Δημοσιεύθηκε στην ΚΑΛΩΣ ΜΑΣ ΗΡΘΕΣ ΑΝΟΙΞΗ

Καλή Πρωταπριλιά

Την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέμματα λόγω εθίμου που μας ήρθε από την Ευρώπη με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Έτσι λοιπόν εκείνη η ημέρα είναι μια χαρούμενη, διασκεδαστική και διαφορετική ημέρα για τα παιδιά γιατί ελεύθερα μπορούν να πουν όποιο ψέμμα θέλουν. Παρακάτω σας παραθέτω έναν σύνδεσμο που μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί με τα παιδιά  τον ωραιότερο μύθο του Αισώπου “Ο ψεύτης βοσκός”.

Και στη συνέχεια “παίξτε” με τα φύλλα εργασίας του παρακάτω αρχείου με τον αγαπημένο ψεύτη όλων μας τον Πινόκιο.

Πινόκιο

 

Δημοσιεύθηκε στην ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ

Οδηγός αντιμετώπισης του κορονοϊού για τους γονείς

Οι παρακάτω πληροφορίες προέρχονται από το γενικό νοσοκομείο Παίδων Αθηνών “Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού”. Δίνονται κατευθύνσεις πως να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την πανδημία από τον κορονοϊό και πως ως οικογένεια θα αντιμετωπίσουμε την κρίση.

COVID_ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ_ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ_ΚΟΚΕΨΥΠΕ ΑΘΗΝΩΝ.doc

 

Δημοσιεύθηκε στην ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Ας θυμηθούμε τα Μοτίβα που μάθαμε

Ένας σημαντικός μαθηματικός στόχος  στο νηπιαγωγείο είναι τα παιδιά να αντιλαμβάνονται και να αναπαράγουν δεδομένα Μοτίβα-Κανονικότητες .Το Μοτίβο είναι μια ¨ιστορία¨ που έχει μια αρχή και ένα τέλος η οποία επαναλαμβάνετε  , για παράδειγμα  η αρχή του μοτίβου της εικόνας είναι το πράσινο τρίγωνο και το τέλος της το κόκκινο τετράγωνο.Στην Τάξη έχουμε δουλέψει  πολύ τα Μοτίβα ,ήρθε η ώρα να τα θυμηθούμε μέσα από το ακόλουθο διαδραστικό παιχνίδι (kidmedia)

καλό παιχνίδι μικρά μου!

 

 

Δημοσιεύθηκε στην ΓΛΩΣΣΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Προφορική επικοινωνία και παιχνίδι

Ο προφορικός λόγος αποτελεί το πρώτο μέσο απόκτησης της γνώσης και κατανόησης του κόσμου για το παιδί. Το Νηπιαγωγείο καλείται να υποστηρίξει τα παιδιά στην οργάνωση του προφορικού τους λόγου έτσι ώστε να μπορούν να αφηγούνται, να περιγράφουν,να δίνουν εξηγήσεις για τις ενέργειές τους και να αιτιολογούν τις απόψεις τους.

Μία ευκαιρία για την προώθηση των γλωσσικών γνώσεων και ικανοτήτων των παιδιών δίνεται μέσα από το παιχνίδι “Το φιδάκι του προφορικού Λόγου”. Τα παιδιά στο παιχνίδι αυτό συμμετέχουν ενεργητικά χρησιμοποιώντας τον προφορικό λόγο ως μέσο επικοινωνίας. Παίζουν μικροί και μεγάλοι.

Φιδάκι προφορικού λόγου 

Δημοσιεύθηκε στην ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Kόκκινη κλωστή δεμένη……

Κάποτε ένας γονιός ρώτησε τον Αϊνστάιν τι θα μπορούσε να κάνει για να προετοιμάσει καλύτερα το πεντάχρονο παιδί του για το σχολείο και τη ζωή. Ο μεγάλος φυσικός του είπε: «Να του διαβάζετε παραμύθια». Και όταν ο γονιός ξαναρώτησε με δυσπιστία: «Καλά, εντάξει, αλλά και τι άλλο;», ο Αϊνστάιν απάντησε: «Μονάχα κι άλλα παραμύθια. Πάρα πολλά παραμύθια».
Albert Einstein

Το παραμύθι και η παιδαγωγική του αξιοποίηση στο Νηπιαγωγείο αποτελεί σημαντικό μέσο αγωγής για το παιδί, αφού συμβάλλει στην καλύτερη γνώση του εαυτού του, των άλλων,του κόσμου γύρω του , στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του, της συναισθηματικής του νοημοσύνης και των δεξιοτήτων του. Αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για τη γνωστική, γλωσσική και αισθησιο-κινητική καλλιέργεια του παιδιού.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε παραμύθια κλασσικά και παραδοσιακά και χρησιμοποιώντας τις οδηγίες να προεκτείνετε τη δράση.

Κόκκινη κλωστή δεμένη

Εικαστική απεικόνιση παραμυθιού

Δημοσιεύθηκε στην ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ

πασχαλινό παραμύθι

Γιατί άραγε  ένα αυγό να μη θέλει να γίνει κοτοπουλάκι; Δείτε το βίντεο και θα το ανακαλύψετε ! Αφού το δείτε μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά για τα συναισθήματα των ηρώων αλλά και τα δικά τους !

Το αυγό που δεν ήθελε να γίνει κοτοπουλάκι

Μπορείτε να επεκτείνετε τη δραστηριότητα  ζωγραφίζοντας το παραμύθι ρωτώντας  το παιδί γι΄αυτά που ζωγράφισε.

Καλή διασκέδαση

Έλενα Καλαμίδα