Το Σχ. Έτος 2022-23 η Δ’ τάξη (Λασκαράκη Ελένη) κάλυψε τις εξής ενότητες:
- Φροντίζω το περιβάλλον -1ος κύκλος : Τα χελωνάκια του Τυμπακίου
- Ευ Ζην -2ος κύκλος : Τρώω ποιοτικά, ζω καλύτερα
- Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- 3ος κύκλος: Θυμώνω με τον… θυμό μου
1. Τα χελωνάκια του Τυμπακίου
Οι στόχοι του προγράμματός μας ήταν οι μαθητές, μέσω εργαστηρίων και δραστηριοτήτων, που καλλιεργούν τις δεξιότητες της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της συνεργασίας , της επικοινωνίας, της παραγωγικής μάθησης μέσω της δημιουργικότητας να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές οι οποίες αναγνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον και να το σέβονται. Έτσι, σκέφτονται κριτικά ,σε σχέση με τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο περιβάλλον, προτείνουν λύσεις και ενημερώνουν.
Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι υλοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες όπως:
Γνωρίσαμε την Caretta-Caretta από το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=LbZNZY8Iano με τίτλο: «Εγώ, η θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα, ενώ παράλληλα συμπληρώσαμε και την ταυτότητά της.
Στην συνέχεια παρατηρήσαμε τον χάρτη που ζουν οι χελώνες της Ελλάδας από τον ΑΡΧΕΛΩΝ (Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας) και εντοπίσαμε τις διαφορετικές περιοχές στις οποίες ζουν οι χελώνες στην χώρα μας.
Ξεκινώντας την συζήτηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χελώνες, ακούσαμε το παραμύθι «Η καρέτα καρέτα με την πράσινη ζακέτα και τα εκατό μπαλάκια του πινγκ – πονγκ», μια ιστορία του Ευγένιου Τριβιζά, ενώ στην συνέχεια λύσαμε το κουίζ του παραμυθιού https://blogs.sch.gr/anazitisi/archives/435
Έπειτα, μελετήσαμε το Θεωρητικό Ενημερωτικό Υλικό «Το παράπονο των ζώων» της inactionforabetterworld https://inactionforabetterworld.com/wp-content/uploads/2020/05/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B6%CF%8E%CF%89%CE%BD-_-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C.pdf για την Caretta-Caretta.
Με αφορμή την συζήτηση για τις πλαστικές σακούλες αποφασίσαμε οι μαθητές να δώσουν ερωτηματολόγιο στους γονείς τους να το συμπληρώσουν σχετικά με την χρήση πλαστικού στα σπίτια τους.
Μόλις συγκεντρώθηκαν τα δεδομένα, τα επεξεργαστήκαμε με χρήση γραφημάτων.
Τέλος, παρακολουθήσαμε βίντεο με χελωνάκια που μόλις βγαίνουν στην θάλασσα. Ακολούθησε συζήτηση για τι πρέπει να κάνουμε αν συμβεί μπροστά μας. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ενημερωτικό φυλλάδιο, προκειμένου να ενημερώσουμε τους συμμαθητές, φίλους και γνωστούς για το τι ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΒΡΕΙΣ ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ.
2. Τρώω ποιοτικά, ζω καλύτερα
Οι στόχοι του προγράμματός μας ήταν οι μαθητές να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές σχετικά με την διατροφή τους, να αναγνωρίζουν τη σημασία της καλής διατροφής, να σκέφτονται κριτικά ,σε σχέση με τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η κατανάλωση ζάχαρης στο σώμα τους, να προτείνουν λύσεις και να ενημερώνουν.
Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι υλοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες όπως:
Οι μαθητές μελέτησαν την πυραμίδα των τροφών μέσω βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=BoOPz-4Sou8, ενώ συμπλήρωσαν την δική τους πυραμίδα στην τάξη.
Με αφορμή την γνωστή κινέζικη παροιμία “το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος”, συζητήσαμε για το πρωινό. Αποφασίσαμε να κρατήσουμε ημερολόγιο το για το πρωινό μας όσο και για το δεκατιανό μας γεύμα στο σχολείο για μία εβδομάδα. Φτιάξαμε ταμπελάκια πράσινα για like και κόκκινα για dislike για να προετοιμαστούμε για την συζήτηση των διατροφικών μας επιλογών.
Αφού οι μαθητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα τους σε ομάδες παρακολούθησαν την παρουσίαση «Τα μυστικά της υγείας …για μικρούς μαθητές» https://slideplayer.gr/slide/2621582/ . Έπειτα, αντιπαραβάλλαμε τις δικές μας επιλογές και χρησιμοποιώντας τα ταμπελάκια μας κάναμε like στις θρεπτικές επιλογές και dislike στις ανθυγιεινές τόσο για το πρωινό μας όσο και για το δεκατιανό μας, ενώ προτείναμε και ενναλακτικές ή και συμπληρωματικές προτάσεις.
Η παρουσίαση τελείωσε με το ερώτημα τι πίνω όταν διψώ… Θελήσαμε, λοιπόν, να δούμε, αρχικά, πώς να διαβάζουμε σωστά τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων. Συγκεντρώσαμε διάφορες συσκευασίες από αναψυκτικά και χυμούς, δημοφιλή σε παιδιά δημοτικού. Μελετήσαμε τον πίνακα https://www.mynutriplan.gr/pvs_na_diabazeis_svsta_tis_diatrofikes_etiketes_tvn_trofimvn.html και η κάθε ομάδα κατέγραψε τα συστατικά ενός προϊόντος. Κάναμε συγκρίσεις σχετικά με την ποσότητα της ζάχαρης που υπάρχει σε αυτά.
Παρακολουθήσαμε το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=oIXKBzSsuJc&t=46s σχετικά με την περιεκτικότητα της ζάχαρης στα αναψυκτικά και την ημερήσια δόση κατανάλωσης ζάχαρης από παιδιά 10 ετών. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα πίνακα για το χώρο σίτισης του ολοήμερου με την ποσότητα ζάχαρης των αναψυκτικών για ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.
3. Θυμώνω με τον… θυμό μου
Οι στόχοι του προγράμματός μας ήταν οι μαθητές να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές σχετικά με την διαχείριση των συναισθημάτων τους, να αναγνωρίζουν τη σημασία όλων των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων, να σκέφτονται κριτικά σε σχέση με τις συνέπειες που μπορεί να έχει η έκρηξη συναισθημάτων θυμού, να προτείνουν λύσεις και στρατηγικές ώστε να εκτονώνουν τον θυμό τους με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους.
Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι υλοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες όπως:
Αρχικά, παρακολουθήσαμε το βίντεο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΥΜΟΥ – ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ https://www.youtube.com/watch?v=k_7t_kjmyUg και συζητήσαμε ότι θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που προκαλείται για διάφορους λόγους και προς διαφορετικούς ανθρώπους. Μιλήσαμε για τις εμπειρίες μας, με ποιους θυμώνουμε συχνά, για ποιους λόγους και πως φερόμαστε όταν θυμώνουμε.
Καλέσαμε την ψυχολόγο του σχολείου μας, την κα Ευτυχία Μουζακίτη, η οποία μας βοήθησε να καταλάβουμε τον εαυτό μας και τα συναισθήματα μας αλλά και πως αυτά αλλάζουν. Μας πρότεινε να φτιάξουμε ένα θυμόμετρο.
Συγκεντρώσαμε τα υλικά μας και όλοι μαζί ζωγραφίσαμε το θυμόμετρο μας για να μας βοηθήσει αλλά και να στολίσει την τάξη μας.
Καταλάβαμε ότι είναι πολλές φορές πολύ εύκολο να θυμώσεις αλλά παίρνει αρκετό χρόνο για να ηρεμήσεις. Συζητήσαμε για τους τρόπους που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον θυμό μας. Καταγράψαμε τις στρατηγικές μας σε λωρίδες από γκοφρέ χαρτί για να τις χρησιμοποιήσουμε στην κατασκευή των «Δράκων του Θυμού» μας.
Ζωγραφίσαμε το σώμα του.
Κολλήσαμε μάτια και ουρά… και τις λωρίδες με τις στρατηγικές μας…