Δημοσιεύθηκε στην Οι μικρές μας μεγάλες στιγμές (Δράσεις)

Διαγωνισμός Bebras® (Κάστορας): Παίζουμε, σκεφτόμαστε, διαγωνιζόμαστε!

Φέτος το σχολείο μας συμμετείχε στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό του Διεθνούς Διαγωνισμού Bebras® (Κάστορας)  2025-2026 που διεξήχθη στο διάστημα από 10 έως 21 Νοεμβρίου 2025 στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών οργανώθηκε και συντονίστηκε από την εκπαιδευτικό Πληροφορικής του σχολείου, κ. Μιχαήλ Βαΐα. Τα παιδιά προετοιμάστηκαν με προσομοίωση του Διαγωνισμού από παλαιότερα θέματα.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί σημαντική παιδαγωγική εμπειρία για τη γνωριμία και την εξοικείωση των μαθητών και των μαθητριών με τις βασικές έννοιες της Πληροφορικής μέσα από παιγνιώδεις, δημιουργικές και υψηλής παιδαγωγικής αξίας προκλήσεις, οι οποίες καλλιεργούν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων. Τα θέματα είναι διασκεδαστικά και ελκυστικά και βασίζονται σε σημαντικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες της Πληροφορικής. Είναι διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην απαιτείται προηγούμενη τυπική γνώση για να απαντηθούν, αλλά λογική σκέψη και υπολογιστική νοοτροπία. Παραδείγματα θεμάτων μπορείτε να δείτε εδώ.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν έλαβαν πιστοποιητικά συμμετοχής, ενώ οι διακριθέντες έλαβαν και πιστοποιητικά διάκρισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μαθήτρια της Ε’ τάξης του σχολείου μας, Αθηνά Φούφλια, έφερε τη μέγιστη βαθμολογία και είναι ανάμεσα στους μαθητές που πρώτευσαν ανά την Ελλάδα. Μέσα σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να συμμετέχουν στο μάθημα της Πληροφορικής με τον ίδιο ενθουσιασμό, διότι αποτελεί ένα σημαντικό μαθησιακό αντικείμενο. Αναφέρθηκε δε ότι όποιος δεν κατέχει τη γνώση των υπολογιστών στις ημέρες μας θεωρείται ψηφιακά αναλφάβητος. Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία του να γνωρίζουμε τα όρια της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον άνθρωπο και τον υπολογιστή.

Τα παιδιά ένιωσαν ότι ακόνισαν το μυαλό τους και ότι, μέσα από την προσωπική τους προσπάθεια, μπορούν να καταφέρουν πράγματα που δε φαντάζονται. Η εκπαιδευτικός χάρηκε με την πρόοδο καθενός μαθητή και με τη νέα εμπειρία που αποκόμισαν όλοι. Έτσι, τονώθηκε η αυτοπεποίθηση των παιδιών και πίστεψαν ακόμη περισσότερο στον εαυτό τους. Ένιωσαν ότι είναι σημαντικά πρόσωπα για τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και την κοινωνία.

aponomh 3o mikrh 50 800ergast1Bebras Pistopoihtiko Scholikhs Monadas 3o

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *