ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

1 children reading

 

paidiko vivilio

Για να αγαπήσουν τα παιδιά μας τα βιβλία και το διάβασμα!!!!!

Με αφορμή την επέτειο της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου,  θεωρήσαμε χρήσιμο να επισημάνουμε ορισμένες τεχνικές “σωστής” ανάγνωσης των βιβλίων. 

Το διάβασμα και η επαφή με το βιβλίο και την ανάγνωση είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά. Οι ιστορίες με τους διαλόγους, τις εικόνες, την πλοκή διευρύνουν τόσο την φαντασία όσο και τη σκέψη των μικρών παιδιών. Ο συνδυασμός της εικόνας με τις λέξεις εξάπτει την φαντασία, ενώ παράλληλα καλλιεργείται το λεξιλόγιο και η σωστή χρήση της γλώσσας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι παιδιά που έρχονται από μικρή ηλικία σε επαφή με τα βιβλία, αναπτύσσουν πλούσιο ενεργό λεξιλόγιο, βελτιώνοντας και εμπλουτίζοντας τον προφορικό τους λόγο, μαθαίνουν να εξηγούν και να ερμηνεύουν γεγονότα και εμπειρίες, εξασκούνται στις τεχνικές συζήτησης και επιχειρηματολογίας, καθώς επίσης καλλιεργούν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και ανάπτυξης συμπερασμάτων.

Προκειμένου όμως να κατακτηθούν όλα τα παραπάνω, τα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της ανάγνωσης και όχι να είναι παθητικοί ακροατές.

Πρωτίστως μην ξεκινήσετε την διαδικασία της ανάγνωσης, αν αισθάνεστε κουρασμένοι εσείς ή το παιδί. Το όλο εγχείρημα, για να στεφθεί με επιτυχία, θα πρέπει να συνδέεται στο μυαλό του παιδιού και το δικό σας ως μια ευχάριστη διαδικασία και όχι ως καταναγκαστικό έργο. Ξεκινήστε το λοιπόν, όταν αισθάνεστε χαλαροί και ευδιάθετοι.

1. ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ. Πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση, αφιερώστε λίγο χρόνο παρατηρώντας με το παιδί το εξώφυλλο και κάντε ερωτήσεις όπως: 

“για ποιόν νομίζεις, ότι είναι αυτή η ιστορία”;

“πού λες να γίνεται”;

” τι λες να γίνει στο τέλος”;

Αφού επεξεργαστείτε το εξώφυλλο, διαβάστε τον τίτλο, δείχνοντας πάντα με το δάχτυλό σας το σημείο που διαβαζετε.

2. ΚΑΝΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΙ; ΠΟΥ; ΠΟΙΟΣ; ΓΙΑΤΙ; ΠΟΤΕ;

Ανα τακτά διαστήματα κάντε διακοπή στην ανάγνωση, θέτοντας ερωτήσεις στο παιδί πάνω στην μέχρι τώρα πλοκή, Με το τρόπο αυτό και ελέγχετε το βαθμό προσοχής και κατανόησής του και ταυτόχρονα ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του προφορικού του λόγου.

“γιατί το έκανε αυτό ο ήρωας; συμφωνείς και γιατί;”

“αν ήσουν εσύ τι διαφορετικό θα έκανες;”

“τι λες να γίνει παρακάτω;’

“πού βρίσκεται η γάτα; “

“έλα να μετρήσουμε τα μανιτάρια” κλπ

3. ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΝΕΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

Εντοπίστε νέες λέξεις, εξηγείστε τις στο παιδί και δώστε και άλλα παραδείγματα. Παίξτε με τη γλώσσα και τα γράμματα πχ βρίσκοντας κι άλλες λέξεις που να αρχίζουν με ένα γράμμα που θα επιλέξετε πχ το Αα.( ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν αναφέρουμε τα γράμματα στα παιδιά ως ΑΛΦΑ, ΒΗΤΑ ΓΑΜΑ,, ΔΕΛΤΑ κλπ,  αλλά ως Α, Β, Γ, Δ, δηλ. με το ήχο που βγάζουν κατά την προφορά τους)

4. ΚΑΝΤΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την εξαγωγή συμπερασμάτων, την επίλυση προβλημάτων και την ενίσχυση της φαντασίας. Συζητείστε για την πιθανή εξέλιξη της ιστορίας και για εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος. Συζητείστε για τα συναισθήματα των ηρώων και τον λόγο που αισθάνονται με αυτόν τον τρόπο.

5. ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΣΑΣ “ΔΙΑΒΑΣΕΙ” ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Αφού έχετε επεξεργαστεί το βιβλίο αρκετές φορές , βάλτε το παιδί να σας το διαβάσει με το δικό του τρόπο και το δικό του προσωπικό στυλ.

6. ΔΩΣΤΕ ΧΡΩΜΜΑ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΣΑΣ

Μην διαβάζετε ένα παραμύθι σαν συνταγή μαγειρικής. Τα παιδιά εξάπτονται από τις εναλλαγές στην χροιά και τον τόνο της φωνής σας, ανάλογα με την πλοκή της ιστορίας. Διαβάζουμε με ζωντάνια, δίνοντας προσοχή στα σημεία στίξεως.

Τέλος ολοκληρώνουμε την ιστορία μας, κάνοντάς την θεατρικό έργο!!! Η δραματοποίηση είναι η πιο όμορφη στιγμή για τα παιδιά. πόσο μάλλον, αν συμμετάσχει και ολόκληρη η οικογένεια!!!!

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!

 

Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες από τις άπειρες επιλογές του διαδικτύου… ας μην ξεχνάμε όμως, ότι το έντυπο βιβλίο, που το παιδί μπορεί να το πιάσει, να το ξεφυλλίσει, να ταξιδέψει με τη φαντασία του, χωρίς να εγκλωβίζεται η σκέψη του στην κινούμενη εικόνα, είναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ!!!

 

Μπορείτε να παίξετε και στο σπίτι μερικά από τα προτεινόμενα παιχνίδια εδώ

03cb12ae75d80a797510ebf2013368be