Η Ελιά

Η συγκομιδή της ελιάς είναι μια απ’ τις σημαντικότερες αγροτικές απασχολήσεις του Νοεμβρίου. Με τόσα ελαιόδεντρα γύρω μας, γίνεται να μην ασχοληθούμε με το λιομάζωμα στο σχολείο μας;

Η μικρή ελίτσα επισκέφτηκε το σχολείο μας και μας διηγήθηκε για τη ζωή της, από τη στιγμή που γεννήθηκε την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο που ξαφνικά έπεσε απ’ το κλαδί της.

Μάθαμε πως όλες οι ελιές θα μαζευτούν απ’ τα ελαιόδεντρα και θα γίνουν θρεπτική τροφή για τους ανθρώπους, είτε ως βρώσιμες ελιές είτε ως λάδι.

Συζητήσαμε και δραματοποιήσαμε τις διαδικασίες της συγκομιδής της ελιάς και της παραγωγής του ελαιόλαδου.

Γίνεται να μαθαίνουμε και να δουλεύουμε χωρίς τραγούδι; Μάθαμε και το παραδοσιακό τραγούδι “Ντίλι Ντίλι το Καντήλι”!

Untitled design 6

Το αποκορύφωμα της θεματικής ενότητας, ήταν η επίσκεψη των “Μικρών ελαιοπαραγωγών” στο σχολείο μας την Τρίτη, 12/11/2024.

Με την καθοδήγηση του κ. Ηλία τα παιδιά έστρωσαν το ελαιόπανο, ράβδισαν, χτένισαν και άρμεξαν τα κλαδιά του ελαιόδεντρου. Μετά μάζεψαν τις ελιές και τις έλιωσαν. Έπειτα έβαλαν την λιωμένη ελιά στο πιεστήριο και έβγαλαν λάδι!

Untitled design 4

Μετά από τόση δουλειά είχαν πεινάσει. Δοκίμασαν ελιές, ελιόψωμο και λαδόψωμο. Ο κ. Ηλίας παρουσίασε και άλλες, μη φαγώσιμες, χρήσεις του ελαιόλαδου στην καθημερινότητα μας, όπως το πράσινο σαπούνι, τα καντήλια, τα φαναράκια κλπ.

Untitled design 5

Το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο έφερε πολλές αλλαγές!

Τα φύλλα των δέντρων αλλάζουν χρώμα και ο παιχνιδιάρικος αέρας τα σέρνει σε χορό. Το μικρό σκιουράκι κάθε μέρα βρίσκει όλο και λιγότερα φύλλα στα δέντρα και αγωνίζεται να βρει ποιος τα κλέβει. Ο σκαντζόχοιρος έστρωσε το κρεβάτι του με τα πολύχρωμα φύλλα και ετοιμάζεται για ένα βαθύ ύπνο.

Μήλα, αχλάδια, ρόδια, ακτινίδια, λάχανα, καρότα, κολοκύθες και άλλα πολλά αντικατέστησαν τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά. Ο γεωργός μαζεύει τις σοδιές του και ετοιμάζει τα χωράφια για την άνοιξη.

Η μέρα μικραίνει, η νύχτα μεγαλώνει, τα συννεφάκια μας προειδοποιούν πως έρχονται βροχές..

Τόσες αλλαγές, που να προλάβουμε να τις καταγράψουμε όλες!

Τρέχουμε να προλάβουμε να ετοιμαστούμε για το λιομάζωμα!

 

blog

blog 1