μια εργασία της μαθήτριας Τσαλαμπούνη Πελαγίας (Α4)
Το βιβλίο που διαβάζουμε φέτος [«Ο αγαπημένος μαθηματικός τύπος του καθηγητή» της γιαπωνέζας Yoko Ogawa], γράφτηκε στην Ιαπωνία και μας μεταφέρει κάθε Δευτέρα στον ιαπωνικό πολιτισμό και κόσμο! Με αφορμή το βιβλίο λοιπόν, αποφασίσαμε να ανακαλύψουμε την Ιαπωνία…, όσο μπορούμε, καθώς, όπως λέει και ο Νίκος Καζαντζάκης «Η Γιαπωνέζικη ψυχή είναι απλή και πολύπλοκη. Παράξενη. Έχει δικά της μονοπάτια, κι αν δεν τα γνωρίζει ένας Ευρωπαίος, χάνεται» [Νίκος Καζαντζάκης, «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΙΑΠΩΝΙΑ-ΚΙΝΑ»]
… Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2011, η μαθήτρια της Α’ γυμνασίου, Πελαγία Τσαλαμπούνη -μέλος των “Scripta Manent“- μας παρουσίασε την εργασία της με θέμα “Ντανιέλ Πενάκ – Σαν ένα Μυθιστόρημα” (πατήστε εδώ για την παρουσίαση).
________________________________________________________
Ντανιέλ Πενάκ, “Σαν ένα Μυθιστόρημα” [Εκδ.ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, 1999]
(περίληψη βιβλίου / από τις Εκδ.ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ)
Αιώνιο το παράπονο δασκάλων και γονιών: Τα σημερινά παιδιά δε διαβάζουν – ούτε καν μυθιστορήματα! Τι να φταίει άραγε; Η τηλεόραση, το βίντεο, το κομπιούτερ, ή μήπως οι ίδιοι οι γονείς; Ή, ακόμα χειρότερα, το ίδιο το σχολείο;
Πατέρας και καθηγητής κι ο ίδιος, ο Ντανιέλ Πενάκ, ένας από τους πιο πετυχημένους συγγραφείς της νέας γενιάς στη Γαλλία, με άλλα τρία μπεστ-σέλερ στο ενεργητικό του, με πολύ χιούμορ και κατανόηση, προσπαθεί να εξηγήσει πώς έφτασαν εκεί τα πράγματα, πώς μια γενιά στην οποία απαγόρευαν το διάβασμα, «γιατί θα χαλάσουν τα μάτια σου», τη διαδέχτηκε μια γενιά για την οποία το διάβασμα είναι αγγαρεία. Και μας θυμίζει κάτι που όλοι έχουμε ξεχάσει και που δεν καταφέραμε να κάνουμε τα παιδιά μας να καταλάβουν: ότι η ανάγνωση, πρώτα και κυρίως, είναι απόλαυση.
Μια πρόταση λοιπόν, ένα χαρούμενο μήνυμα ελπίδας, ένα βιβλίο που δε στέκεται μόνο στις υποχρεώσεις του αναγνώστη απέναντι στο βιβλίο, αλλά υπογραμμίζει και τα δικαιώματά του· ένα δροσερό διάλειμμα από τις συνηθισμένες μελέτες και τα χιλιοεπαναλαμβανόμενα δοκίμια για το τόσο σκοτεινό και ανεξιχνίαστο εκείνο πρόσωπο: τον σημερινό έφηβο και τα προβλήματά του!