Άρθρα σχετικά με 4 Μαρτίου 2025

Ο Τοίχος της Αγάπης

Ο Τοίχος της Αγάπης

 Σε συνέχεια των δράσεων που υλοποιούμε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στο σχολείο μας, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο με πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Σοφικού Κορινθίας με τίτλο «Το κίνημα της αγκαλιάς»

σας παρουσιάζουμε, σήμερα, τον “Τοίχο της Αγάπης”. Μία δράση στην οποία συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό κι αγάπη όλες οι τάξεις του σχολείου μας!!!

 

Αρχικά, η διευθύντρια μας με τον γυμναστή του σχολείου μας τοποθέτησαν σε έναν άδειο τοίχο του σχολείου δύο μεγάλα ξύλινα κάδρα.

 

 

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τα παιδιά να γράψουν σε καρδούλες τι σημαίνει για αυτά η
αγκαλιά ή ποια συναισθήματα τους προκαλεί.

 

 

 

Οι καρδούλες στη συνέχεια κρεμάστηκαν στα κάδρα και μερικές βρήκαν μία θέση στο παρακείμενο φυτό.

 

Σύμφωνα με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη για να αυξηθεί η αγάπη, πρέπει να την δώσεις. Όποιος όμως δεν δίνει έστω και την λίγη αγάπη που έχει, είναι σαν να έχει ένα απλόχερο σπόρο, αλλά τον κρατάει και δεν τον σπέρνει. Αυτός είναι ο πονηρός δούλος που έκρυψε το τάλαντο.

Ανάλογα με την αγάπη που θα προσφέρεις, θα έχεις να λάβεις. Αν δεν δώσεις αγάπη, δεν θα λάβεις αγάπη. Βλέπεις, η μάνα δίνει συνέχεια στα παιδιά της, αλλά και συνέχεια παίρνει από τα παιδιά της, και συνέχεια αυξάνει η αγάπη της. Όταν όμως ζητάμε την αγάπη των άλλων αποκλειστικά για τον εαυτό μας και θέλουμε όλοι να μας δίνουν και, όταν κάνουμε κάποιο καλό, σκεφτόμαστε την ανταπόδοση, δεν έχουμε ακριβή αλλά φθηνή αγάπη. Τότε αποξενωνόμαστε από τον Θεό και δεν λαμβάνουμε αγάπη ούτε από τον Θεό ούτε από τους ανθρώπους.

ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ – Α1′

Δραστηριότητες για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Τρεις Ιεράρχες,

…ελάτε πάλι σήμερα στη σκέψη μας

να νοιώσουμε το θείο δίδαγμά σας

κι ας γίνει οδηγός σε κάθε βήμα μας

το καθʼ ενάρετο παράδειγμά σας…

 

Πολλούς μεγάλους Ιεράρχες έχει η Εκκλησία μας. Ξεχωριστά όμως γιορτάζει τρεις: Τον Μέγα Βασίλειο τον Γρηγόριο  Θεολόγο (Ναζιανζινό) και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.

Καθένας έχει τη δική του γιορτή, αλλά και τους τρεις μαζί τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου, γιατί έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα: Ζούσαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς συνανθρώπους τους και στους δυστυχισμένους. Ήταν και οι τρεις σοφοί. Αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων.

 

Έγιναν μεγάλοι – πολύ μεγάλοι – δάσκαλοι, πραγματικοί φωστήρες. Αλλά και σπουδαίοι ρήτορες. Για τη σοφία τους και την καλοσύνη τους, ο λαός τους εκτιμούσε και τους αγαπούσε. Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης.

Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια από τότε που έζησαν: Το παράδειγμά τους είναι πάντα νέο, πάντα φωτεινό για να μας δείχνει το δρόμο. 

 

Τρία μεγάλα αναστήματα. Τρεις διάνοιες σπινθηροβόλες, πανεπιστήμονες. Τρεις καρδιές ανδρείες, γενναίες. Είναι οι τρεις Ιεράρχες, οι προστάτες των γραμμάτων.

Η προσφορά των τριών Ιεραρχών στην ανθρωπότητα είναι μοναδική. Θεμελίωσαν την Ορθοδοξία, γι΄ αυτό και τους λέμε Πατέρες. Μορφώθηκαν ελληνικά και δίδαξαν ελληνικά. Οι μεγάλοι σοφοί της εποχής μας αντλούν από την ανεξάντλητη σοφία τους. Είχαν χαρίσματα και πήραν φροντισμένη αγωγή απ΄ τα σπίτια τους και κυρίως από τις μητέρες τους, την Εμμέλεια, τη Νόνα και την Ανθούσα. Όμως με τη δική τους επιμέλεια, τον κόπο και την προσπάθεια έγιναν μεγάλοι. Αγωνίστηκαν ασταμάτητα, προσευχήθηκαν αδιάκοπα και ασκήθηκαν στον αγώνα της αρετής. Έτσι έγιναν οι πρωταθλητές της ευσέβειας, της αρετής, της αγιότητας αλλά και των γραμμάτων και της σοφίας. Αξίζει να τους μιμηθούμε.

Σελιδοδείκτες

 

Στην τάξη μας μαζί με τους μαθητές του Α2 τμήματος είδαμε εκπαιδευτικά βίντεο για τον βίο των Τριών Ιεραρχών.

 

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Σκοπός της δράσης είναι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς που εορτάζεται στις 21.01, να μάθουμε στους μαθητές/τριες μας τη δύναμη της αγκαλιάς, να γίνουμε αυτοί που αγκαλιάζονται και όχι αυτοί που χτυπιούνται, να δράσουμε ενάντια στην ενδοσχολική βία.

Η δράση “Μια αγκαλιά για να θυμάσαι” (προτεινόμενη ιδέα: Νιούτσικου Νίκη, Δημ. Σχ. Πασίου/Περιγιαλίου) υλοποιήθηκε από τους μαθητές της τάξης μας σε συνεργασία με τους μαθητές του Γ1 και Γ2 τμήματος του σχολείου μας, υπό την εποπτεία της δασκάλας εικαστικών κας. Δουγκούρη Μυρσίνης.

 

Οι μαθητές μας καλούνται να φορέσουν το λευκό τους μπλουζάκι! Χρησιμοποιώντας νερομπογιές χρωματίσαμε τις παλάμες και τα χέρια των μαθητών μέχρι τους αγκώνες και ζητήσαμε να πάρουν αγκαλιά ταυτόχρονα έναν συμμαθητή / μία συμμαθήτρια τους.

 

 

Η μπουγάδα της φιλίας

Τέλος, εξελίξαμε την όμορφη ιδέα της δράσης και φτιάξαμε την μπουγάδα της φιλίας σε έναν διάδρομο του σχολείου μας!! Δείτε την παρακάτω!

 

 

ΑΓΚΑΛΙΕΣ – Α’ τάξη

Παιχνίδια της σχολικής αυλής με ΑΓΚΑΛΙΕΣ

Τα “Παιχνίδια της σχολικής αυλής με ΑΓΚΑΛΙΕΣ” εντάσσονται στις δράσεις που πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στο σχολείο μας, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο με πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Σοφικού Κορινθίας με τίτλο «Το κίνημα της αγκαλιάς». Σκοπός της δράσης είναι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς που εορτάζεται στις 21.01, να μάθουμε στους μαθητές/τριες μας τη δύναμη της αγκαλιάς, να γίνουμε αυτοί που αγκαλιάζονται και όχι αυτοί που χτυπιούνται, να δράσουμε ενάντια στην ενδοσχολική βία.

Τα παιχνίδια ενισχύουν τη συνεργασία και οι μαθητές διασκεδάζουν παράλληλα!

1ο παιχνίδι: Το άγγιγμα

Τα παιδιά τρέχουν σε ένα οριοθετημένο χώρο σκορπισμένα και όπου θέλει το καθένα. Καθώς τρέχουν ο εκπαιδευτικός φωνάζει «χέρι-χέρι». Τότε τα παιδιά πρέπει να τρέξουν να βρουν ένα άλλο παιδί και να ενώσουν τα χέρια τους. Το παιχνίδι συνεχίζεται αλλάζοντας τις βασικές εντολές σε «μάγουλο-μάγουλο», «πλάτη-πλάτη» ή «αγκαλιά»

 

2ο παιχνίδι: Αγκαλιές και Μεταφορές

Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες των δύο και στέκονται αντικριστά ο ένας στον άλλο. Ανάμεσα στα παιδιά, στην κοιλιακή χώρα, τοποθετούν ένα στεφάνι. Τότε θα προσπαθήσουν να ενώσουν τα χέρια τους πάνω από το στεφάνι, στο ύψος των ώμων και χωρίς να το αγγίζουν, παρά μόνο με την κοιλιά τους, να το μεταφέρουν ως το τέλος της διαδρομής.

 

3ο παιχνίδι: Ομαδική Αγκαλιά

Δημιουργούμε ομάδες άνω των τεσσάρων μαθητών και κάθονται σε κύκλο. Αγκαλιάζει ο ένας τον άλλον κρατώντας τον από τη μέση. Ο εκπαιδευτικός προσθέτει προκλήσεις, όπως να περπατήσουν ή να χορέψουν όλοι μαζί, να μετακινηθούν αριστερά ή δεξιά τόσα βήματα, να κάνουν πηδηματάκια στον αέρα και όλα αυτά, ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΕΝΟΙ!

 

Στο πλαίσιο αυτό την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 στους μαθητές της Ά τάξης υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας “Καλλίπολις” πρόγραμμα βραχείας παρέμβασης στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Ζωής με θέμα «Συνεργασία – Ενδυνάμωση ομάδας».

«Συνεργασία – Ενδυνάμωση ομάδας»

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 στους μαθητές της Ά τάξης υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας “Καλλίπολις” πρόγραμμα βραχείας παρέμβασης στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Ζωής με θέμα «Συνεργασία – Ενδυνάμωση ομάδας».

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε εντάχθηκε και στις δράσεις που πραγματοποιούνται στο σχολείο μας αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο με πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Σοφικού Κορινθίας με τίτλο «Το κίνημα της αγκαλιάς». Σκοπός της δράσης είναι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς που εορτάζεται στις 21.01, να μάθουμε στους μαθητές/τριες μας τη δύναμη της αγκαλιάς, να γίνουμε αυτοί που αγκαλιάζονται και όχι αυτοί που χτυπιούνται, να δράσουμε ενάντια στην ενδοσχολική βία.

Όταν τα γαϊδουράκια συνεργάζονται…

Η πρώτη δραστηριότητα που υλοποιήσαμε αφορούσε μία ιστορία έξι εικόνων με γαϊδουράκια σε κομμάτια. Τοποθετήθηκαν μπερδεμένες στον πίνακα της τάξης αναφέροντας ότι χρειάζεται οι ομάδες να συνεργαστούν προκειμένου να βάλουν τις εικόνες σε μια σωστή σειρά.

Στόχος είναι να δημιουργήσουν με τις εικόνες μια ιστορία, η οποία έχει αρχή, μέση και τέλος. Καλούνται σαν ομάδα να σκεφτούν, να επικοινωνήσουν μέσα από διάλογο, να σεβαστούν τις απόψεις που θα ακουστούν και να συνεργαστούν όλοι μαζί για το αποτέλεσμα.

 

Φάε την καραμέλα σου

Η δεύτερη δραστηριότητα ήταν ένα βιωματικό παιχνίδι. Στους μαθητές αναφέρθηκε ότι θα παίξουν ένα παιχνίδι στο οποίο θα υποκριθούν όλοι πως δεν μπορούν να λυγίσουν τους αγκώνες τους. Στο δεξί χέρι όλων των παιδιών τους δόθηκε από μια καραμέλα. Τονίστηκε ότι το αριστερό χέρι παραμένει πίσω από την πλάτη τους σαν να έχουμε βάλει κόλλα. Το ερώτημα, το οποίο τους δίνεται είναι: «Πώς θα καταφέρετε να φάτε την καραμέλα σας χωρίς να λυγίσετε τους αγκώνες σας;»

Όλη η ομάδα θα πρέπει να βρει τρόπο να φάει τις καραμέλες. Η λύση είναι να τεντώσουν όλοι το χέρι που έχει την καραμέλα και με αυτόν τον τρόπο να «ταΐσουν» το διπλανό τους ή αυτόν που είναι απέναντί τους.

 

Την εκπαίδευση την υλοποίησε το Επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις», Μπεκίρη Σπυριδούλα – Κοινωνιολόγος MSc, την οποία την ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία μας.

Μπορείτε να δείτε τις παραπάνω δράσεις υλοποιημένες από τους μαθητές της Στ1 τάξης κατά την περσινή σχολική χρονιά :

Α’ και Β’ τάξη στο ΤΙΤΑΝ

“Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Α και Β τάξης πραγματοποίησαν επίσκεψη στο ΤΙΤΑΝ με σκοπό τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό και διαδραστικό πρόγραμμα με τίτλο: “Ντοκτορ Γουάι και οι Υπερδυνάμεις της Επιστημης”
Οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με θέματα Πρόληψης που αφορούν Κινδύνους και Ατυχήματα από την καθημερινή πραγματικότητα και έγιναν οι ίδιοι μικροί επιστήμονες συμμετέχοντας σε βιωματικα εργαστήρια και εκτελώντας πειράματα ανακαλύπτοντας την ύλη, την κατάσταση της ύλης και αντιδράσεις από χημικές ενώσεις”
1000026801 1000026817 1000026818