών καθηγητών.