ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tο 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίζη»
με το Erasmus+ KA2 στo Σπλιτ της Κροατίας
Στο Σπλιτ της Κροατίας πραγματοποιήθηκε η 3η και τελευταία κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 “We, the Kids of the EU, believe…” στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίζη» και οι παρακάτω χώρες: Κροατία (συντονίστρια χώρα), Σλοβενία, Ιταλία, Λιθουανία και Τουρκία. Από την Ελλάδα συμμετείχαν τέσσερις μαθήτριες (Παναγιώτα Χριστοδούλου, Μαντώ Βαφειάδη, Αναστασία Κοσμίδου, Ραφαέλα Υφαντή), οι καθηγήτριες κ. Λαζάκη Παναγιώτα (φιλόλογος, συντονίστρια του προγράμματος), η κ. Παπαδοπούλου Βασιλική (δασολόγος) και η κ. Ορνιθοπούλου Άννα (μουσικός).
H συνάντηση διήρκεσε από τις 20 έως τις 26 Μαΐου 2018 . Τόσο οι μαθήτριες όσο και οι καθηγήτριες ήρθαν σε επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα της Κροατίας παρακολουθώντας μαθήματα στο σχολείο υποδοχής, Osnovna skola Manus, και συνεργάστηκαν άψογα με μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις άλλες χώρες-εταίρους (Κροατία-συντονίστρια χώρα-, Λιθουανία, Σλοβενία, Τουρκία, Ιταλία) συμμετέχοντας σε δράσεις οι οποίες σχετίζονταν με τους άξονες του προγράμματος όπως η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, η προώθηση της ανεκτικότητας, η εξάλειψη τη διαφορετικότητας, των προκαταλήψεων και των διακρίσεων. Οι δράσεις περιείχαν ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, επίσκεψη και ξενάγηση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Juraj Bonaći, διαγωνισμό και απονομή βραβείων Oscar στις ταινίες που ετοίμασαν όλες οι χώρες με θέμα την εξάλειψη των προκαταλήψεων και των διακρίσεων, επίσκεψη σε επαγγελματικό λύκειο της πόλης όπου είχαν την ευκαιρία να γευτούν εδέσματα από δύο μειονότητες της Κροατίας, ξενάγηση με λεωφορείο στην πόλη του Σπλιτ, επίσκεψη και συνομιλία με την αντιδήμαρχο του Σπλιτ, συμμετοχή σε ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης ταλέντων, συμμετοχή σε μάθημα Aikido και τέλος συμμετοχή σε μάθημα και παιχνίδι picigin (τοπικό ομαδικό θαλάσσιο παιχνίδι στο Σπλιτ).
Στην τελευταία συνάντηση των εταίρων έγινε αναφορά σε θέματα διάχυσης και βιωσιμότητας του προγράμματος. Κάθε χώρα παρουσίασε τις προτάσεις της για τη βιωσιμότητα του προγράμματος σε βάθος τριών ετών.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Σπλιτ της Κροατίας πραγματοποιήθηκε τόσο σε κλίμα ενθουσιασμού για τις καινούριες εμπειρίες που μας περίμεναν όσο και σε έντονο κλίμα συγκίνησης, αφού αυτή η κινητικότητα υπήρξε το επιστέγασμα μιας διετούς συνεργασίας έξι χωρών. Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουμε την άψογη και θερμότατη φιλοξενία των Κροατών εταίρων μας, αλλά και των οικογενειών που φιλοξένησαν τις τέσσερις μαθήτριές μας. Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε το σύγχρονο Σπλιτ αλλά και την ιστορία του, να επισκεφθούμε κοινωνικές δομές που ευαισθητοποιούν τα παιδιά σχετικά με τη διαφορετικότητα, να έρθουμε σε επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα της Κροατίας παρακολουθώντας μαθήματα στο σχολείο τους και γενικά να απομυζήσουμε στο έπακρο αυτήν την τόσο σημαντική ευκαιρία που μας έδωσε το διετές αυτό πρόγραμμα Erasmus+ KA2….τη δυνατότητα να επισκεφθούμε άλλες χώρες και μέσα από τη διαφορετικότητά μας να καταλάβουμε πόσο ίδιοι είμαστε!
Ευχόμαστε το κλείσιμο αυτού του προγράμματος να σταθεί αιτία και αφορμή για πολλά άλλα παρόμοια προγράμματα στο Γυμνάσιό μας!