Στο νηπιαγωγείο μας είχαμε την ευκαιρία και φέτος πιστοί στην παράδοση των τελευταίων χρόνων να συμμετέχουμε όλοι στη συγκομιδή των καρπών της ελιάς που έχουμε στην αυλή μας.Με ενθουσιασμό και μεγάλη χαρά χτυπήσαμε με ραβδιά τα κλαδιά της ελιάς και απολαύσαμε τη διαδικασία αφού είχε μετατραπεί για μας σε παιχνίδι, αναζήτηση και ανακάλυψη. Μετά το λιομάζωμα δώσαμε τις ελιές μας σε ένα παραγωγό και εκείνος μας έδωσε πίσω το λάδι για να το χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας.
Μέσα στην τάξη είχαν προηγηθεί συζητήσεις για την ελιά και διαβάσαμε μια σειρά βιβλίων ανακαλύπτοντας το ρόλο της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Στη συνέχεια μιλήσαμε για το ταξίδι της ελιάς από το δέντρο μέχρι το ελαιοτριβείο και περάσαμε στο επόμενο στάδιο: τη δημιουργία του δικού μας λιόψωμου. Τα παιδιά ζύμωσαν, μύρισαν τα υλικά, παρατήρησαν τις αλλαγές στη ζύμη και δούλεψαν ομαδικά. Όταν το λιόψωμο ψήθηκε, η τάξη γέμισε μυρωδιές που μας θύμισαν πόσο όμορφα συνδέεται η καθημερινότητα με την παράδοση. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες βιωματικής μάθησης τα παιδιά ανέπτυξαν δεξιότητες παρατήρησης και συνεργασίας, καλλιέργησαν σεβασμό για τη φύση και τον κύκλο παραγωγής, ήρθαν σε επαφή με έννοιες όπως η παράδοση, η διαδικασία και ο κόπος που κρύβεται πίσω από ένα προϊόν, ενώ παράλληλα απέκτησαν γνώσεις με τρόπο χαρούμενο και ουσιαστικό.
Ήταν μια εμπειρία που γέμισε τα παιδιά γνώσεις, εικόνες και χαμόγελα — μια όμορφη υπενθύμιση ότι όταν μαθαίνουμε με το σώμα, τις αισθήσεις και την καρδιά, μαθαίνουμε… για πάντα!


























































































