Άρθρα ανά μήνα: Φεβρουάριος 2026
Μια μέρα στο Βόρειο Πόλο
Συνεργατική δράση για την Εβδομάδα Φιλίας και Θετικής Ενέργειας
Με χαρά ανταποκριθήκαμε στην πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Π.Ε Ανατολικής Θεσσαλονίκης για την Εβδομάδα Φιλίας και Θετικής Ενέργειας και υλοποιήσαμε συνεργατική δράση με τα σχολεία που συνεργαζόμαστε στη δράση Φιλαναγνωσίας.Με αφορμή το τελευταίο βιβλίο που διαβάσαμε “Το γάντι” , ένα τρυφερό παραδοσιακό ουκρανικό παραμύθι για τη φιλία και τη διαφορετικότητα, ένα τεράστιο χάρτινο γάντι πέρασε από όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία και το κάθε σχολείο πρόσθεσε το δικό του κομμάτι για τη φιλία, τη συνεργασία, τη συνύπαρξη. Δημιουργήθηκε, μια όμορφη αφίσα με ένα γάντι που τους χωράει όλους!!!Στη συνέχεια, ετοιμάστηκε ένα βιντεάκι όπου και παρουσιάστηκε από τη συνάδελφο του 8ου Νηπιαγωγείου Πυλαίας στην εκδήλωση της Δ/νσης.Μπράβο σε όλους!!!
Αποκριάτικο Πάρτι
Τσικνοπέμπτη
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2026

Sending Our Hugs Around The World
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς ( 21 Ιανουαρίου) πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας συνεργατική δημιουργική δίγλωση δράση – με τις νηπιαγωγούς και την κυρία της Αγγλικής γλώσσας- που οργανώθηκε από τις συμβούλους εκπαίδευσης ΠΕ60 2ης και 4ης θέσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και ΠΕΟ6 με τίτλο: «Sending Our Hugs Around the World! Στέλνουμε τις αγκαλιές μας σε όλο τον κόσμο!”.Στον συνεργατικό τοίχο αναρτώνται οι δράσεις των συμμετεχόντων σχολείων.
Σκοπός της δράσης ήταν να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση, η θετική επικοινωνία και η έκφραση συναισθημάτων μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και απλό λεξιλόγιο της αγγλικής γλώσσας, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία τα παιδιά να “στείλουν” την αγκαλιά και την αγάπη τους σε όλο τον κόσμο.
Στόχοι της δράσης ήταν τα παιδιά να:
• Αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους
• Γνωρίσουν βασικό λεξιλόγιο ευγένειας και αγάπης (hug, love, kindness, kisses, friendship, respect),
• Συνεργαστούν με την εκπαιδευτικό Αγγλικών και τις Νηπιαγωγούς με δημιουργικές
δραστηριότητες
• Αναρωτηθούν πως μπορεί μια «αγκαλιά» να ταξιδέψει σε φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά ή μακριά
• Συνδεθούν με το ευρύτερο κοινωνικό και γεωγραφικό πλαίσιο.
Στην ολομέλεια συζητήσαμε για τα οφέλη της αγκαλιάς και πως νιώθουμε όταν μας αγκαλιάζουν.Στη συνέχεια με τη βοήθεια της υδρόγειου σφαίρας αλλά και χαρτών της Ευρώπης και της Ελλάδας διαλέξαμε το μέρος / χώρα που θα στείλουμε την αγκαλιά και την αγάπη μας και με ποιο τρόπο.Οι πλειοψηφία των παιδιών πρότεινε να στείλουμε τις αγκαλιές μας σε ξαδερφάκια και φίλους αλλά υπήρχαν και παιδάκια που πρότειναν να τη στείλουμε στα παιδάκια της Αφρικής και να τις στείλουμε με αερόστατο οπότε δημιουργήσαμε ένα ομαδικό πόστερ με αεροστάτο που το πλαισιώσαμε με τις καρδιές μας και τους αγαπημένους μας.
Σε δεύτερο χρόνο, συνεχίσαμε τη δραστηριότητα με μια άλλη δράση και συμμετοχή στο code week, με μια δραστηριότητα προγραμματισμού και αλγόριθμου που καλλιεργεί την υπολογιστική σκέψη και τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων.
Στόχοι της δραστηριότητας :
Η δίγλωση δραστηριότητα στοχεύει στην ολιστική ανάπτυξη των μαθητών. Με βιωματικό τρόπο τα παιδιά προσεγγίζουν τις έννοιες της φιλίας, της αγάπης και καλλιεργούν την ενσυναίσθηση. Στο γνωστικό τομέα εξασκούνται στις έννοιες του προσανατολισμού, στην αναγνώριση των κατευθύνσεων, στην επίλυση προβλημάτων και στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.
Ξεκινήσαμε τη δραστηριότητα προγραμματισμού με επιδαπέδιο πλέγμα όπου τα ίδια τα παιδιά ήταν ρομποτάκια. Σε ομάδες των δύο τα παιδιά ενάλλασαν τους ρόλους -πρώτα το ένα ήταν προγραμματιστής και το άλλο ρομποτάκι.Ο προγραμματιστής έδινε τις οδηγίες -προγραμμάτιζε το ρομπότ- να πάει σε μια συγκεκριμένη καρδούλα που την ανακοίνωνε από την αρχή ώστε να είναι γνωστή στην ολομέλεια και στη συνέχεια το ρομπότ εκτελούσε, στη συνέχεια άλλαζαν ρόλο. Στο τέλος αξιολογούσαν το αποτέλεσμα και τις δυσκολίες που συνάντησαν.
Στη συνέχεια σε ειδικό επιδαπέδιο πλέγμα χρησιμοποιήσαμε το ρομποτάκι beebot όπου το κάθε παιδί προγραμμάτιζε τη μελισσούλα να πάει στην καρδούλα της επιλογής του. Το παιδί παρατηρούσε τη διαδρομή και έκανε διορθώσεις αν χρειαζόταν.
Για τη δράση μας λάβαμε και πιστοποιητικό!Μπράβο παιδιά!
ΔιαβάΖΟΥΜΕ μαζί
Στην 4η φιλαναγνωστική μας συνάντηση διαβάστηκε ένα άλλο εξαιρετικό βιβλίο ‘Το γάντι’. Πριν κλείσουμε τη συνάντηση παίξαμε και ένα παιχνιδάκι όπου το κάθε σχολείο μιμήθηκε ένα από τα ζώα του βιβλίου και έπρεπε τα άλλα σχολεία να το μαντέψουν.Ποιο ζωάκι μιμηθήκαμε ; Μπορείτε να το βρείτε; Επίσης, Αποφασίσαμε όλα τα σχολεία να ετοιμάσουμε ένα συνεργατικό γάντι που θα επισκεφτεί όλα τα σχολεία .Ανυπομονούμε να έρθει στο δικό μας!!
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ως ημέρα μνήμης του θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
Στο νηπιαγωγείο μας μιλήσαμε για τη γλώσσα μας την ελληνική, τις αγαπημένες μας λέξειες και γνωρίσαμε ένα απόσπασμα από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη “τον Ήλιο τον Ηλιάτορα”.Μας άρεσε πολύ και το δραματοποιήσαμε.
Αλκυόνη – Αλκυονίδες μέρες









































