Το Σάββατο του Λαζάρου, οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα «Λαζαράκια» ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, δηλαδή όπως αναπαριστούν τον Λάζαρο στις εκκλησιαστικές εικόνες.Στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα. Το σκεπτικό είναι να έχουν χεράκια σταυρωμένα και γαρυφαλλάκι.
Τα Λαζαράκια τα γέμιζαν οι νοικοκυρές με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι, πρόσθεταν πολλά μυρωδικά και τα έδιναν ζεστά στα παιδιά, που τρελαίνονταν με τη γεύση και τη μυρωδιά τους.
Για να φτιάξετε κι εσείς λαζαράκια θα χρειαστείτε:
Για τη ζύμη- 1 κιλό αλεύρι, 1 1/2ποτήρι νερό, 1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά, 1 ποτήρι ζάχαρη, 3/4 ποτήρι νερού ηλιέλαιο, 1 πρέζα κανέλα
Για τη γέμιση- 1 φλιτζάνι καρύδια ψίχα σπασμένα, 1 φλιτζάνι σταφίδα
Για να δεις το video πάτα ΕΔΩ
Και για να ακούσεις τα κάλαντα του Λαζάρου ΕΔΩ
και ΕΔΩ
