Αν ήμουν Ποσειδώνας..

O Ποσειδώνας είναι λυπημένος και θυμωμένος γιατί το παλάτι του στο βυθό της θάλασσας είναι πολύ βρώμικο από τα σκουπίδια που καταλήγουν εκεί.

Ζητάει τη βοήθεια των μαθητών του σχολείου μας και εκείνα με χαρά ανταποκρίνονται!

20251128 140900

Μετά από συζήτηση στην ολομέλεια και κατάθεση προτάσεων βρήκαμε τη λύση (με την τρίαινα του Ποσειδώνα και ένα δίχτυ θα μαζεύαμε όλα τα σκουπίδια που υπάρχουν στη θάλασσα και στο βυθό)και την αποτυπώσαμε σε  μια ομαδική αφίσα.

 

Τελευταίες φθινοπωρινές δράσεις..

Ολοκληρώνοντας τις φθινοπωρινές  μας ενότητες, μαθαίνουμε για την ελιά και μάλιστα συμμετέχουμε στο λιομάζωμα, παρατηρούμε τα σποράκια μας που πλέον έγιναν φυτά και εντυπωσιαζόμαστε  και εμπνευσμένοι από την ιστορία ΑΟΥΤΣ κατασκευάζουμε το δικό μας σκαντζοχοιράκι που ετοιμάζεται για το χειμώνα!

 

Συμμετοχή σε δράσεις της Δ/νσης Π.Ε Ανατολικής Θεσσαλονίκης

α. Με αφορμή την 20η Νοεμβρίου -Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού και την 11η
Δεκεμβρίου –Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού & γενέθλια ημέρα της UNICEF, η Διεύθυνση
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κέντρο για τα Δικαιώματα
του Παιδιού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, διοργανώνει ημερίδα στο πλαίσιο της οποίας
θα δημιουργηθεί ψηφιακή έκθεση με έργα των μαθητών/τριών των σχολείων.

β. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία “Μαζί, χωρίς εμπόδια” Κοινή δράση σχολείων
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.Μικρή βιωματική δραστηριότητα παρατήρησης στο χώρο του σχολείου και της τάξης με το ερώτημα: «Τι μπορούμε να αλλάξουμε στο σχολείο μας ώστε όλοι να συμμετέχουμε;»

To σχολείο μας με χαρά ανταποκρίθηκε στις δράσεις και συμμετείχε με  τη δημιουργία ομαδικών αφίσεων.

α. Αρχικά, στην ολομέλεια μιλήσαμε για το τι χρειαζόμαστε για να μεγαλώσουμε καλά /σωστά και να είμαστε χαρούμεν0ι  και  αφού μάθαμε για τα δικαιώματά μας , ετοιμάσαμε την αφίσα μας .Επίσης  όμως, μάθαμε πως εκτός από δικαιώματα έχουμε και υποχρεώσεις και υποσχεθήκαμε να τις τηρούμε!

β. Στη συνέχεια τις επόμενες ημέρες παρατηρήσαμε το χώρο μας και διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει ράμπα στην είσοδο του σχολείου, οπότε αυτό εμποδίζει την πρόσβαση παιδιών με αμαξίδιο.Συζητήσαμε για το τι άλλες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν  στη διαρρύθμιση του χώρου και όλοι μαζί ετοιμάσαμε την αφίσα μας με τα μηνύματά μας. Το σχολείο μας είναι ανοιχτό σε όλους και όλοι είμαστε ίσοι, αγαπάμε, βοηθάμε, νοιαζόμαστε και αποδεχόμστε τους άλλους όπως είναι.

 

Κουκλοθεατρική παράσταση “Ο Μάλο και ο θησαυρός του βυθού”

Μια όμορφη κουκλοθεατρική παράσταση είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε σήμερα στο χώρο του Νηπιαγωγείου μας. Η θεατρική ομάδα Animagnet, μας παρουσίασε  το  Μάλο και το θησαυρό του βυθού, την ιστορία ενός ψαριού, του Μάλο, που μιλάει για τη ρύπανση των ωκεανών,  την αλληλεγγύη, τη φιλία και την ομαδικότητα! Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και παρακολούθησαν με χαρά  και αμείωτο ενδιαφέρον το διαδραστικό κουκλοθέατρο  όπου είχαν ενεργό συμμετοχή, ευαισθητοποιήθηκαν και έμαθαν  πώς να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα!

17 Νοεμβρίου 1973

Διαβάσαμε βιβλία, παρακολουθήσαμε εποπτικό υλικό /βίντεο και ενημερωθήκαμε για τα γεγονότα της εποχής.

Σχολιάζοντας τις εικόνες , φανταζόμαστε πως είμαστε  εκεί και επηρεασμένοι από το βιβλίο της κυράς

Δημοκρατίας που διαβάσαμε- τις προηγούμενες ημέρες- δίνουμε φωνή στις εικόνες και φωνάζουμε δυνατά το μήνυμα που μας εντυπωσίασε.

 

Μάθαμε το τραγούδι “τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο”, ετοιμάσαμε μια αφίσα και σας παρουσιάζουμε μια στροφή με το δικό μας μοναδικό τρόπο

Ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, παίξαμε στο κουκλοθέατρο μας την “Ντενεκεδούπολη” 20251117 173436 COLLAGEκαι φεύγοντας πήραμε τους δικούς μας αγαπημένους ήρωες.

Μιλώντας στα παιδιά για τη Δημοκρατία

Διαβάσαμε το βιβλίο “Στο δάσος”  της Σ.Ζαραμπούκα όπου το μεγάλο ζώο -ο ελέφαντας – νομίζει πως τα ξέρει όλα και αναλαμβάνει την εξουσία. Στην ολομέλεια συζητήσαμε τη συμπεριφορά του ελέφαντα και όλοι μας την  κατακρίναμε που από μόνος του αποφάσισε να γίνει αρχηγός.Στη συνέχεια μπήκαμε στη θέση των ζώων του δάσους που έπρεπε να ψηφίσουν αρχηγό! Τελικά νίκησε  η  σοφή κουκουβάγια και όχι ο δυνατός ελέφαντας!
Την επόμενη ημέρα

Διαβάσαμε το βιβλίο « Η κυρα Δημοκρατία» της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου και μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά της δημοκρατίας και της δικτατορίας. Στη συνέχεια επιλέξαμε ποια απ’ τις δύο θα θέλαμε να ζει ανάμεσα μας στο νηπιαγωγείο. Μάθαμε το σύνθημα της κυρίας Δημοκρατίας : «’Ολοι μαζί, όλοι μαζί είμαστε πάντα πιο δυνατοί» και αποφασίσαμε να το υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας.

Με αφορμή τα βιβλία που διαβάσαμε αποφασίσαμε να κάνουμε και εμείς εκλογές στο σχολείο μας. Ετοιμάσαμε  την κάλπτη, τα ψηφοδέλτια και ψηφίσαμε βάζοντας δύο σταυρούς στις φωτογραφίες των συμμαθητών μας.Στη συνέχεια ανοίξαμε την κάλπη και  κάναμε καταμέτρηση, κάποια ψηφοδέλτια είχαν περισσότερους σταυρούς και άλλα είχαν σύμβολα και ζωγραφιές,  αυτά τα ακυρώσαμε και  έτσι εκλέξαμε τον αρχηγό μας.20251113 154429 COLLAGE

Συγχαρητήρια στον Α.Σ το συμμαθητή μας για την εκλογή του και Μπράβο σε όλα τα παιδιά, που με όμορφο και δημοκρατικό τρόπο συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

Βιβλιοπαρουσίαση

“Η ΦΡΑΟΥΛΑ ΚΑΙ Η ΠΙΠΕΡΙΑ ΒΡΗΚΑΝΕ ΚΑΚΟ ΜΠΕΛΑ”

ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ

Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025, τη συγγραφέα και διατροφολόγο κυρία Ειρήνη Τοπαλίδου, η οποία με τον δικό της  μοναδικό τρόπο, παρουσίασε στα παιδιά, το βιβλίο της : «Η φράουλα και η πιπεριά βρήκανε κακό μπελά».

Η συγγραφέας με πολύ όμορφο και  διαδραστικό τρόπο αφηγήθηκε στα παιδιά την ιστορία του βιβλίου και στη συνέχεια έπαιξε μαζί τους  διάφορα παιχνίδια κατανόησης και γνώσης.

Την ευχαριστούμε πολύ για την εξαιρετική βιβλιοπαρουσίαση.

Φθινόπωρο

Μιας και φτάσαμε στον τρίτο μήνα του Φθινοπώρου ας γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την όμορφη εποχή!