Μια δράση βιωματικής εμπειρίας με τον αγροτικό τομέα και την παραγωγή γεωργικών προϊόντων.
![]() |
![]() |
![]() |
Το ζήτημα και η συζήτηση που έχει ανοίξει αρκετά τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας αφορά τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική παραγωγή και την αυτάρκεια σε βασικά προϊόντα διατροφής. Με αφορμή τα παραπάνω, με πρωτοβουλία του καθηγητή Βιολογίας του σχολείου μας κ. Άγγελου Κανάκη συζητήθηκε από συναδέλφους καθηγητές και μαθητές/ τριες του σχολείου μας η υλοποίηση μιας δράσης μέσα από την οποία οι εμπλεκόμενοι κυρίως μαθητές/ τριες θα έρθουν σε βιωματική επαφή και θα αποκτήσουν εμπειρία και γνώση για την παραγωγή και διάθεση ενός βασικού διατροφικού προϊόντος, του ελαιόλαδου.
Η επιλογή της συγκεκριμένης δράσης και του προϊόντος προέκυψε από το γεγονός ότι στο σχολείο μας υπάρχουν δύο ελαιόδεντρα τα οποία αυτή την περίοδο ήταν φορτωμένα με αρκετές ελιές ποικιλίας μεγάρων. Έτσι αποφασίστηκε η υλοποίηση της συγκομιδής του ελαιόκαρπου, η αποστολή τους στο ελαιοτριβείο και η παραλαβή της ανάλογης ποσότητας ελαιόλαδου. Το ελαιόλαδο αυτό αποφασίστηκε να διατεθεί σε κοινωφελή φιλανθρωπικό σκοπό.
Σε πρώτη φάση οι εμπλεκόμενοι μαθητές ενημερώθηκαν από τους συμμετέχοντες καθηγητές, για τα στάδια της συγκομιδής του καρπού, της παραγωγής του ελαιόλαδου και την σημασία του ως βασικού προϊόντος διατροφής. Αρκετοί μαθητές κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες από την συμμετοχή τους στο μάζεμα της ελιάς σε οικογενειακό περιβάλλον. Στην συνέχεια έγινε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της δράσης και για τον χρόνο που αυτή θα λάβει χώρα. Τα υλικά μέσα διατέθηκαν από τον καθηγητή Βιολογίας του σχολείου μας κ. Άγγελο Κανάκη ο οποίος διέθεσε ελαιόπανο και πλαστικές χτένες ενώ παράλληλα βρέθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν καθαρά πλαστικά τελάρα (κλούβες) από την αποθήκη του σχολείου.
Η δική μας σοδειά….
Την Τρίτη 2 και την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε η δράση του τινάγματος της ελιάς και η συγκομιδή του ελαιοκάρπου με τη βοήθεια όλων των συναδέλφων και των μαθητών/τριων του σχολείου μας. Η σοδειά ήταν πλούσια. Συγκεντρώθηκαν αρκετά τελάρα με ελιές οι οποίες στάλθηκαν σε ελαιοτριβείο του νησιού μας. Το αποτέλεσμα: 10 λίτρα λάδι που θα δόθηκαν μαζί με τρόφιμα στο συσσίτιο του Αγίου Ανδρέα Σαλαμίνας



















