30ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μήνας: Νοέμβριος 2020

Ενημέρωση για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (27/11/2020)

30ό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ                                       Θεσσαλονίκη, 27-11-2020

 

Αγαπητοί μας γονείς,

Συμπληρώθηκαν ήδη, επτά εργάσιμες, στις οποίες το σχολείο μας παρέχει –λόγω της αναστολής της λειτουργίας του- σύγχρονη Εξ Α.Ε. κατά τα όσα ορίζουν πρόσφατες υπουργικές εγκύκλιοι. Σκοπός του παρόντος είναι, αφενός η ενημέρωση για τα ισχύοντα και αφετέρου να δοθούν απαντήσεις  σε απορίες που πιθανόν έχετε επί των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του ΥΠΑΙΘ, η σύγχρονη Εξ Α.Ε. είναι υποχρεωτική… χωρίς όμως να είναι υποχρεωτική η χορήγηση εξοπλισμού, όπως και η εξασφάλιση υψηλών ταχυτήτων, στα σχολεία ή και στα σπίτια των εκπαιδευτικών. Έτσι, το σχολείο μας διαθέτει σύνδεση fiber – 50Mbps, μέσω Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (Π.Σ.Δ. ) η οποία –παρά τις διακηρύξεις- επαρκεί μετά βίας για 1,5 τηλεδιάσκεψη. Διατίθεται, επίσης, αριθμός υπολογιστών (φορητών και κινητών) παρωχημένης τεχνολογίας. Υπάρχει, τέλος, ένα (1) tablet για να καλύψει τις ανάγκες παιδιών, χωρίς εξοπλισμό!

Σχετικά με την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του σχολείου, εκκρεμούν αιτήματα τόσο προς τη τη Σχολική Επιτροπή όσο και προς την εταιρία ΚΤΥΠ α.ε., από το 2018, ήδη!

Για τις ελλείψεις, έτσι, σε εξοπλισμό δεν ευθύνονται ούτε στο ελάχιστο οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ενώ για την όποια συντήρηση/αναβάθμιση των δικτύων υπεύθυνο είναι το Π.Σ.Δ.  Η νεκρανάσταση εξάλλου, του τελευταίου –η υποστελέχωση του οποίου κατά τα χρόνια της κρίσης, το οδήγησε ουσιαστικά σε παύση της λειτουργίας του – έγινε λόγω της κρίσης του κορονωιού.

 

Έπειτα από συνεχείς και εκτεταμένες δοκιμές, διαπιστώθηκε ότι οι προσπάθειες σύνδεσης από το διδακτήριο, απέβησαν άκαρπες και όταν ήταν εφικτές γίνονταν με σημαντικά προβλήματα στον ήχο. Σκεφτείτε λοιπόν, τι θα συνέβαινε αν η παροχή τηλεκπαίδευσης προς τα παιδιά του σχολείου εξαρτιόταν, κατ’ αποκλειστικότητα, από τις εγκαταστάσεις του σχολείου μας!

Αυτή τη στιγμή οι ανάγκες του σχολείου για  τηλεκπαίδευση καλύπτονται «υποχρεωτικά» από τα σπίτια των εκπαιδευτικών οι οποίοι χρησιμοποιούν, τόσο τις συνδέσεις, όσο και τον εξοπλισμό τους.  Ό,τι  διαθέτει ο καθένας, προφανώς, με τις δυσκολίες που κάτι τέτοιο συνεπάγεται. Έτσι, όπως είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό, δεν υπάρχει τυποποιημένος εξοπλισμός άρα και τυποποιημένη εκπαιδευτική διαδικασία τουλάχιστον ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και τα χρονικά της όρια.

Κατά δεύτερο λόγο, η υποχρεωτική χρησιμοποίηση της πλατφόρμας webex, για συγκεκριμένες ώρες από κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχουσες / συμμετέχοντες έχει ως αποτέλεσμα «κολλήματα» και αστοχίες, οι οποίες σε μία τουλάχιστον περίπτωση οδήγησαν και σε μπλοκάρισμα ιδιόκτητου φορητού υπολογιστή!

Επιπρόσθετα, κάποιοι εκπαιδευτικοί –όπως άλλωστε και αρκετά παιδιά- δεν διαθέτουν συνδέσεις και εξοπλισμό για να δουλέψουν από το σπίτι τους με αποτέλεσμα να  «υποχρεούνται να προσέρχονται κατά τις ώρες διδασκαλίας τους στις σχολικές μονάδες… προκειμένου να προσφέρουν τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες κάνοντας χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού που διαθέτει η σχολική μονάδα»  όπως ορίζεται στο ΦΕΚ 5044/14-11-20.

Κι αν τα τελευταία δεν υπάρχουν;

Τότε, (Εγκύκλιος Φ.12/ΜΑ/158994/Δ1, 20-11-2020): «Στις σχολικές μονάδες της Π.Ε., παράλληλα με τη Σύγχρονη Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, αξιοποιείται από τις/τους εκπαιδευτικούς και η ασύγχρονη Εξ Α.Ε.».

Στο ζήτημα της απρόσκοπτης παροχής εκπαίδευσης στα παιδιά μας, το σχολείο αποφάσισε ότι στις περιπτώσεις που κάποιο τμήμα αντιμετωπίζει προβλήματα στη χρήση της πλατφόρμας webex, συστεγάζεται ψηφιακά με το άλλο Τμήμα της αντίστοιχης Τάξης και ακολουθεί ολόκληρο το πρόγραμμά του, μέχρι την επίλυση του τεχνικού ζητήματος, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι πλατφόρμες Ασύγχρονης Εξ Α.Ε.

Από την επεξεργασία των καθημερινών (ποσοτικών) δεδομένων που συλλέγονται σχετικά με τη συμμετοχή στην Εξ Α.Ε., καταδεικνύεται ότι, ποσοστό γύρω στο 10% του μαθητικού δυναμικού του σχολείου –και για διάφορους λόγους- δεν μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα.

Για τα συγκεκριμένα παιδιά παρέχονται δυνατότητες αποστολής εκπαιδευτικού υλικού με e-mail ή παραλαβής του από το σχολείο κατόπιν ραντεβού.

Το τελευταίο διάστημα τέλος, συμπληρώθηκαν «ηλεκτρονικές φόρμες καταγραφής ελλείψεων»  της Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης αλλά κινητοποιήθηκε και ο Σ.Γ.Κ. του σχολείου για να δώσει λύσεις με την αγορά εξοπλισμού και τον δανεισμό του σε παιδιά του σχολείου με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη).

 

Ελπίζουμε να είστε όλοι και όλες υγιείς!

Καλή αντάμωση (σύντομα)

Το προσωπικό του 30ού Δ.Σ.Θ.

Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

Θεσσαλονίκη, 23/11/2020

Αγαπητοί γονείς,

Όπως ήδη, γνωρίζετε από την Τετάρτη, 18-11-20 -και λόγω της αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα το σχολείο μας παρέχει Σύγχρονη Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση.

Παράλληλα, για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργεί πρόγραμμα εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Έτσι, καθημερινά στις 09:00 προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές/τριες δημοτικού. Το πρόγραμμα βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του σχολείου μας    http://30dim-thess.thess.sch.gr   και θα ανανεώνεται συνεχώς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η Σύγχρονη Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση ξεκίνησε την Τετάρτη, 18-11-2020. Το Πρόγραμμα της ΕξΑΕ έχει κοινοποιηθεί στα email σας, από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς όλων των τάξεων. Η κάθε διδακτική ώρα  -σύμφωνα με την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)- έχει διάρκεια 30 λεπτών, και  πραγματοποιείται για τα Δημοτικά, από τις 14:10 μέχρι τις 17:20, συμπεριλαμβανομένων δεκάλεπτων διαλειμμάτων.                                                    Όπως έχετε αντιληφθεί, έγινε αναμόρφωση του προγράμματος με κάποιες απαραίτητες τροποποιήσεις. Κάθε εκπαιδευτικός διαθέτει τη δική του ψηφιακή τάξη. Για την παρακολούθηση του μαθήματος από διαφορετικό εκπαιδευτικό, απαιτείται η σύνδεση μαζί του, στην ψηφιακή του αίθουσα. Το πρόγραμμα μπορεί να τοποθετηθεί σε  προσβάσιμη θέση (π.χ. στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή), έτσι ώστε πατώντας τον σύνδεσμο τα παιδιά να μεταφέρονται στην ψηφιακή τάξη του εκπαιδευτικού με τον οποίο έχουν μάθημα, χωρίς να χάνουν χρόνο ψάχνοντας. Από την πλευρά μας καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε το πρόγραμμα να έχει τις λιγότερες «μετακινήσεις» από σύνδεσμο σε σύνδεσμο.

Παρακαλούμε τα παιδιά να μπαίνουν με το πραγματικό τους όνομα και όχι με ψευδώνυμα (παιδί που χρησιμοποιεί όνομα το οποίο δεν αναγνωρίζεται  δεν θα γίνεται  αποδεκτό).

Επειδή ο χρόνος των μαθημάτων είναι αρκετά περιορισμένος:

  • Φροντίζουμε να μπαίνουμε μερικά λεπτά πριν την έναρξη του μαθήματος,
  • Περιμένουμε υπομονετικά να γίνει αποδοχή από τον/την εκπαιδευτικό
  • Ακολουθούμε τους κανόνες λειτουργίας της ψηφιακής μας τάξης,
  • Έχουμε στη διάθεσή μας υλικά και βιβλία του μαθήματος που πιθανόν μπορεί να χρειαστούν.

 

Οδηγίες σύνδεσης μαθητών/τριών  στην πλατφόρμα Webex – Cisco

 

Προκειμένου να συνδεθείτε στην τηλεδιάσκεψη θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε είτε Η/Υ (προτείνεται) είτε  κινητό  τηλέφωνο. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ακουστικά – μικρόφωνο (εφόσον διαθέτετε) για να αποκτήσει η επικοινωνία μορφή διδασκαλίας.

 

Οδηγίες σύνδεσης

 

Α) Σύνδεση με Η/Y:

  1. Πατάω τον σύνδεσμο που μου έχει στείλει ο/η δάσκαλος/α μου που είναι της μορφής

https://minedu-primary.webex.com/meet/……..

  1. Εμφανίζεται :

 

 

  1. Ο πιο απλός τρόπος είναι να συνδεθώ μέσω internet browser (chrome, firefox, …) οπότε πατάω join from your browser”.

 

Σημείωση :Αν επιθυμώ, αντί να συνδεθώ μέσω browser, μπορώ να κατεβάσω την εφαρμογή πατώντας install webex.exe κάτω αριστερά. (Συστήνεται σε έμπειρους χρήστες οι οποίοι μπορούν μόνοι τους να αναλάβουν τη διαδικασία. Δεν παρατίθενται οδηγίες).

 

  1. Εισάγω το όνομά μου, καθώς και το αρχικό γράμμα του επιθέτου μου (δεν χρειάζεται το επίθετο πλήρες, όπως δείχνει η φωτογραφία).

 

 

 

  1. Αν παρουσιαστεί η εισαγωγική παρουσίαση την παρακάμπτω (εάν δε θέλω να την παρακολουθήσω τώρα).

 

 

  1. Ρυθμίζω τα απαραίτητα για ήχο και εικόνα.

 

 

 

  1. Κλείνω μικρόφωνο και κάμερα. (Οπωσδήποτε γιατί αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα κατά τις συνδέσεις).

 

 

  1. Πατάω Join για να συνδεθώ. Περιμένω να γίνω αποδεκτός/ή.

Καλή επιτυχία !!!

 

Β. Σύνδεση με κινητό τηλέφωνο.

  1. Εγκαθιστώ την εφαρμογή Cisco Webex Meetings από το google play ή τον αντίστοιχο αν έχω iphone.

 

  1. Πατάω τον σύνδεσμο που μου έχει στείλει ο/η δάσκαλος/α που είναι της μορφής https://minedu-primary.webex.com/meet/….. (ή τον αντιγράφω στη μπάρα του internet browser).

 

  1. Δεν πατάω Call (προσοχή μη χρεωθείτε) αλλά Join via installed.

 

Παρακαλούμε για την επικοινωνία σας με το σχολείο να χρησιμοποιείτε το email:

ioanninon20@gmail.com

 

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση