Γιορτή Χριστουγέννων

DSC00953  DSC00955

DSC00956  DSC00957

DSC00959  DSC00960

DSC00962  DSC00966

DSC00967  DSC00969

 

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας. Οι μαθητές/τριες των Β΄και Γ΄τάξεων, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, κ.κ. Μιχαλοπούλου Βασιλικής, Αποστολίδου Αικατερίνης και Κουτίνα Αθανάσιου, μέσα από ποιήματα, θεατρικά και τραγούδια, μετέφεραν το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων. Τη γιορτή επένδυσε μουσικά η ορχήστρα του σχολείου, υπό τη διεύθυνση του μουσικού, κ. Καραμανώλη Δημήτρη.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της 3ης Δημοτικής Κοινότητας

DSC00942  DSC00946

 

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016 οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, που διοργάνωσε η 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου. Οι μαθητές/τριες, υπό τη διεύθυνση του μουσικού, κ. Καραμανώλη Δημήτρη, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ στη συνέχεια στόλισαν την πλατεία με ευχές, που οι ίδιοι/ες έφτιαξαν.

Τάξη ΣΤ1

Τάξη ΣΤ΄-Τμήμα ΣΤ1

Ο Άι-Βασίλης

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΨΕΜΑ

Αϊ Βασίλης VS Άγιος Βασίλης!!!

Ποιος είναι ο αληθινός!!!

Αϊ Βασίλης.

Ο Αϊ Βασίλης είναι ένας χοντρός γέρος ο οποίος μοιράζει δώρα στα καλά παιδιά και φοράει κόκκινα ρούχα. Συγκεκριμένα ο Αϊ Βασίλης είναι μια διαφήμιση της coca colas και όταν πρωτοβγήκε φορούσε πράσινα ρούχα. Ο Αϊ Βασίλης δεν υπάρχει είναι μια διαφήμιση την οποία την έκαναν να γίνει αληθινή και να νομίζουν τα παιδιά ότι υπάρχει .

Άγιος Βασίλης.

Ο Άγιος Βασίλης είναι ένας φτωχός άνθρωπος ο οποίος γεννήθηκε από πλούσια οικογένεια και όταν μεγάλωσε, με τα χρήματα που είχε ίδρυσε ορφανοτροφεία, φτωχοκομεία, νοσοκομεία και γεροκομεία για τους  άστεγους , για τις οικογένειες που δεν είχαν χρήματα και για τους ανθρώπους που είχαν διάφορες αρρώστιες. Όλα του τα χρήματα τα έδωσε για να ίδρυση αυτά τα ιδρύματα και παρόλο που ήταν Δεσπότης κυκλοφορούσε με ένα μαύρο ράσο και όχι με Χρύσα Άμφια.

Άι Βασίλης

Ο Άι Βασίλης αποτελεί σήμερα μία διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους ανεξαιρέτως. Μια μάλλον παρανοημένη εκδοχή υποστηρίζει ότι τα δώρα του Άι Βασίλη τα δικαιούνται μόνο όσοι υπήρξαν «καλοί» κατά τη διάρκεια του χρόνου. Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων . Η γνωστή παρουσία του με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, τα γυαλιά του, πάντα χαμογελαστός με το σάκο με τα δώρα, χριστιανικές.

 

Η  σημερινή μορφή του Άι Βασίλη έγινε δημοφιλής με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas» (Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο) που πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες των εορτών, ακόμη και σε χώρες μη δημοσιεύτηκε το 1823.  Η οπτικοποιημένη εκδοχή πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό «Harper’s Weekly» το 1863. Συμμετοχή στην δημοφιλία είχε και το παιδικό βιβλίο «The Life and Adventures of Santa Claus» του 1902. Η White Rock Beverages ήταν μια εταιρία αναψυκτικών που τον χρησιμοποίησε το 1915 για να πουλήσει μεταλλικό νερό, και το 1923 τζίντζερ-έιλ. Το 1931 η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Άι-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης. Η διαφήμιση αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο..  Η μακρόχρονη χρήση του σε διαφημίσεις της Coca-Cola παγίωσε την εμφάνισή του και ειδικά τα κόκκινα ρούχα, αλλά οπωσδήποτε δεν ήταν δική της εφεύρεση.

Μέγας Βασίλειος

Ο Βασίλειος Καισαρείας (330.– 1 Ιανουαρίου 379), γνωστός και ως Μέγας Βασίλειος ή Άγιος Βασίλης, ήταν Έλληνας επίσκοποςτης Καισαρείας στην ΚαππαδοκίαΜικρά Ασία (στη σημερινή Τουρκία). Ήταν σημαίνων θεολόγος που υποστήριξε το Σύμβολο της Πίστεως      και αντιτάχθηκε στις αιρέσεις της πρωτοχριστιανικής εκκλησίας, μεταξύ των οποίων και του Αρειανισμού. Επίσης, ήταν Πατέρας της Εκκλησίας και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, που θεωρούνται προστάτες της παιδείας.

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την 1η Ιανουαρίου ενώ από το 1081 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης Ιωάννης Μαυρόπους (ο από Ευχαΐτων) θέσπισε έναν κοινό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Ιωάννη Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, στις 30 Ιανουαρίου ως προστατών των γραμμάτων και της παιδείας. Η Αγγλικανική και η Καθολική εκκλησία τιμούν την μνήμη του στις 2 Ιανουαρίου, ενώ η Λουθηρανική και η Επισκοπελιανή, στις 14 Ιουνίου.

 

   Έθιμα πρωτοχρονιάς!!!

Το σπάσιμο του ρόδιου.

Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο, ένα ρόδι. Μετά τη Μεγάλη Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χίλια κομμάτια κι έλεγαν: “Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!” Το έθιμο του ροδιού της πρωτοχρονιάς διατηρείται και σήμερα. Την ώρα που αλλάζει ο χρόνος στην εξώπορτα του σπιτιού πετάνε και σπάνε ένα ρόδι και μπαίνουν μέσα στο σπίτι με το δεξί πόδι κάνοντας το ποδαρικό, ώστε ο καινούργιος χρόνος να τα φέρει όλα δεξιά, καλότυχα.

Τα Μπαμπαλιούρια.

Η στολή των Μπαμπαλιούρηδων, αποτελείται από το “σαλβάρι”, ένα μάλλινο άσπρο παντελόνι, το οποίο στερεώνουν στη μέση με μια μάλλινη άσπρη ζώνη. Το πουκάμισο που φορούν από πάνω είναι συνήθως άσπρο με φαρδιά μανίκια σαν εκείνο των τσολιάδων. Στα πόδια φορούν άσπρες καλτσοδέτες και τσαρούχια. Στη μέση φορούν ένα χοντρό μάλλινο ύφασμα, διπλωμένο πολλές φορές, όπου επάνω δένουν τα μεγάλα και βαριά κουδούνια. Στο κεφάλι φορούν ειδική μάσκα, από προβιά ζώου, τη λεγόμενη “φουλίνα”. Η μάσκα αυτή είναι άσπρη ή μαύρη και έχει τρία ανοίγματα, δύο στα μάτια και ένα στο στόμα. Στα χέρια κρατούν ένα ξύλινο κυρτό σπαθί που συμπληρώνει τη φορεσιά του κάθε “Μπαμπαλιούρη”.
Έτοιμα πλέον τα “Μπαμπαλιούρια” περιμένουν να τελειώσει η Θεία Λειτουργία για να ξεχυθούν στους δρόμους. Μαζί τους είναι πάντα ο “αδελφογύρτης” ο οποίος κρατάει έναν κουμπαρά και μαζεύει τα χρήματα που προσφέρει ο κόσμος. Πριν ακόμη τελειώσει η Πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία οι “Μπαμπαλιούρηδες” έχουν πάρει θέση έξω από τις τρεις ενορίες του χωριού.
Βγαίνοντας ο κόσμος από την εκκλησία τους συναντά και αιφνιδιάζεται αφού περνούν το σπαθί στη μέση τους και δεν αφήνουν κανέναν να περάσει αν δεν βάλει χρήματα επάνω σ’ αυτό. Μόλις βάλουν τα χρήματα τα παίρνει ο αδελφογύρτης και τους εύχεται Καλή Χρονιά. Μετά τις εκκλησίες τα “Μπαμπαλιούρια” πηγαίνουν στην πλατεία, και με το δυνατό θόρυβο που προκαλούν τα κουδούνια τους, τραβούν την προσοχή των ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Φεύγοντας από εκεί, περνούν από τα καφενεία και τις καφετέριες του χωριού και έπειτα ξεχύνονται στους δρόμους μέχρι αργά το βράδυ. Αυτό το έθιμο έχει σαν σκοπό να διώξει τα κακά πνεύματα, και να είναι ήσυχη και χαρούμενη η καινούρια χρονιά.

Η Βασιλόπιτα.

Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι όπου και ακολουθεί χαρτοπαιξία «για το καλό του καινούργιου χρόνου». Έτσι στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι «χρόνια πολλά» και «ευτυχισμένο το νέο έτος».

Τότε προσκομίζεται η Βασιλόπιτα στο τραπέζι όπου ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές αρχίζει να τη κόβει σε τριγωνικά κομμάτια προσφερόμενο σε κάθε ένα παριστάμενο μέλος της οικογένειας ή φίλων και συγγενών με πρώτο κομμάτι του σπιτιού (ή του Χριστού της Παναγίας και του Αϊ Βασίλη), του σπιτονοικοκύρη, της σπιτονοικοκυράς και των άλλων παρισταμένων κατά τάξη συγγένειας και ηλικία με τελευταίο το κομμάτι του φτωχού ή πάλι του σπιτιού, χωρίς βέβαια να λησμονούνται τυχόν μετανάστες, ασθενείς και άλλα πρόσωπα της οικογένειας που για διάφορους λόγους δεν παρίστανται. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να κοπεί κομμάτι “για την εταιρεία”, “για το μαγαζί” κ.λ.π..

Το κόψιμο της Βασιλόπιτας γίνεται και τις άλλες μέρες του “Δωδεκαήμερου” των εορτών. Υπουργεία, γραφεία και σύλλογοι μπορεί να κόβουν βασιλόπιτες μέχρι και το μήνα Φεβρουάριο.

Ειρήνη Δημητράκου!!!

Τάξη ΣΤ΄2

Τάξη ΣΤ΄-Τμήμα ΣΤ2

 

Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα της Ελλάδας

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

 

Τα κάλαντα είναι ένα τραγούδι , μια παράδοση που έρχεται από τα βάθη των αιώνων.

Τα κάλαντα πήραν το όνομα τους από τις καλένδες του Ιανουαρίου. Οι καλένδες ήταν οι πρώτες ημέρες των ρωμαϊκών μηνών και συγγενείς και φίλοι αντάλλαζαν επισκέψεις και δώρα, που ήταν μελί, ξερά σύκα, χουρμάδες , χυλό και μικρά νομίσματα.

Η ιστορία τους συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα, καθώς έχουν βρεθεί γραπτά κομμάτια παρομια με τα σημερινά κάλαντα, ενώ σε διαφορές παραστάσεις απεικονίζονται  παιδιά της εποχής που κρατούν ομοίωμα καραβιού ή κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με καρπούς και άσπρο μαλλί και τραγουδούν για τον ερχομό του θεού Διονυσίου

Τα κάλαντα απέκτησαν ιδιαίτερη σημασία και διαδόθηκαν πολύ τον 13ο αιώνα , στη Ρώμη , ενώ την εποχή του Βυζαντίου κρατούσαν ραβδία ,ή φανάρια, ή ομοιώματα πλοιαρίων ή και κτιρίων, στολισμένα και τα τραγουδούσαν συνοδεύοντας το τραγούδι με κρούση τριγώνου ή τυμπάνου.

Τα κάλαντα έχουν θρησκευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

Στην αρχή μιλούν και περιγράφουν το θρησκευτικό γεγονός, δηλαδή τη γέννηση του Χριστού και μετά ακολουθούν οι έπαινοι και οι ευχές για το νοικοκύρη και τα διάφορα πρόσωπα της οικογένειας, ανάλογα με τα χαρίσματα τους, την ηλικία τους, το επάγγελμά τους ή την κοινωνική τους θέση.

Σήμερα ακούμε κάλαντα πολλά και ποικίλα με πολλές παραλλαγές και αποχρώσεις, στα διάφορα διαμερίσματα της χώρας μας. Ομάδες παιδιών ή και ώριμων ανδρών περιφέρονται στα σπίτια, στους δρόμους, στα καταστήματα και τραγουδούν με ειδικό όργανο τραγούδια, που αφορούν τα Χριστούγεννα η γιορτή της Πρωτοχρονιάς, τη γιορτή του Μ. Βασιλείου και είναι διαφορετικά για κάθε γιορτή. Η ανταμοιβή για τους ύμνους και τις ευχές είναι κυρίως χρηματική και διάφορα κεράσματα.

 

ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

 

Πολλά και τα έθιμα τόσο από τον θρησκευτικό κύκλο όσο και από τον κύκλο των μεταμφιέσεων. Η Θράκη δικαιολογημένα κατέχει την πρωτιά στον  μεγάλο αριθμό χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Αφού η Μανή χωριό της επαρχίας Διδυμότειχου έχει να μας παρουσιάσει  47 χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Στη Θράκη τα παιδιά μέχρι το1930 και σαν έμπαινε η Σαρακοστή για τα Χριστούγεννα, κάνοντας πρόβες, φωνάζοντας στις γειτονιές σχεδόν κάθε βράδυ. Έτσι το πρωί της Παραμονής των Χριστουγέννων, πανέτοιμα πλέον, με τις ομάδες τους ξεχύνονταν στα θεοσκότεινα σοκάκια του χωριού , κρατώντας στα χέρια τους μακριά και χοντρά ξύλα τις <<τσουμάκες>>. Τα ξύλα αυτά δεν ήταν μόνο σύμβολο της γιορτής, που συμβόλιζαν  τα ραβδιά των ποιμένων της Βίβλου. Ήταν τα προστατευτικά τους μέσα από επιθέσεις των σκυλιών. Με αυτές επίσης θα χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών, για να τους ανοίξουν.

ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

  Ο πλούτος των αποχρώσεων και διαφοροποιήσεων των ελληνικών εθίμων αποτυπώνεται και με τα Ποντιακά κάλαντα , που αποτελούν ακόμη ένα αποδεικτικό στοιχείο της διάσωσης πολλών Βυζαντινών εθίμων από τους Πόντιους.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ

Τα ποντιακά κάλαντα συνοδεύονταν από τη πατροπαράδοτη ποντιακή λύρα και τα έψελναν μικροί και μεγάλοι , χωρισμένοι σε μικρές ομάδες. Επισκέπτονταν όλα τα σπίτια του χωριού , την παραμονή η ανήμερα της γιορτής , κυρίως μετά την δύση του ηλίου . Καθώς όμως τα περισσότερα παιδιά του πόντου βρίσκονταν σε ορεινές περιοχές και τα κάλαντα ψέλνονταν κατά τη χειμερινή περίοδο , μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες ανάγκαζαν μικρούς και μεγάλους να ψέλνουν τα κάλαντα κατά τη διάρκεια της ημέρας .

Οι καλαντάδες (ραψωδοί) εκτός από τη συνοδεία της λύρας φρόντιζαν να φέρνουν μαζί τους και ένα στολισμένο καράβι , φτιαγμένο από χαρτόνι και λεπτό σανίδι για να εντυπωσιάσουν τους νοικοκυραίους. Συνήθως φώτιζαν τα καραβάκια τους με κεριά, ενώ κάθε ομάδα προσπαθούσε να φτιάξει το πιο όμορφο και φανταχτερά στολισμένο, εν είδη συναγωνισμού.

Τα ποντιακά κάλαντα των Χριστουγέννων, που είναι και τα πιο διαδεδομένα, περιέχουν όλη τη ζωή του Θεανθρώπου, από τη στιγμή της γέννησής Του, μέχρι τη στιγμή της σύλληψής Του, χωρίς όμως να προχωρούν και στη θανάτωσή Του, γεγονός που θα ερχόταν σε αντίθεση με το χαρμόσυνο γεγονός των Χριστουγέννων.

Στα ποντιακά Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα συναντούμε  μερικές παραλλαγές, με σημαντικότερες αυτές της Γαράσαρης. Όλοι σχεδόν οι στίχοι είναι αφιερωμένοι στην υπό τούρκικη κατοχή Κωνσταντινούπολη, μεταβάλλοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της έλευσης της νέας χρονιάς σε θρήνο και μοιρολόι.

Οι νοικοκυραίοι ανάλογα με την περιοχή, έδιναν στους καλαντάρηδες φρούτα, ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια, σταφίδες κλπ) αλλά ακόμη και αυγά, βούτυρο, καβουρμά και πλιγούρι. Σε περιοχές όπως η Σάντα, που δεν είχε πολλά οπωροφόρα δέντρα, τα δώρα ήταν αποκλειστικά φρούτα, ενώ στην Ορτού συνήθιζαν να βάζουν πάνω στα φρούτα και μερικές δεκάρες. Ένα άλλο δώρο που συνήθιζαν να δίνουν, κυρίως στην Γαράσαρη, ήταν τα «κολόθα», που ήταν μικρά τσουρέκια που έμοιαζαν με γλυκό ψωμί.

Τα κάλαντα στον Πόντο αλλά και στα χωριά όπου εγκαταστάθηκαν οι Πόντιοι μετά το 1923, ψάλλονταν από τα παιδιά μέχρι τη δεκαετία του ’60, το απόγευμα της παραμονής, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα παιδιά έβγαιναν συνήθως κατά παρέες δύο ή περισσότερων ατόμων και αντί για τρίγωνα κρατούσαν καράβια που στόλιζαν με διάφορα στολίδια. Στο χωριό Οχυρό Δράμας τα μεγαλύτερα παιδιά, κατασκεύαζαν καράβια στα οποία τοποθετούσαν κεριά, τα οποία άναβαν, όταν το επέτρεπε ο καιρός και το θέαμα ήταν φαντασμαγορικό.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στην περιοχή της Μακεδονίας κύρια παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα κάλαντα είναι το τρίγωνο, το λαούτο, το νταούλι ή τσαμπούνα, η φλογέρα κ.ά. οι τραγουδιστές – οργανοπαίκτες των καλάντων, ονομάζονται «καλαντιστές». Κύριος σκοπός των τραγουδιών αυτών είναι μετά τις αποδιδόμενες ευχές τα «Χρόνια Πολλά», το φιλοδώρημα είτε σε χρήματα (σήμερα) είτε σε προϊόντα (παλιότερα). Σχετική με αυτό είναι και η παρασκευή της «κουλούρας», ονομαζόμενη «κολλίκι» στην Βέροια ή «κουλιαντίνα» στην Σιάτιστα και εξ αυτών οι φέροντες αυτά ονομάζονταν «Κουλουράδες» ή «Φωτάδες».

Στη Μακεδονία υπάρχει το έθιμο της Πρωτοχρονιάς. Άτομα μεγάλης ηλικίας να γυρνούν μεταμφιεσμένοι στα σπίτια. Η αμοιβή τους είναι: αλεύρι, τραχανάς, λουκάνικα και άλλα είδη τροφίμων. Αφού συγκεντρώσουν την ποσότητα που θέλουν, συγκεντρώνονται σ’ ένα σπίτι,  μαγειρεύουν και γλεντούν. Πάλι μεταμφιεσμένοι και κρατώντας κουδούνια που δημιουργούν δυνατό θόρυβο, περιφέρονται την Παραμονή των Φώτων. Ο θόρυβος αποβλέπει να φοβίσει και να διώξει τους καλικάντζαρους.

Τοπικά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Καστοριάς εξακολουθούν να τραγουδιούνται και σήμερα τα χαράματα της 23ης Δεκεμβρίου, από τις παρέες μικρών και μεγάλων και από τα μέλη πολιτιστικών σωματείων, τα οποία , νιώθοντας την περιθωριοποίηση που δέχονται τα τελευταία χρόνια από κάλαντα άλλων περιοχών, κατορθώνουν κάθε παραμονή Χριστουγέννων να μας τη θυμίζουν, προστατεύοντάς τη από τη λησμονιά και τη φθορά του χρόνου. Χαρά και συγκίνηση προφέρουν οι στίχοι τους, γιατί απευθύνονται σ’ όλα τα μέλη της οικογένειας από το μεγαλύτερο ως το πιο μικρό.

 

ΚΡΗΤΗ

Στην Κρήτη τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους και λένε τα παραδοσιακά κάλαντα της Κρήτης, κρατώντας μουσικά όργανα, όπως φλογέρα, τρίγωνο, τύμπανο και το παραδοσιακό όργανο της Κρήτης τη λύρα λένε τα κάλαντα πιο μελωδικά και οι κάτοικοι τα ανταμείβουν  με ένα χαρτζιλίκι ή ένα γλύκισμα.

 

ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ

ΣΙΦΝΟΣ

Για το κάθε παιδί γράφονται διαφορετικοί στίχοι από λαϊκούς ποιητές.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκτός από τα παιδιά με τις φυσαρμόνικες περιφέρονται στα σπίτια ολόκληρα λαϊκά συγκροτήματα, με βιολί, ακορντεόν και τοπικές μπάντες.

ΜΥΚΟΝΟΣ

Τα παιδιά κρατούν στο χέρι τους φαναράκι που το ανάβουν σε εκκλησία του Αγίου Βασιλείου.

 

ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ένα άλλο έθιμο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας είναι οι «καλαντάρηδες». Αφορούν τους νεαρούς που πρόκειται να πάνε φαντάροι. Σκοπός τους είναι η συλλογή κάποιου χρηματικού ποσού, που θα έχουν στη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Αυτό το έθιμο δε συνδυάζει μόνο τη Γέννηση του Χριστού αλλά και το πέρασμα των νεαρών στην ενηλικίωση.

ΑΛΛΑ ΕΘΙΜΑ

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

Από τις προετοιμασίες της παραμονής των Χριστουγέννων πιο χαρακτηριστική είναι εκείνη που αναφέρεται στο ζύμωμα του χριστόψωμου. Η συνήθεια αυτή είναι πολύ ριζωμένη στους αγρότες και στους τσοπάνηδες. Οι νοικοκυρές κάνουν την ζύμη με ιδιαίτερη ευλάβεια. Θεωρούν το έργο αυτό ως θείο. Είναι έθιμο καθαρά χριστιανικό. Κατά τόπους φτιάχνονται σε διάφορες μορφές τα χριστόψωμα και έχει διαφορετικές σημασίες, όπως «ψωμί του Χριστού», «Σταυροί», κ.ά.

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΞΥΛΟ

Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας από τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει σε χωράφια και διαλέγει το πιο γερό και όμορφο ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι ου. Αυτό ονομάζεται χριστόξυλο και είναι ένα ξύλο που θα καίει όλο το δωδεκαήμερο μέχρι και τα Φώτα. Πριν το φέρει ο νοικοκύρης οι νοικοκυρές φροντίζουν να έχει καθαριστεί το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι. Σύμφωνα με τις παραδόσεις τους λαού καθώς καίγεται το χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στην Φάτνη του.

Η ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑ

Στην Θεσσαλία, το σημαντικότερο χριστουγεννιάτικο έθιμο είναι το σφάξιμο του γουρουνιού, η λεγόμενη “γουρουνοχαρά”. Η διαδικασία για την προετοιμασία και το σφάξιμο του γουρουνιού γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα. Για τα μεγαλόσωμα ζώα απαιτούνται 4-5 άνδρες. Μετά το γδάρσιμο, αρχίζει το κόψιμο του λίπους και στην συνέχεια το κόψιμο του κρέατος σε μικρά κομμάτια. Το λίπος λιώνεται και αποθηκεύεται σε μεγάλα δοχεία λαδιού για να χρησιμοποιηθεί αφού παγώσει από τις νοικοκυρές στα φαγητά τους κατά την διάρκεια της χρονιάς. Στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας, τα γουρούνια σφάζονται την ημέρα του Αγίου Στεφάνου στις 27 Δεκεμβρίου, γι’ αυτό και η γιορτή αυτή ονομάζεται Γρουνοστέφανος.

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Τις ημέρες που προηγούνται των Χριστουγέννων όλοι στο σπίτι τους συνηθίζεται να στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αν και το έθιμο αυτό προέρχεται από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, εν τούτοις εδραιώθηκε στη χώρα μας με αποτέλεσμα να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της χριστουγεννιάτικης προετοιμασίας και όχι μόνο συνοδεύει αυτές αλλά είναι και το κυρίαρχο στοιχείο στολισμού ενός σπιτιού και ο στολισμός του αποτελεί την εναρκτήρια στιγμή της περιόδου των εορτών.

Γύρω του μαζεύεται η οικογένεια και ανοίγει τα δώρα την ημέρα των Χριστουγέννων και αποτελεί το κυριότερο στολίδι του σπιτιού κατά την περίοδο των εορτών.

Αρχικά το έλατο που είναι και το παραδοσιακό δέντρο που στολίζουμε, έχει μια ιδιότητα: δεν μαραίνονται τα φύλλα του και δεν πέφτουν ποτέ. Ακόμα και στο βαθύ χειμώνα, είναι καταπράσινο και ΄΄ζωντανό΄΄.

Αυτό δεν είναι τυχαίο και συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού.

Τώρα αν παρατηρήσουμε το σχήμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου –του ελάτου- είναι τριγωνικό. Αυτό που συμβολίζει με αυτόν τον τρόπο είναι η Αγία Τριάδα.

Πολλές φορές το χιόνι που βάζουμε επάνω στο έλατο και γενικά στη φάτνη, δεν έχει κάποιο Χριστιανικό συμβολισμό, παρά μόνο ότι είναι βαθύς χειμώνας κατά το χαρμόσυνο αυτό γεγονός.

 

ΤΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΤΟΥ…

Τώρα τα στολίδια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου συμβολίζουν κι αυτά διάφορα σχετικά με τη γέννηση του Χριστού. Βάζουμε λαμπάκια (και παλιά που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός βάζανε κεριά) για να συμβολίσουμε ότι ο Χριστός είναι το Φως της ζωής.

Αντίστοιχα στην κορυφή του βάζουμε ένα αστέρι που συμβολίζει το φωτεινό άστρο της ανατολής που προσδίδει τη γέννηση Του και οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη.

Επίσης, αντί για άστρο βάζουμε έναν άγγελο που συμβολίζει τον άγγελο Κυρίου που ανακοίνωσε στον Ιωσήφ και την Παρθένο Μαρία τη γέννησή Του.

Οι χριστουγεννιάτικες μπάλες που παραδοσιακά συμβολίζουν τη θυσία του Σωτήρα για όλους εμάς (το κόκκινο συμβολίζει το αίμα στην ουσία).

Οι γιρλάντες που βάζουμε μερικές φορές, συμβολίζουν κάτι χαρμόσυνο και χαρούμενο που δεν είναι άλλο από τη γέννηση του Χριστού.

Τα ζαχαρωτά (σε σχήμα μαγκούρας) συμβολίζουν την μαγκούρα του βοσκού στην ουσία που χρησίμευε στο να φέρει τα πρόβατα ο βοσκός στο σωστό δρόμο. Αυτό τα Χριστούγεννα στην ουσία συμβολίζει τον Σωσία που ήθελε να φέρει τον κόσμο στο σωστό δρόμο.

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

kala-xristougena-SNOW (1)

 

Αγαπητοί γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 και από ώρα 10:00΄π.μ. έως 11:30΄π.μ. Η αποχώρηση των μαθητών θα γίνει στις 13:15΄μ.μ. Το Ολοήμερο θα λειτουργήσει κανονικά.

Το σχολείο θα παραμείνει κλειστό από τις 24 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2017. «Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά».

 

                                                                     Η Δ/νση του Σχολείου

Εκπαιδευτική επίσκεψη των Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ τάξεων στο Διαχρονικό Μουσείο

DSC00929   DSC00926

 

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 οι μαθητές/τριες των Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄τάξεων, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς, Ζέρβα Δήμητρα, Σκύφτα Θεοδώρα, Μυλωνά Ιωάννη, Λυγούρα Σοφία, Ζηρδέλη Μαρία, Κοφίδου Σοφία και Παπαγεωργίου Ολυμπία, επισκέφτηκαν το Διαχρονικό Μουσείο. Εκεί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ευρήματα του θεσσαλικού πολιτισμού, από την παλαιολιθική εποχή έως το 19ο αιώνα, τα οποία φιλοξενούνται στους χώρους του Μουσείου.

Χριστουγεννιάτικο bazaar

DSC00937     DSC00936

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη χρονιά το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο bazaar στο σχολείο μας. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, που έγινε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Επίδοση βαθμολογίας Α΄τριμήνου

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι την ΤΡΙΤΗ  20/12/2016 στις 13:15΄μ.μ. θα  επιδοθεί η βαθμολογία του Α΄ τριμήνου του σχολικού έτους 2016-2017 για τις Γ΄, Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ τάξεις, και θα γίνει ενημέρωση για τις Α΄ και Β΄ τάξεις. Το Ολοήμερο θα λειτουργήσει κανονικά.

Την ίδια μέρα και από ώρα 12:00΄μ.μ. έως 13:15΄μ.μ. θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Η Δ/νση του Σχολείου