Erasmus+ KA1 “Καινοτόμο σχολείο”

Κατά το  σχολικό έτος 2019 – 2020 το σχολείο μας συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ KA1 (Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων) με σχέδιο, ο τίτλος του οποίου είναι «ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΣΧΟΛΕΙΟ». Άλλωστε το σχολείο μας έχει ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια εδώ και αρκετά χρόνια, αφού περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του δραστηριότητες που το καθιστούν ανοιχτό στην κοινωνία  όπως περιβαλλοντικά, πολιτιστικά προγράμματα και Αγωγή υγείας. Η συμμετοχή μας λοιπόν ήταν για εμάς μια μεγάλη πρόκληση.

Το συγκεκριμένο σχέδιο κινητικότητας περιλάμβανε επίσκεψη σε σχολεία στο Ελσίνκι της Φινλανδίας από τη Διευθύντρια του σχολείου μας  κ.Πατεράκη και παρακολούθηση σεμιναρίων στη Βαλένθια της Ισπανίας από τις κ.Ζεντέλη και κ.Κόσσυβα  και στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας από τις κ.Σωτηριάδου, κ.Λέκκα και κ.Μαρκεσίνη.

Στόχος του σχεδίου ήταν οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί να ενσωματώσουν στο υπάρχον σχολικό πρόγραμμα σπουδών τη βιωματική γνώση, τις νέες διδακτικές πρακτικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και, γενικότερα, την εμπειρία που απέκτησαν, ενισχύοντας την καλλιέργεια ευρωπαϊκής ταυτότητας σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα  και να γίνουν πολλαπλασιαστές των γνώσεων που απέκτησαν όχι μόνο στους καθηγητές του σχολείου μας αλλά και στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.

Τα σεμινάρια που παρακολουθήθηκαν είχαν τα εξής θέματα:

“Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας”, Ελσίνκι Φινλανδίας, Οκτώβριος 2019 (Συμμετέχουσα: κα. Πατεράκη Ε., Διευθυντρια του σχολείου)

«4 Εργαλεία για την καινοτόμο εκπαίδευση»,  Βαλένθια Ισπανίας, Νοέμβριος 2019 (Συμμετέχουσες: κα. Ζεντέλη Ε., καθηγήτρια φιλόλογος και κα. Κόσσυβα Σ.,καθηγήτρια φιλόλογος)

“The 4 cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools”, Δουβλίνο Ιρλανδίας, Δεκέμβριος 2019 (Συμμετέχουσα: κα. Σωτηριάδου Ε., καθηγήτρια Αγγλικής)

“Μαθητοκεντρική τάξη: Οι εκπαιδευτικοί ενισχύουν την ενεργητική μάθηση”, Δουβλίνο Ιρλανδίας, Δεκέμβριος 2019 (Συμμετέχουσες: κα. Μαρκεσίνη Αθηνά, καθηγήτρια φιλόλογος και κα. Λέκκα Καδιανή, καθηγήτρια φιλόλογος)

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το πρόγραμμα Erasmus+ που μας έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουμε πολλές και πολύ σημαντικές εμπειρίες. Αρχικά, βελτιώσαμε τις γνώσεις μας που αφορούν τις νέες μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου. Αυτή η γνώση βοήθησε εμάς και τους συναδέλφους μας να μετατραπεί η διδασκαλία μας σε μαθητοκεντρική και να τη βελτιώσουμε ακούγοντας και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των μαθητών μας. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορούμε εύκολα να εφαρμόσουμε όλα αυτά που μάθαμε. Τα σεμινάρια που παρακολουθήσαμε δεν ήταν μόνο θεωρητικά, αλλά μας έδωσαν πολλές ιδέες για το πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση στην τάξη μας με πολλές βιωματικές δράσεις και με πολλά παραδείγματα. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η γνωριμία με συναδέλφους από άλλες χώρες και η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και ορθών πρακτικών. Πήραμε αρκετές πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Νιώσαμε μέλη μιας ευρύτερης ομάδας εκπαιδευτικών, των Ευρωπαίων εκπαιδευτικών και συνειδητοποίησαμε ότι έχουμε κοινές ανησυχίες, προβληματισμούς αλλά και όρεξη και διάθεση να επιλύσουμε όσα μας προβληματίζουν βοηθώντας ο ένας τον άλλο και προτείνοντας πρακτικές λύσεις που έχουμε δοκιμάσει και έχουν επιτύχει στην τάξη μας. Έτσι, χτίσαμε γέφυρες για μελλοντικές συνεργασίες. Τέλος, ήρθαμε σε επαφή και γνωρίσαμε τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός πολύ σημαντικό και για τη σχολική αλλά και για την προσωπική μας ζωή.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.