Άρθρα ανά μήνα: Ιούνιος 2024
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ-“ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ” -ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ-“ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ”- ΜΕΡΟΣ Β’
Συνεχίζοντας το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα “Στου σχολείου μας την αυλή, οι μικροί μας κηπουροί, δράση αναλαμβάνουν στη στιγμή!”, και σε σύνδεση με τη συμμετοχή μας στο Διεθνές Δίκτυο “Οικολογικά Σχολεία” τα παιδιά συμμετέχουν βιωματικά στην διατήρηση του κήπου του σχολείου τους. Οι μήνες περνούν, ο Χειμώνας διαδέχεται το Φθινόπωρο και ο κήπος συνεχώς αλλάζει.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Μετά τα φυτέματα, με το πέρασμα του χρόνου , τα λουλούδια και τα φυτά μας ανθίσανε και ο κήπος μας είχε αυτή τη μορφή.
Ευτυχώς οι μέρες αυτές, αν και κρύες, ήταν ηλιόλουστες και βοήθησε τα φυτά και τα λουλούδια μας να μεγαλώσουν.
Μέρα με τη μέρα τα λαχανικά μας, τα μυρωδικά και τα βότανά μας μεγάλωναν.
Τα μπρόκολά μας
Η μέντα
Τα μαρουλάκια μας
Οι φακές μας
Το φασκόμηλό μας μαζί με την ρίγανη μεγάλωσαν πολύ.
Ο δυόσμος
Οι μέρες περνούσαν και ο κήπος μας γέμισε με ψηλό γρασίδι, ζιζάνια και αγριόχορτα, τα οποία στην συνέχεια τα αποψιλώσαμε για να καθαρίσει λίγο το χώμα.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Με τη βοήθεια του παππού Αποστόλη, βγάλαμε τα αγριόχορτα, οργώσαμε το χώμα και ανανεώσαμε τον κήπο μας με ανοιξιάτικα λουλούδια και φυτά.
Στην αρχή οργώσαμε το χώμα με την μεγάλη τσουγκράνα και ανοίξαμε βαθιές λακκούβες για να τοποθετήσουμε τα νέα λουλούδια.
Οι μικροί κηπουροί συμμετείχαν βιωματικά σε όλα τα στάδια της σποράς των φυτών καθώς και στο πότισμα.
Ποτίζοντας με το λάστιχο τα φυτά και λουλούδια.
Η τελική μορφή του κήπου μας μετά την ανανέωσή του.
Ποτίσαμε και την ελιά του σχολείου για να δροσιστεί.
ΜΑΪΟΣ
Στη συνέχεια οι μικροί κηπουροί έφτιαξαν ατομικά ταμπελάκια για τα φυτά τους και τα τοποθέτησαν πάνω στο χώμα, δίπλα στα αντίστοιχα φυτά. Τα παιδιά ανά ομάδες κάθισαν γύρω από τα τραπεζάκια τους και έγραψαν τις λεζάντες στα ταμπελάκια τους.
Εκφραστήκαμε όμως και εικαστικά με τον φίλο μας δύο-δύο, αποτυπώσαμε τον φρεσκοφυτεμένο κήπο μας στο καβαλέτο που είχαμε βγάλει στην αυλή! Τα έργα μας διακοσμήσανε τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου μας στη γιορτή λήξης του σχολικού έτους!
Όμως ο κήπος χρειάζεται καθημερινή φροντίδα όπως πότισμα τώρα που ζέστη γίνεται πιο έντονη!
Οι μέρες περνούν , τα φυτά μας μεγαλώνουν και εμείς ως μικροί βοτανολόγοι -εξερευνητές πήραμε τους μεγεθυντικούς μας φακούς και παρατηρήσαμε από κοντά τα μέρη των αρωματικών φυτών και των λουλουδιών, καθώς και την γρήγορη ανάπτυξή τους.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Τέλος στα πλαίσια του Προγράμματος , και με σκοπό να μάθουμε πιο πολλά στις 22 Μαΐου πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολιτιστικό Πάρκο και συμμετείχαμε στο βιωματικό πρόγραμμα «Βότανα και μυρωδικά». Γνωρίσαμε από κοντά βότανα και μυρωδικά ,την παραδοσιακή επεξεργασία βοτάνων (συγκομιδή, ξήρανση, συντήρηση), φυτέψαμε ο καθένας το δικό του αρωματικό φυτό, δραματοποιήσαμε τον μύθο της Δάφνης, ενώ ξεναγηθήκαμε στο φυσικό περιβάλλον του Πάρκου, το οποίο αποτελείται από ποικιλία καλλιεργειών αρωματικών φυτών, βοτάνων, λουλουδιών, δέντρων και τεχνητής λίμνης.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Στο κλείσιμο του περιβαλλοντικού προγράμματος, με τη βοήθεια των δασκάλων μας συντάξαμε τον Οικοκώδικα του σχολείου μας αλλά αυτή τη φορά με ψηφιακό τρόπο όπου με σαφήνεια δεσμευτήκαμε στους δικούς μας κανόνες περιβαλλοντικής συμπεριφοράς !
ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Η έναρξη του δημοτικού σχολείου και η προσαρμογή των νηπίων στο νέο σχολικό περιβάλλον σηματοδοτεί για εκείνα και τις οικογένειές τους, μια περίοδο σημαντικών αλλαγών με ποικίλες ψυχοσυναισθηματικές αντιδράσεις και αλληλεπιδράσεις.
Στο πλαίσιο λοιπόν, του Προγράμματος “Ομαλή Μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό σχολείο” και της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ των όμορων σχολικών μονάδων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των μαθητών/τριών του Νηπιαγωγείου στα 27ο-30ο Δημοτικά Σχολεία Αχαρνών, στις 4 Ιουνίου και στα 26ο- 29ο Δημοτικά Σχολεία Αχαρνών, στις 6 Ιουνίου αντίστοιχα. Στόχος ήταν η εξοικείωση των νηπίων με την επόμενη βαθμίδα, η ανάπτυξη ικανοτήτων προσαρμογής στο νέο σχολικό περιβάλλον και δεξιοτήτων διαχείρισης των επερχόμενων αλλαγών.
Πριν την επίσκεψη, εκφράσαμε προβληματισμούς, απόψεις, ιδέες, προσδοκίες για το δημοτικό σχολείο, συζητήσαμε και ζωγραφίσαμε πως φαντάζονται το σχολικό περιβάλλον στο οποίο θα φοιτούν με τη νέα σχολική χρονιά και επεξεργαστήκαμε το ποίημα από το Ανθολόγιο της Α’ Δημοτικού, “Η Γελαστή οικογένεια” .
Στη συνέχεια, σε διατμηματικό επίπεδο, αποδώσαμε εικαστικά το ποίημα (Το βιβλίο της “γελαστής οικογένειας”) και το τραγούδι (“Ο Τεμπέλης δράκος”) σε βιβλία , ώστε να τα προσφέρουμε στους μαθητές/τριες της Α’ Τάξης αντίστοιχα.
4 ΙΟΥΝΙΟΥ
Ξεκινώντας για την πρώτη μας επίσκεψη, στα 27ο και 30ο Δημοτικά Σχολεία Αχαρνών είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη σχολική τροχονόμο, η οποία μας προϋπάντησε και μας συνόδευσε μέχρι τα Δημοτικά Σχολεία, δίνοντάς μας και οδηγίες ασφαλούς μετακίνησης στο δρόμο!
Φτάνοντας και μετά από ένα θερμό καλωσόρισμα από τον Διευθυντή και την Διευθύντρια των σχολείων, περιηγηθήκαμε στους χώρους , μπήκαμε στις τάξεις, τραγουδήσαμε την “Γελαστή οικογένεια”, οι μαθητές/τριες της Α’ Τάξης αναγνώσανε το ίδιο ποίημα και αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν… η αίθουσα της Βιβλιοθήκης!
Στη συνέχεια, οι μαθητές/ τριες της Α’ Τάξης και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί είχαν οργανώσει και μας παρουσίασαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό πρόγραμμα καλλιέργειας συναισθηματικών δεξιοτήτων με διαδραστικό τρόπο, το οποίο υλοποιήθηκε την τρέχουσα σχολική χρονιά, όπως μας πληροφόρησαν. Εμείς συμμετείχαμε ενεργά στο πρόγραμμα, αναγνωρίζοντας και εκφράζοντας ποικίλα συναισθήματα όπως χαρά, λύπη, φόβο.
Με τη σειρά μας, τους παρουσιάσαμε το τραγούδι “Ν’ αγαπάς” στην νοηματική γλώσσα, που είχαμε μάθει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
Με την αποχώρησή μας από τα Δημοτικά Σχολεία πήραμε δώρα-έκπληξη όπως γλυκίσματα, πολλά μπαλόνια, χαμόγελα από τους μαθητές/ τριες των Α’ Τάξεων και τους εκπαιδευτικούς και την υπόσχεση ενός όμορφου ξεκινήματος στο δημοτικό τον Σεπτέμβριο!
6 ΙΟΥΝΙΟΥ
Δύο μέρες μετά, επισκεφθήκαμε τα 26ο και 29ο Δημοτικά Σχολεία Αχαρνών.
Απολαμβάνοντας τη διαδρομή προς τα Δημοτικά Σχολεία….
Φτάνοντας και μετά το πρώτο καλωσόρισμα από τον Διευθυντή και τη Διευθύντρια των Σχολείων περάσαμε στην Αίθουσα εκδηλώσεων.
Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των σχολείων τους παρουσιάσαμε το δώρο μας, που είχαμε φτιάξει όλα τα παιδιά μαζί για τον” Τεμπέλη Δράκο” στο Νηπιαγωγείο μας.
Εκεί αφού φτιάξαμε όλοι μαζί, με τα παιδιά της Α’ Δημοτικού και την επίβλεψη της εκπαιδευτικού των Εικαστικών, τον “Τεμπέλη δράκο” με την τεχνική της χαρτοκολλητικής, τραγουδήσαμε το τραγούδι του “Τεμπέλη Δράκου”.
Τους αποχαιρετήσαμε με το ίδιο τραγούδι “Ν’ αγαπάς” στην νοηματική γλώσσα, εισπράττοντας για άλλη μία φορά ένα θερμό χειροκρότημα και πήραμε μαζί με τον δρόμο της επιστροφής μια γλυκιά ανάμνηση για τη νέα σχολική χρονιά!
Ευχαριστούμε θερμά τις Διευθύνσεις των σχολείων , τους μαθητές/τριες των Α’ τάξεων και τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς για τη φιλοξενία τους ευελπιστώντας σε μελλοντικές συνεργασίες!
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ: “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ”
Η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης με τίτλο “Όλοι μαζί μια αγκαλιά “στηρίζεται αρχικά στο όραμα και τη φιλοσοφία της σχολικής μονάδας για ένα σχολικό περιβάλλον, όπου οι μαθητές/τριες νιώθουν ασφάλεια, αναπτύσσουν δεσμούς αγάπης , εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους δουλεύοντας συλλογικά , νιώθουν ότι είναι ισότιμα μέλη μιας ομάδας στην οποία υπάρχει αλληλοσεβασμός, σεβασμός στη διαφορετικότητα, εμπιστοσύνη, αλληλοβοήθεια. Κατά δεύτερο λόγο, η ύπαρξη περιστατικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών/τριών δηλωτικά των δυσκολιών και προβλημάτων στη μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία καθώς και της διαχείρισης των συναισθημάτων και συμπεριφορών.
Για τη διαχείριση των εντάσεων και προβλημάτων στις σχέσεις μεταξύ των μαθητών, την άμβλυνσή τους έτσι ώστε να σχηματιστούν οι πλέον ευνοϊκές συνθήκες για τη μορφωτική διαδικασία , θεωρήθηκε αναγκαία η υιοθέτηση συγκεκριμένων παιδαγωγικών στρατηγικών καθώς και η ανάπτυξη ενισχυτικών και υποστηρικτικών παρεμβάσεων έτσι ώστε μέσα από την καλλιέργεια ενός κλίματος συνεργασίας, αλληλοσεβασμού, ομαδικού πνεύματος, να ενδυναμωθεί η ομάδα.
Μέσα και από τη διασύνδεση του Σχεδίου Δράσης με Θεματικές Ενότητες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με τίτλο «Βλέπω με τα μάτια της καρδιάς μου» ( ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ –ΕΥ ΖΗΝ 2.Ψυχική και συναισθηματική υγεία-Πρόληψη https://blogs.sch.gr/30nipach/2024/02/02/ergastirio-dexiotiton-quot-vlepo-me-ta-matia-tis-kardias-moy-quot καθώς και «Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα στο Νηπιαγωγείο» (ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ 1.Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα https://blogs.sch.gr/30nipach/2023/11/30/ergastirio-dexiotiton-quot-allilosevasmos-amp-amp-diaforetikotita-sto-nipiagogeio-quot/ , αλλά και του Πολιτιστικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων, με τίτλο « Η Φένια, η Αργυρώ, η Μόλι, η Ισμήνη … το Αυγό – Προσεγγίζοντας την αναπηρία μέσα από την παιδική λογοτεχνία» https://blogs.sch.gr/30nipach/2024/04/24/ekapideytiki-drasi-synekpaideysi-me-to-eidiko-nipiagogeio-kallitheas/ , https://blogs.sch.gr/30nipach/2024/03/12/programma-politistikon-thematon-2023-2024/ , όπως και του Περιβαλλοντικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων –σύνδεση με το Σχέδιο Δράσης του Διεθνούς Δικτύου “Οικολογικά σχολεία”- προσεγγίστηκαν τα ζητούμενα πολύπλευρα, με τρόπο βιωματικό και ολιστικό, διαμορφώνοντας τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες επίτευξης των στόχων.
Παράλληλα, υλοποιήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες για την ενίσχυση των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των μαθητών/τριών, τη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων και τη μη βίαιη -ειρηνική διευθέτηση και επίλυση των συγκρούσεών τους όπως παιχνίδια συνεργασίας, παιχνίδια ρόλων, θεατρικό παιχνίδι, δραματοποίηση, ομαδικά παιχνίδια – παζλ συναισθημάτων, καρτέλες διαχείρισης θυμού και καρτέλες τεχνικής διαχείρισης συγκρούσεων, παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια- μουσικά και κινητικά παιχνίδια –ζωγραφική -διδακτική και εκπαιδευτική αξιοποίηση εκπαιδευτικών βίντεο-ομαδικές κατασκευές-κολλάζ (πχ. το βάζο με τις γλυκιές λεξούλες, οι καρδιές
–λέξεις που γιατρεύουν την καρδιά και λέξεις που την πληγώνουν) , ΤΠΕ. Πρακτικές –παιχνίδια ανάπτυξης και καλλιέργειας ενσυναίσθησης και συνεργατικών δεξιοτήτων, τεχνικές συμφιλίωσης (στόμα-αυτί), παιχνίδι με γαντόκουκλες –«προστάτιδες της φιλίας» κ.α.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
ΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΜΑΣ – ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ
Κατηγοριοποίηση συμπεριφορών ανάλογα με το συναίσθημα
Αφού συζητήσαμε στην ολομέλεια για τις καλές και άσχημες συμπεριφορές που μπορεί να έχουμε, κατηγοριοποιήσαμε τις εικόνες ανάλογα με το τι συναισθήματα προκαλούν στους άλλους ανθρώπους. Οι καλές συμπεριφορές προκαλούν χαρά, ενώ οι άσχημες και κακές, λύπη και θυμό.
Ατομική κατασκευή- “Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε”
Αξιοποίηση του παιδικού βιβλίου“Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε”. Τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να ζωγραφίσουν τι μπορούν να κάνουν με τα χέρια τους, αντί να χτυπούν!
Παιχνίδια με συναισθήματα σε ζευγάρια
Οι μαθητές σε μικτά ζεύγη περιγράφουν μεταξύ τους μια συμπεριφορά που έχει παρατηρηθεί μέσα στο χώρο του Νηπιαγωγείου (π.χ. “μου έσκισαν τη ζωγραφιά που έφτιαξα”) και ο ένας από τους δύο σηκώνει ψηλά την κάρτα που περιγράφει το αντίστοιχο συναίσθημα που μπορεί να νιώθει.
Μουσικοκινητικό παιχνίδι με κάρτες – συναισθήματα
Στο παιχνίδι της αναγνώρισης των συναισθημάτων και με τη βοήθεια των καρτελών, ένας μαθητής/μαθήτρια έλεγε δυνατά μια πρόταση (π.χ. “μου είπε μπράβο”) και τα υπόλοιπα παιδιά έπρεπε να τρέξουν και να σταθούν κοντά στην αντίστοιχη κάρτα ανάλογα με το συναίσθημα που προκαλεί η φράση που άκουγαν.
ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΛΥΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ/ ΤΣΑΚΩΜΟ
Το κουκλοθέατρο μαγνητίζει την προσοχή των μικρών μαθητών από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό και με τη βοήθεια των δυο γαντόκουκλων που επισκέφτηκαν το Νηπιαγωγείο μας μάθαμε πως να επιλύουμε τις διαφωνίες μας όμορφα και με συζήτηση. Και να πως είχε η ιστορία:
Στην αρχή, οι δύο φίλες γαντόκουκλες όταν ήρθαν στο σχολείο μας, συστήθηκαν και γνωρίστηκαν με τους μαθητές/τριες .Μας παρουσίασαν πώς παίζουμε όμορφα! Κάποια στιγμή όμως, την ώρα του παιχνιδιού, οι δυο φίλες μάλωσαν και άρχισαν να φωνάζουν. Η μια γαντόκουκλα άρπαξε το παιχνίδι της άλλης και η δεύτερη τράβηξε τα μαλλιά της φίλης της! Τι έπρεπε τώρα να γίνει; Πώς θα λυθεί η διαφωνία; Τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να βοηθήσουν τις δύο γαντόκουκλες και να προτείνουν λύσεις στο πρόβλημά τους. Ακολούθησε καταιγισμός ιδεών, συζήτηση και επεξεργασία στην ολομέλεια και τέλος, προς εμπέδωση των τρόπων διαχείρισης των διαφωνιών- συγκρούσεων, έγινε αντιπαράθεση με τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές κάρτες .
Τα βήματα διαχείρισης μιας σύγκρουσης και πώς σιγά σιγά συμφιλιωνόμαστε.
AΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Αξιοποιήθηκε το παιδικό βιβλίο “Το Τικ και το Τακ”, ένα παραμύθι που πραγματεύεται τη φιλία και τη συμφιλίωση μεταξύ δύο γαϊδαράκων, του Μένιου και του Μεντή.
Ο Μένιος και ο Μέντιος, τα γαϊδουράκια, μάλωσαν και χώρισαν. Πολύ στενοχωρήθηκε ο Μένιος με τον τσακωμό. Πονούσε η καρδιά του! Δεν έκανε πια ΤΙΚ ΤΑΚ, μόνο ΤΙΚ χτυπούσε. Ώσπου συνάντησε τη γιαγιά του. Μα τι τον συμβούλεψε να κάνει κι άρχισε δειλά το ΤΑΚ και πάλι να χτυπά;
Μετά την αφήγηση του παραμυθιού, ακολούθησε θεατρικό παιχνίδι με μάσκες. Κάθε παιδί διάλεξε ρόλο και τα δύο γαϊδουράκια/ παιδιά έπαιζαν και τσακώθηκαν για διάφορους λόγους. Τα υπόλοιπα παιδιά- θεατές καλούνταν να τα βοηθήσουν να συμφιλιωθούν.
Έπειτα, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια και ζωγράφισαν μαζί μια καρδούλα.
“Τα λόγια που γιατρεύουν την καρδιά” και “Τα λόγια που πληγώνουν την καρδιά”!
Με αφορμή το βιβλίο κατασκευάσαμε ομαδικές εργασίες – κολλάζ
Το “Παγκάκι της φιλίας” – γωνιά διαχείρισης θυμού, ως τρόπος επίλυσης διαφορών/συγκρούσεων και ενίσχυσης των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων σε
συνεργασία με την κοινωνική λειτουργό του σχολείου και μέσα από τη δημιουργία σεναρίων αλληλεπίδρασης (π.χ. σύγκρουση για τα παιχνίδια, διαφωνίες-«δεν σε έχω φίλο» – ζητώ συγνώμη, καινούριος μαθητής στο σχολείο–ένταξη σε παρέες κ.ο.κ. )
Στην αρχή κατασκευάσαμε ανθρωπάκια και τα κολλήσαμε πάνω στη μεγάλη αφίσα.
Στη συνέχεια, με την βοήθεια του θεατρικού παιχνιδιού, είδαμε πώς λειτουργεί “το παγκάκι της φιλίας” και πώς μπορούμε να λύσουμε μια μεταξύ μας διαφωνία.
Καλοκαιρινή γιορτή “Όλοι μαζί μια αγκαλιά!!!”
Στη λήξη του σχολικού έτους διοργανώθηκε η καλοκαιρινή μας γιορτή με θέμα τη διαφορετικότητα και τη συνεργασία, στην οποία τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε ψαράκια, καβουράκια, τριγωνοψαράκια και διάφορα άλλα ζωάκια του βυθού και συνεργάστηκαν από κοινού για να νικήσουν όλα μαζί τον κοινό “εχθρό”.
Με την πολύτιμη βοήθειά τους κατασκευάσαμε τα σκηνικά και τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της γιορτής.
Και στο τέλος αυτού του ταξιδιού…
Το παγκάκι της δικής μας φιλίας, έγινε το αναμνηστικό που θα πάρουμε από το πρώτο μας σχολειό για να θυμόμαστε όλα όσα μάθαμε, όσα ζήσαμε και τους καλούς φίλους που αποκτήσαμε!
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ “ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ”- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ..ΤΑ ΖΩΑ”
Το παρόν Εργαστήριο Δεξιοτήτων της θεματικής ενότητας: Φροντίζω το περιβάλλον, με τίτλο «Ομάδα Δράσης Μαθητών για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς» σκοπό έχει να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές γύρω από το θέμα της κακοποίησης και της εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς, ώστε να ενισχυθούν οι μηχανισμοί πρόληψης. Στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθητές αρχικά να συνειδητοποιήσουν τις έννοιες του “δεσποζόμενου” και “αδέσποτου ζώου”, να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και την αγάπη προς τα ζώα συντροφιάς, κατανοώντας ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντί τους. Τέλος, να καλλιεργήσουν δεξιότητες ώστε να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης της σχολικής και τοπικής κοινότητας για την πρόληψη της εγκατάλειψης ζώων, για την προστασία των αδέσποτων της περιοχής, καθώς και για την προώθηση στειρώσεων και υιοθεσιών μέσω φιλοζωικών σωματείων.
Ακολουθούν κάποιες δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στην τάξη:
ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΩ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ
Οι φίλοι μας τα ζώα. Ευαισθητοποίηση μέσω έργων τέχνης και κειμένων.
Οι μαθητές παρατήρησαν έργα τέχνης με θέμα τα ζώα συντροφιάς. Παρατηρώντας προσεκτικά ενθαρρύνθηκαν να περιγράψουν το περιβάλλον που απεικονίζει ο κάθε πίνακας, τους ήρωες, τα συναισθήματα των ηρώων, καθώς και τα συναισθήματα που προκαλούν οι πίνακες στα ίδια τα παιδιά.
Συζήτηση και αποτύπωση σε φύλλο εργασίας των συναισθημάτων που προκαλούνται από τη θέαση των έργων ζωγραφικής με τα ζώα συντροφιάς .
ΠΩΣ ΝΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ;
Αξιοποιώντας φωτογραφικό υλικό που έφεραν τα παιδιά από το σπίτι τους, των δικών τους ζώων συντροφιάς, παρατηρούν προσεκτικά και προσπαθούν να κατανοήσουν πώς αισθάνονται τα ζώα. Οι φωτογραφίες συνδέθηκαν με τις εμπειρίες τους και τα ίδια τα παιδιά μίλησαν για τα κατοικίδιά τους.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Με αφορμή την 4η Απριλίου Πανελλήνια Ημέρα Φιλοζωίας μιλήσαμε για την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων. Στη συνέχεια κατασκευάσαμε μια ομαδική αφίσα με όλα αυτά που χρειάζονται τα κατοικίδια ζώα για να ζήσουν και τις υποχρεώσεις των αφεντικών τους. Την αναρτήσαμε σε περίοπτη θέση στο σχολείο μας και στο ιστολόγιό μας για να ενημερώσουμε γονείς και φίλους με σκοπό την πρόληψη της εγκατάλειψης των ζώων και την προστασία των αδέσποτων.
Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αστυνομίας Αχαρνών
Προς επίρρωση των παραπάνω συμμετείχαμε στο εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αστυνομίας Αχαρνών με θέμα «Οι φίλοι μας… τα ζώα»
«Το πρόγραμμα στόχο έχει από την μία την ενημέρωση –ευαισθητοποίηση των μαθητών, από την άλλη πλευρά την πρόληψη εγκατάλειψης ζώων, την
προστασία των αδέσποτων και την προώθηση της υιοθεσίας. »






































































































































































































